Skocz do zawartości

[do 1400] MTB - który rower wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku chciałbym wszystkich przywitać, jako że jestem nowym użytkownikiem i myślę że zagoszczę tu na długo.

Zamierzam kupić rower. Będę jeździł raczej po utwardzonych drogach ale mam czasem słabość do cięższego terenu dlatego zdecydowałem się na mtb a nie crossowy rower.

Po długich poszukiwaniach wybrałem 3 rowery:

1. Kross Hexagon V8 2011 cena za która jest w pobliskim sklepie: 1399zł Kross 2011 Hexagon V8 - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

2. Merida Matts 40-v 2011 cena: 1269zł Rower górski Merida Matts 40-V 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

3. Kellys Scarpe 2011 cena: 1410zł Rower górski Kellys Scarpe Black 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Njajbardziej podoba mi się Kross, jako jedyny posiada tarczowe hamulce. Na drugim Kellys ale czy warto zapłacić o 150zł więcej od meridy ?

Czekam na fachową opinię. Powracam do pasji rowerowej po paru latach i średnio jestem obeznany w parametrach technicznych ww rowerów.

Oczywiście jestem otwarty też na wasze propozycje, może jakiś inny rower w tej cenie? Ale jak macie jakieś sugestie to i tak prosiłbym o wybranie 1 z tych 3.

Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem Merida od razu odpada. Pozostaje Hexagon i Kross. Osprzęty mają podobne, jedyna "rażąca różnica" to blokada skoku w amortyzatorach i hamulce. W zależności od jazdy dla Ciebie lepsze by były dobre V-ki (chcesz więcej jeździć po asfalcie) i ewentualna blokada skoku (w zależności od upodobań) :thumbsup:

Moje propozycja to Kross Level A2 V-Brake 2011 w cenie około 1400 zł - sprzęt dobrej klasy, sam się nad nim zastanawiam (planuję jeździć po podobnym terenie jak Ty), w niedalekiej przyszłości można by dokupić cieńsze opony = lżejsza jazda

Napisano
A2 chyba minimalnie lepszy od hexagona v8 ale strasznie drogi.

Kross A2 ma widelec z blokadą,to ma lepsze od V8.

Ja bym wybrał Krossa V8,osprzętowo nie różni sie wiele od A2(widelec,hamulce).Widelec gorszy,ale hamulce lepsze(w/g mnie).

Napisano

Kross A2 ma widelec z blokadą,to ma lepsze od V8.

Ja bym wybrał Krossa V8,osprzętowo nie różni sie wiele od A2(widelec,hamulce).Widelec gorszy,ale hamulce lepsze(w/g mnie).

A2 ma Altusa z przodu, v8 na tourneya

A2 ma XCMa z blokadą, v8 ma XCT bez blokady

A2 ma opony Schwalbe Rapid Rob (mówię o modelu 2012), v8 ma jakieś Rubeny, które nie zbierają zbyt pochlebnych opinii.

Hamulce- kwestia dyskusyjna.

No i tego a2 można kupić po stargowaniu za jakieś 1500zł.

Hexagon jest jednak bardziej nastawiony na komfortową jazdę, nie wszystkim będzie pasować geometria A2'ki.

Napisano

Czyli najniższy model A2 lepszy od najwyższego Hexagona ? Może poczekam troche i zainwestuje w A2 ... bardziej podoba mi się model 2012 A2-ki

O widzę fajny temat, sam użytkuję A2 jestem niezmiernie zadowolony stałem pod podobnym dylematem i też te rowery brałem pod uwagę . MERIDA ODPADA !!! kupujesz napis nie rower !!!

Kellys fajny ale mojej rozmiarówki nie było więc pozostał Kross. Bałem się, że to rower do XC rama leżąca wysoki mało przyjemny. Okazał się zbawieniem ponieważ za tą cenę ja kupiłem go za 1400zł a rowerek nadaje się i do lasu i na wycieczki i do sklepu po bułki. Super świetny polecam jeśli użytkujesz rowery rekreacyjnie i dbasz to sprzęt długowieczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...