Skocz do zawartości

[obręcz] poszukiwany zamiennik dla starych obręczy 27 cali

cyrax84pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w mojej głowie jakiś czas temu narodził się plan złożenia singla/ostrego na starej ramie "szosowej" na której jeździłem X lat temu :) ogólnie rower ma służyć do dojazdów do pracy i miejskich wypadów "w jakiejś sprawie" :) Wiadomo, że taki rower będzie mniej kusił amatorów cudzej własności niż MTB.

Praktycznie wszystkie części do złożenia roweru mam "pod ręką". Jedyne co stwarza problem to koła

Niestety stan obręczy na których złożone były koła pozostawia sporo do życzenia, dwie stalowe są bardziej "rude" niż metalowe więc ich użycie nie wchodzi w grę natomiast aluminiowa jest tak krzywa, że najprawdopodobniej wyląduje na skupie surowców wtórnych :D

W związku z tym mam pytanie do bardziej zorientowanych czy da się jeszcze kupić jakieś obręcze w tym rozmiarze (w niektórych sklepach nie wiedzieli o czym do nich rozmawiam :wallbash: jeśli już wiedzieli to od razu słyszałem, że tego już się kupić nie da)

Jedyne obręcze jakie sam znalazłem to Alexrims AP18 ale to jest konstrukcyjnie prosta obręcz (pojedyncza ścianka) a szukałbym czegoś o sztywniejszej konstrukcji z racji stanu dróg i ścieżek rowerowych w moim mieście :D

Dodam, że wszystkie trzy piasty jakie mam (przód, tył pod singla, tył pod ostre) mają po 36 otworów więc ta konkretna wersja by mnie interesowała.

Z góry dziękuję za jakieś propozycje :thumbsup:

Napisano

razorjack obręcz na cyklotour.pl ma tylko 28 otworów, to po pierwsze. Po drugie jeśli liczba 650 podana w opisie to rozmiar w standardzie ISO to w 100% jestem pewien, że to nie jest to, gdyż 27" w/g oznaczeń ISO to 630

W tym samym sklepie z którego wysłałeś linka znalazłem coś takiego http://www.cyklotur....T=T&PD=&WSZDZ=T

Wieczorem napisze do nich maila, żeby podali więcej danych dotyczących tej obręczy (rodzaj konstrukcji etc.)

timex550 dzięki za linki, jeśli nie znajdę niczego u nas w kraju to zawsze będzie jakaś alternatywa :)

Jeśli chodzi o "polski" akcent to jest on bardzo przekonywujący :D

Swoją drogą sytuacja jest paradoksalna, mieliśmy polskiego producenta (Romet) który stosował w swoich rowerach koła w tym rozmiarze (u mnie w domu swego czasu były trzy rowery w których były koła 27" z oponami 27x1 1/4") więc uznaję, że to popularny rozmiar kół a nie da się u nas kupić zamienników dla takich obręczy :wallbash: (przepraszam za OT)

Póki co dziękuję za pomoc i czekam dalej... może akurat trafi się coś w PL

Napisano
czekam dalej... może akurat trafi się coś w PL

Zajrzyj do sklepu bb-bike.pl,widziałem tam koła 27" aluminiowe obręcze.Zadzwoń i zapytaj.Możesz też zapytać o takie części w Romet-Wałcz.Jest jeszcze Romet w Kowalewie Wlkp.tam też możesz uderzyć.Ewentualnie zapytać w Romecie w Podgrodziu,tam jest też serwis.

Napisano

nemo2009 zajrzałem na tą stronę o której pisałeś, koła faktycznie są, tylko tak jak pisałem w pierwszym poście szukam czegoś wytrzymalszego niż obręcze z pojedynczą ścianką a na takich są złożone te koła. Zresztą coś takiego mogę kupić "na miejscu" bo akurat w jednym rowerowym mają komponenty do różnego rodzaju starszych rowerów ale nie są zbyt chętni do pomocy przy ściąganiu czegoś na zamówienie.

Ze sklepu bb-bike.pl skorzystam zapewne później bo jest tam coś co mnie zainteresowało :) dzięki :thumbsup:

farmer to że 650 nie są obręczami 27" to się domyśliłem, na tyle znam oznaczenia obręczy. Faktem jest, że wcześniej nie spotkałem się z takim rozmiarem :)

Wracając do tematu...

Dzisiaj wysmarowałem maila do dystrybutora firmy Sun Rims który ma w swoim katalogu obręcze których szukam, mają oznaczenie CR18 (najprawdopodobniej te same obręcze są dostępne na amazon.com z linka timex550)

Oprócz tego poszedł mail do sklepu cyklotour.pl. Z tego co widzę to mają spory asortyment a nie wszystko mają w katalogu sklepu internetowego (tak piszą na swojej stronie). Być może akurat się coś znajdzie

Gdy uda mi się ustalić gdzie można kupić takie obręcze to podzielę się tą informacją... może komuś się kiedyś przyda :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wracam z informacjami :) (późno bo późno, ale zawsze)

Więc tak, dostępność obręczy 630 u nas w kraju jest znikoma - no cóż na niechęć importerów/małe zainteresowanie nic nie poradzę

Ze sklepów z którymi się kontaktowałem takie obręcze znalazły się tylko w jednym (cyklotur.pl)

Są to obręcze marki Shurmann (dorzucam fotkę dla ewentualnych zainteresowanych). Nie mają ich wpisanych w katalog www ale dostępne są (na zamówienie)

W ramach poszukiwania jakiejś trwalszej alternatywy zapukałem do jednego sklepu w którym sprzedawca udostepnił do przymiarki koła w rozmiarze 622 i okazało się, że zasięg szczęk hamulcowych jest wystarczający :D

Teraz trzeba znaleźć coś ciekawego i pleciemy kółka.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w poszukiwaniach :thumbsup:

post-141988-0-34213200-1337125404_thumb.jpg

Napisano

Dwie sprawy :)

1. U mnie siła hamowania mocno spadła po tym, jak zastąpiłem obręcze 630 obręczami 622, niby to nie dużo, a jednak klocki były na końcu ramion i jakoś tak słabo było, jeśli masz możliwość, to weź jednak obręcze 630.

2. Do kolegi farmera, nie Kuhlavy, a Nino Schurter i nie został odrzucony, tylko redakcja mtbnews sobie zażartowała 1 kwietnia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...