hehe12 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Mam stary rower, stalowy chyba. Gdzieniegdzie farba pęka i odchodzi. Rower dałem komuś, komu żółty kolor nie bardzo się podoba. Czym pomalować? Sprayem? Nie chcę też zniszczyć. Ale chciałbym go na czarno maznąć. Poza tym gdzieniegdzie jest rdza. Wystarczy że papierem ściernym zedrzę? Jak mogę jeszcze zabezpieczyć rower przed rdzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Polecam najpierw piaskowanie a potem malowanie proszkowe. Mnie wyniosło to 70PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LajtekPL Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tak piaskowanie przede wszystkim, ja piaskowałem ramę od motorynki a później czarnym matowym sprayem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Ok poczytałem troche teraz na ten temat. Zna ktoś miejsca gdzie można piaskować/malować rowery - woj. opolskie lub śląskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 no to już wiesz , proszkowo najtaniej na dłuższą metę poszperaj, w internecie piaskowanie, malowanie cos znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Do zwykłej firmy która oferuje m.in. proszkowanie i malowanie elementów metalowych można bezpiecznie oddać rower? Czy lepiej kogoś sprawdzonego poszukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Jeśli ktoś maluje proszkowo no to możesz tam oddać, chyba że ktoś może ci jakąś lakiernie polecić z własnych doświadczeń no to wtedy oddaj tam. Tak to u mnie wyszło: https://picasaweb.google.com/101924902250174125302/OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A zabezpieczyć przed rdzą? Bo firma która piaskuje ma też w ofercie zabezpieczenie przed korozją. Czy to zbędne raczej? A jeśli chodzi o malowanie to firma oferuje malowanie: farbami epoksydowymi, poliestrowymi i poliestrowo - epoksydowymi - czym mam malować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Lakierowanie proszkowe kończy się wygrzewaniem w piecu w temperaturze 180 st C co na mój gust może osłabić ramę. Proponuję zanieść do zwykłego lakiernika, jak dobrze odtłuści, to będzie bardziej trwały lakier niż z fabryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ej z tym grzaniem to bez przesady aluminium może troszkę się zmieni ale stal? może jest kto komu się rozpadła rama po proszkowaniu?? niech się wypowie bo mnie się blachy do ciasta jakoś nie rozpadają w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A zabezpieczyć przed korozją jeszcze? Jakiś podkład metalowy przed malowaniem mogą mi dać (cynk chyba jeśli czegoś nie pomyliłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 powtórzę oddaj do piaskowania i malowania proszkowego nic więcej nie trzeba robić tak się robi fabrycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 180 stopni C to nawet i aluminiowej nie zaszkodzi. Z tym piaskowaniem należy uważać, mi z ramy aluminiowej sito goście zrobili. Lepsze od piaskowania jest sodowanie, tak samo jak piaskowanie tylko zamiast piasku jest soda w granulkach o odpowiedniej gradacji. Lakier proszkowy jest najbardziej trwały, ale można tylko jeden kolor zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Piaskowanie i proszek wystarcza. Tylko trzeba pamiętać żeby po wypiaskowaniu ramę jak najszybciej pomalować bo inaczej wejdzie rdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Spoko, dam do malowania tego samego dnia co odbiorę z piaskowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 bo mnie się blachy do ciasta jakoś nie rozpadają w piekarniku bo nie próbowałeś na nich zjechać z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Jak zabezpieczyć suport itd przed piaskowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.