Skocz do zawartości

[Malowanie] Malowanie roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam stary rower, stalowy chyba. Gdzieniegdzie farba pęka i odchodzi. Rower dałem komuś, komu żółty kolor nie bardzo się podoba. Czym pomalować? Sprayem? Nie chcę też zniszczyć. Ale chciałbym go na czarno maznąć.

Poza tym gdzieniegdzie jest rdza. Wystarczy że papierem ściernym zedrzę? Jak mogę jeszcze zabezpieczyć rower przed rdzą?

Napisano

Ok poczytałem troche teraz na ten temat.

Zna ktoś miejsca gdzie można piaskować/malować rowery - woj. opolskie lub śląskie?

Napisano

Do zwykłej firmy która oferuje m.in. proszkowanie i malowanie elementów metalowych można bezpiecznie oddać rower? Czy lepiej kogoś sprawdzonego poszukać?

Napisano

A zabezpieczyć przed rdzą? Bo firma która piaskuje ma też w ofercie zabezpieczenie przed korozją. Czy to zbędne raczej?

A jeśli chodzi o malowanie to firma oferuje malowanie: farbami epoksydowymi, poliestrowymi i poliestrowo - epoksydowymi - czym mam malować?

Napisano

Lakierowanie proszkowe kończy się wygrzewaniem w piecu w temperaturze 180 st C co na mój gust może osłabić ramę. Proponuję zanieść do zwykłego lakiernika, jak dobrze odtłuści, to będzie bardziej trwały lakier niż z fabryki

Napisano

ej

z tym grzaniem to bez przesady

aluminium może troszkę się zmieni

ale stal?

może jest kto komu się rozpadła rama po proszkowaniu??

niech się wypowie

bo mnie się blachy do ciasta jakoś nie rozpadają w piekarniku

Napisano

A zabezpieczyć przed korozją jeszcze? Jakiś podkład metalowy przed malowaniem mogą mi dać (cynk chyba jeśli czegoś nie pomyliłem)

Napisano

180 stopni C to nawet i aluminiowej nie zaszkodzi. Z tym piaskowaniem należy uważać, mi z ramy aluminiowej sito goście zrobili. Lepsze od piaskowania jest sodowanie, tak samo jak piaskowanie tylko zamiast piasku jest soda w granulkach o odpowiedniej gradacji. Lakier proszkowy jest najbardziej trwały, ale można tylko jeden kolor zrobić.

Napisano

Piaskowanie i proszek wystarcza. Tylko trzeba pamiętać żeby po wypiaskowaniu ramę jak najszybciej pomalować bo inaczej wejdzie rdza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...