bandziorekalus Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Siemka! Stoję przed zakupem ramy do MTB XC - Czy Merida matts Trail 100 nadaje się do MTB XC? Amorek będzie miał 100mm skoku. Czekam na odp
Mod Team durnykot Napisano 1 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2012 Nadaje się. Zakładajac amorek 100mm zmienisz jedynie nieznacznie geometrię roweru- rama jest pod amorek 120 mm. Ale to akurat raczej nie będzie stanowić problemu.
bandziorekalus Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Napisano 1 Kwietnia 2012 Aha Super dzięki za szybką odpowiedź W takim razie idę się licytować
Obes Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 No to ja się nie zgodzę, miałem takie doświadczenie z pewnym Kellysem, zamiast amora 100 mm założyłem 80 mm i było źle, dużo gorzej jest wstawić amor o skoku mniejszym o 20mm niż o większym o 20, uważam, że nie będziesz zadowolony z jazdy na amorze o skoku 100 mm, niestety mniej przyjemnie jest jeździć na bardziej nerwowym rowerze, gdzi nacisk na kierownicę jest większy z powodu większego niż zakładane w projekcie obniżenia przodu.
Mod Team durnykot Napisano 1 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2012 Obes , wspomniana Merida ma kąty 69,5 oraz 72 ( odpowiednio główka/rura podsiodłowa)- zakładajać niższy o 20 mm amorek teoretycznie kąty zbliżą się do standardu XC. IMO powinno być OK.
Obes Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Teoretycznie, niestety obniżenie kąta poniżej założeń konstruktora sprawia , że rower prowadzi sie inaczej, ponadto jak napisałem, na skutek obniżenia przodu następuje zwiększony nacisk , ponadto jest to specyficzny rower, ma krótką rurę górną a dodatkowo mały rozstaw kół, rower tego typu powinien mieć większą bazę kól, poprzez to, że jest krótki skutki krótszego amora mogą być większe - zwiększony ncisk na przednie kółko. Poważnie bym się zastanowił przed zakupem tej ramy, i nigdy nie zrobił bym tego bez przymiarki do takiego roweru (chyba nawet ktoś na forum miał zastrzeżenia do tej geometrii). PS Nie prościej kupić zwykłą ramę Mattsa ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.