Mpucol Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam, Przymierzam sie do kupna roweru trekkingowego do jeżdżenia po mieście oraz lekkim terenie. Jest to mój pierwszy rower więc nie zamierzam wydawać zbyt dużo pieniędzy. Znalazłem ten rower-http://allegro.pl/rower-gudereit-pelna-grupa-slx-hydraulika-magura-i2248868553.html. Kompletnie nie znam tej marki. Czy któryś z forumowiczów mógłby poradzić czy warto go kupować? Jeśli nie to co byście poradzili kulic do 1500-1600pln- nie muszą byc konkretne modele bo wiem ze to temat rzeka.może jakieś wskazowki co kupić a czego unikac? Założenia są takie: - początkujący rowerzysta, - zamierzam jeździć nim coddziennie do pracy więc głownie jazda w mieście plus w weekend jakieś leśne dróżki - 195cm wzrostu i ponad 100kg jeśli to ma jakieś znaczenie;) Pozdrawiam Marcin
goncian Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Watro - sam mam Gudereit SX45 i jestem bardzo zadowolony. Mój jest z grupy Sportline, przez co jest szybki (swoje robią opony i sztywny widelec) i bardzo lekki. Używam go głównie na dalekie wycieczki (po asfaltcie, ale też szutrze i drogach gruntowych). Gudereit CX75 klasyfikowany jest jako ATB-Cross / Fitnessbike - ten z allegro jest to model z 2010 roku i swego czasu oferowany był za ok. 800 Euro. Rama (dwukrotnie cieniowana) i koła są wystarczajaco mocne jak dla Ciebie (wielkość ramy również pasuje na Twój wzrost). Osprzęt jest na wysokim poziomie.
tobo Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Wygląda bardzo dobrze, komponenty slx, hamulce hydrauliczne magury, oczkowane obręcze (czyli pozwalające na mocniejszy zaplot i sztywniejsze koła). Moje wątpliwości mogłby wzbudzić jedynie stan napędu, jego przebieg, który ciężko zauważyć na zdjęciach. Poza tym do hamulców warto byłoby dokupić boostery magury czyli specjalne podkowy usztywniające, bo te hamulce mają sporą zdolność rozginania ramy i widelca co skutkuje słabszym hamowaniem. Co do stosunku cena-jakość/trwałość: jeśli rower będziesz intensywnie eksploatował to tak czy inaczej musisz się liczyć ze zużyciem części, które w tym przedziale cenowym nowych rowerów nie będą rewelacyjne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.