Skocz do zawartości

[opony] Profil opony i dobór do obręczy.

przemekl06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się jakie najcieńsze oponki mogę włożyć do moich obręczy o wymiarze wewnętrznym 19mm, jest to obręcz 28". I jeszcze jedno, zacie jakieś opony o jak najniżczym profilu w miare przystępnej cenie. Chodzi mi o jaknajcieńszą oponkę (do mojej obręczy) która będzie miała niski profil. Opona założona w obęczy mierząc od obręczy (bez niej) nie może przekraczać 30mm. Czy są wogóle takie opony? Przepatrzyłem wiele aukcji opon ale na żadnej nie pisało profilu ani wysokości opony. Mam nadziej że zobrazowałem mój problem w miare jasno i ktoś mi pomoże.

Na tym forum w dziale do tego przeznaczonym znalazłem odpowiedź o profil opony, ktoś mówił, że opona jest zbliżona przekrojem do koła i szerokość odpowiada mniej więcej wysokości. Nie jest to idealne ale daje pojęcie, im szersza tym wyższa. A info o tym nie znajdziesz, możesz sobie pomierzyć bo producenci takich informacji nie podają, a jak nie podaje ich producent to skąd ktoś miałby taką rozpiskę?

Znalazłem na allegro taką opone o wymiarze 700x28C

http://allegro.pl/opona-kenda-28-700-x-28c-kwest-k193-slick-opony-i2227066334.html

Jednak na dole jest napisany jeszcze jeden rozmiar w calach: 28 x 1 5/8 x 1 1/8. Jak się domyślam 1 1/8 to szerokość opony, czy zatem 1 5/8 to wysokość opony(profil), pytam bo chciałem kupić tę opone ale jeżeli to jej profil to jest jak dla mnie za wysoki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...