zedzik82 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam Niedawno kupiłem rower (Level a8) i w sklepie kazałem założyć spinkę do łańcucha , co by można go czyścić szybko,Jako ,że w każdym z wcześniejszych rowerów miałem spinki założone różnych firm i byłem zadowolony (7rzędów,8,9 i obecnie 10) mam świadomość ,że różnie bywa z ich rozłączeniem, ale zazwyczaj sie "wyrabiały" z czasem i można je było łatwo założyć i ściągnąć. Ale tej obecnej nie umiem rozłączyć za nic w świecie .Miał ktoś do czynienia z podobną spinka? pisze na niej SRAM 10 S K1 oraz po środku jest strzałka z obydwu stron, założona na łańcuch shimano CN-HG74 dodam ,że spinka wydaję się być założona w dobrym kierunku (strzałka na zdjęciu może mówić co innego jaką alternatywną spinke polecacie? pozdro http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76275818b5165322.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Spinka jak spinka. Wszystkie mają taką samą zasadę działania, a strzałka na niej - zauważ że po drugiej stronie spinki strzałka będzie wskazywała przeciwny kierunek. Nowa jest i dobrze trzyma. Ja sobie radzę tak, że zdejmuję łańcuch z przednich zębatek żeby był maksymalnie luźny, ustawiam spinkę pionowo na krawędzi czegoś twardego (kołka drewnianego, kawałka stali) i stukam małym młoteczkiem w tą część która się "rozsuwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Miałem ten patent i o ile wygodny jest przy łączeniu łańcucha, o tyle, jego rozłączenie nie jest takie proste. Radziłem sobie dwoma gwoździami, robiąc na ich końcach haczyki, by je połączyć. Następnie wygiąłem gwoździe w taki profil, aby weszły między łączone sworznie łańcucha i ich końce można było ścisnąć kombinerkami. Rysunek jest bardzo schematyczny, ale chyba czytelny. http://desmond.image....jpg&res=medium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 A nie masz przypadkiem takiej? http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=1093&pos=0 Spinka jednorazowego użytku, nierozłączalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Przeor, mój patent działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 no będę musiał wymyślić - patent z gwoździami jest ciekawy miałem już różne spinki na różnych łańcuchach ,- ta mnie ciekawi bo z tego co widze to ze sram'a jest dostępna tylko Power Lock ,ta moja wydaje się jakaś inna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Spinki srama na 10 rzędów są jednorazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Spinka jak spinka. Wszystkie mają taką samą zasadę działania, a strzałka na niej - zauważ że po drugiej stronie spinki strzałka będzie wskazywała przeciwny kierunek. Zgadzam się. Zauważ, że napę 10rzędowy jest jeszcze ciaśniejszy niż Twoje poprzednie i dlatego spinka tak musi przywierać co właśnie może powodować problemy przy rozpięciu. Apropo tego co napisał sosna119 w drugiej części wypowiedzi się nie zgodzę, a raczej odradzam. Łańcuch jest przystosowany na obciążenie stałe i wyciągnie. Nie jest przystosowany do udarności jaką powoduje uderzanie młotkiem. Spinka jednorazowego użytku, nierozłączalna W to nie za bardzo wierze. Jak to nie rozłączalna? Jakby taka miała być to po co spinka, bo niczym by się nie różniła od normalnego skuwania łańcucha. Jest taki sposób z kombinerkami, żeby od ją rozkuć. Ja sobie tak radzę jak mi nie chce zejść. Czasami wystarczy palcami dotknąć i schodzi a czasami się trzeba pomęczyć. Umyj tylko tą cześć obok spinki dokładnie. Daj trochę oleju po tym i powinna ładnie zejść. Ewentualnie pomóż sobie kombinerkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 W takim razie już się nie mądruję. Miałem wolnobieg z 7 trybami i na łańcuchu do niego, dało się rozłączyć spinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Spinki srama na 10 rzędów są wielorazowe, tak jak wszystkie pozostałe spinki srama. Przynajmniej tak działają te setki które spinam i rozpinam w pracy np do mycia roweru klienta Sam używam tej samej wiele razy. Chodzi średnio ciasno, ciaśniej niż złota i luźniej niż srebrna sramowska. Żeby rozpiąć wystarczy złożyć łańcuch "w dół" a przeciwległe końce spinki nacisnąć kombinerkami, dwie sekundy roboty. Zgadzam się. Zauważ, że napę 10rzędowy jest jeszcze ciaśniejszy niż Twoje poprzednie i dlatego spinka tak musi przywierać co właśnie może powodować problemy przy rozpięciu. Apropo tego co napisał sosna119 w drugiej części wypowiedzi się nie zgodzę, a raczej odradzam. Łańcuch jest przystosowany na obciążenie stałe i wyciągnie. Nie jest przystosowany do udarności jaką powoduje uderzanie młotkiem. W to nie za bardzo wierze. Jak to nie rozłączalna? Jakby taka miała być to po co spinka, bo niczym by się nie różniła od normalnego skuwania łańcucha. Jest taki sposób z kombinerkami, żeby od ją rozkuć. Ja sobie tak radzę jak mi nie chce zejść. Czasami wystarczy palcami dotknąć i schodzi a czasami się trzeba pomęczyć. Umyj tylko tą cześć obok spinki dokładnie. Daj trochę oleju po tym i powinna ładnie zejść. Ewentualnie pomóż sobie kombinerkami. Różniłaby się. Rozkucie łańcucha to jedno, skucie to drugie i jest mimo wszystko trudniejsze. Dla osoby niewprawnej łatwiej jest połączyć łańcuch spinką niż skuć pinem. Co jednak nie zmienia faktu że taki patent jak na spinkę jest bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Pewnie, że można je rozpinać. Nawet w Magazynie Rowerowym o tym pisali jak wchodziły 10 rzędowe napędy. Podany przeze mnie link do strony Harfy, w którym jak wół stoi napisane, że to spinka jednorazowa tłumaczy kłopoty niektórych z nas przy rozpinaniu tej spinki. Po prostu rozpięcie nie jest tak intuicyjne i przeważnie trzeba mieć przedłużenie ręki żeby ją rozłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazaa Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tabo, wykorzystam twoją znajomość tematu. Wymieniam teraz cały napęd i kupiłem łańcuch CN-7701 Dura-Ace, do 9-biegu. Do łączenia jest pin, który się ułamuje. Czy podobne spinki, jak w temacie, dostanę do mojego łańcucha i czy jest to dobre połączenie? Nie chciałbym wozić ze sobą imadełka do skuwania, ani kombinerek, bo jedno zajmuje miejsce, a drugie jest ciężkie, tylko zrobiłbym odpowiednio długie końce mojego przyrządu, aby dało się rozpiąć w palcach. Poleciłbyś spinki, czy lepiej nie kombinować? Na starym łańcuchu nie miałem problemu, bo był gruby. Ten wydaje się cienizna, ale jeśli w 10-ciorzędach działają, to może i u mnie się nie rozleci? Czy są jakieś lepsze i gorsze spinki? Co byś polecił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Apropo tego co napisał sosna119 w drugiej części wypowiedzi się nie zgodzę, a raczej odradzam. Łańcuch jest przystosowany na obciążenie stałe i wyciągnie. Nie jest przystosowany do udarności jaką powoduje uderzanie młotkiem. Nie no daj spokój. Potrzebne jest delikatne puknięcie młotkiem 100g. A nawet naciśnięcie palcem, ale wygodniej jest użyć młotka. Nie da się w ten sposób popsuć łańcucha. Dorzuciłem obrazek żeby pokazać dokładniej jak to trzeba zrobić. Wybaczcie brak umiejętności rysowniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 dzięki Pany, za pomocne (mniej lub bardziej )odpowiedzi niestety pogoda a raczej jej brak zmusiła mnie do innej aktywności niż rowerowa (żubr ,luksusowa) jutro postaram się użyć któryś z waszych patentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Mam pytanko w temacie spinek. Co oznacza oznaczenie "QR" na opakowaniu spinki do łańcucha? A i jeszcze jedno. Spinka YBN. W ogóle warto to to zakładać, czy to smieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Kojarzy mi sie z quick release czyli by wynikało ze spinka szybkiego montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 YBN to pewnie spinka Yaban. Mam łańcuch tej firmy ze spinką, wygląda ona prawie tak samo jak spinka KMC. Spinka jak spinka, ważne aby była dedykowana do odpowiedniego łańcucha 7-8rz, 9rz lub 10rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 YBN to pewnie spinka Yaban. Mam łańcuch tej firmy ze spinką, wygląda ona prawie tak samo jak spinka KMC. Spinka jak spinka, ważne aby była dedykowana do odpowiedniego łańcucha 7-8rz, 9rz lub 10rz. Tak Yaban, jest oznaczona 7/8, ale 7,55 mm co to za łańcuch? Shimano chyba powinno być 7,3? SRAM ? nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Co do spinek, można ich używać w singlach? Czy nie bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Tak Yaban, jest oznaczona 7/8, ale 7,55 mm co to za łańcuch? Shimano chyba powinno być 7,3? SRAM ? nie pamiętam. Pewnie zmierzyłeś pośrodku ogniwa. Zmierz szerokość pinu - pewnie wyjdzie 7.1-7.3 czyli do łańcucha 7,8 rzędowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Pewnie zmierzyłeś pośrodku ogniwa. Zmierz szerokość pinu - pewnie wyjdzie 7.1-7.3 czyli do łańcucha 7,8 rzędowego No właśnie że nie mierzyłem, tylko przeczytałem co było na opakowaniu napisane Ale mój pomiar wskazuje że ma 7,4 a mój łańcuch, shimano hg, 7,2 Nie będzie przeszkadzało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Podłączę się do tematu. Posiadam w rowerze łańcuch taki sam jak założyciel tematu (CN-HG74). Dziś po raz pierwszy go rozkułem i moczy się w benzynie ekstrakcyjnej - jutro szejkowanie. Zastanawiałem się właśnie nad tematem spinek i proszę o info czy i jaką zakupić do takiego łańcucha (10-rzędowa kaseta) ? Na co zwrócić uwagę ? Nie mam w tym temacie zbyt wielkiego doświadczenia (dziś rozkułem łańcuch pierwszy raz w życiu za pomocą czegoś innego jak młotek i punktak lub inny gwóźdź :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 No właśnie że nie mierzyłem, tylko przeczytałem co było na opakowaniu napisane Ale mój pomiar wskazuje że ma 7,4 a mój łańcuch, shimano hg, 7,2 Nie będzie przeszkadzało? Dla 8 rzędowego napędu nie bedzie to miało znaczenia Odnośnie spinek to na co warto zwracać uwage zeli rzedowości nie pomylić przypadkiem. zwłaszcza jak sie nie zamawia w sklepie a kupuje w pobliskim. Sram np rożne rzeczowości oznaczał innymi kolorami. Nie kupowął bym tnaiej spinki za 2-3 zł. to nie ma sensu. Ja kupiłem kiedyś lańcuch accenta najwyższy model nie dosćze padłpo 700km to jego spinka była jak by chorowita. W tej samej technologii co sram ale dużo cieńsza. Wytarła sie strasznie po 700km moj sram po ... chyba 3 000 albo nie wiem ilu ciągle wygląda ok, lekkie ślady zuzycia. Ogolnie polecił bym spinki srama, connex X link tez są dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.