Skocz do zawartości

[Rama]HT, lub FS do 3000 zł

Stirlitz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Przegladalem wiele forum polskich jak i zagranicznych, jednakze wybor ramy zalezy rowniez od wzrostu, wagi, typu jazdy, budzetu i jak rowniez ktos zauwazyl wieku. Tutaj rodzi sie moje pytanie: Jaka rame moglibyscie polecic, oto moje dane wzrost 169cm 76kg wiek 33 typ jazdy - hmmm i tutaj chyba pojawi sie problem gdyz lubie szybkie wymagajace zjazdy ale pod gore tez lubie popedalowac jednakze rowniez uzywam roweru aby dojezdzac do pracy a to glownie asfaltem. Zastanawiam sie nad full'em hardtail w ostatecznosci, budzet ok 2000 tys jednakze z dobrym uzasadnieniem moglbym wydac 3000. Bardzo prosze o pomoc.

PS przepraszam z gory jezeli takie tematy juz sie pojawialy jednakze dobrze popytac doswiadczonych rowerzystow o porade.

Pozdrawiam

Napisano

Mialem nadzieje ze odpowiedz na moje pytanie bedzie bardziej szczegolowa, bo odpowiedz w stylu rama ze skokiem 120mm jest bardziej niz ogolna. Przegladajac rozne fora (wliczajac to rowniez) zauwazylem ze ludzie ktorzy prawie nie podaja zadnych informacji na temat jakiej ramy szukaja lub danych o sobie dostaja wiele szczegolowych pytan i odpowiedzi.

OK

A coz bys polecil jesli chodzi o rozmiar ramy?

Napisano

Niestety w ramach mamy w tej chwili identyczny wyścig jak z matrycami w aparatach fotograficznych... Jaki jest tego cel - wiadomo, natomiast wystarczy popatrzyć na czym ścigają się podczas PS, zawodach XC i maratonach i sobie odpowiedzieć, czy ja też dałbym radę zjechać po czyms takim mając nawet i 160 mm skoku. Moim zdaniem full 100 mm skoku plus sztywna blokada tyłu spokojnie Ci wystarczą do tego o czym piszesz, natomiast rozmiar ramy to 16-18 w zalezności jak długa górną rurę potrzebujesz.

Napisano
Co rozumiesz poprzez budowe ciala?

No wiesz jeden ma krótsze nogi, a inny dłuższe, więc jeden woli nieco wyższą ramę a inny niższą, jeden woli nieco dłuższą inny krótszą.

Wybór ramy to bardzo indywidualna sprawa, zakupu powinno się dokonywać po przymiarce.

Co do ramy, to w tym wypaku pewnie wystarczyła by rama o skoku 100 mm tylko z łagodniejszym kątem główki ramy.

Ciekawa rama z zawieszeniem Virtualnym o skoku 100 mm :

http://www.ebay.de/itm/Tour-Marathon-Fully-Rahmen-Xtension-XEZ-200-billiger-nur-10-Tage-/251027441785?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&var=&hash=item80152dd888

Napisano

Powoli po Waszych komentarzach zaczynam miec jako taka wizje jaka rame powinienem kupic. Teraz pytanie dodatkowe: Mam mozliwosc zakupu widelca Marzocchi drop off sl 150 mm za ok 100 zl czy to jest oplacalne a co najwazniejsze czy ten amor bedzie odpowiedni do tych ram ktore polecacie i do moich predyspozycji?

Napisano

Do ramy 100 lub 120mm jak same te liczby wskazują - nie będzie odpowiedni. Poza tym to najpierw pasowałoby kupic ramę i dopiero pozniej do niej komponenty dobierac a nie odwrotnie. Chyba ze na 100% masz już wybraną ramę i tylko tej jednej konkretnej szukasz (a tak nie jest) i jeszcze wiesz ze amor 150mm do niej podejdzie to mozesz myslec o kupnie amortyzatora najpierw. A z Twoich wypowiedzi widzę że nawet nie masz sprecyzowanego czego szukasz wiec jaki sens kupowac maortyzator i to jeszcze o skoku 150mm.

Napisano

Jeśli jesteś proporcjonalnie zbudowany to na Twoim miejscu poszukiwał bym czegoś o ramiarze 17-18". Jeśli szukasz roweru względnie uniwersalnego to najlepszym rozwiązaniem jest rower ze skokiem 100/100. Nie napisałeś czy rama fulla musi w tej cenie zawierać damper, ale zakładam, że tak. Z konkretnych modeli mogę polecić to: Cube - mało kto odważy się napisać krytykę takiego zestawu, sprawdzone rozwiązanie 4 zawias + działająca (podobno) platforma. Jeśli chodzi o HT to w tej cenie można wyłapać ramy karbonowe na których możesz zbudować lekki i dzięki charakterystyce materiału lekko amortyzujący rower. Przeglądałem allegro i w zasadzie z pewniaków znalazłem tylko Cube oraz Authora - tylko waga tego drugiego jakaś taka spora (chyba, że to całego zestawu)...

Napisano

Zapomnij o amorze 150 mm :no:

Do ramy z E-baya ktorą podałem (bardzo dobra cena za Virtuala z damperem RP23) możesz założyć amor o skoku 100 mm. ale z amorem o skoku 120 mm też się sprawdzi,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...