MiszynImposybul Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Witam. Przymierzam się do zakupu roweru. Ma on spełniać funcję zarówno roweru do dłuższych tras jak i do jazdy(czasami szybkiej) po niełatwych leśnych drogach wliczając w to czasami skoki z jakiś małych hopek z czego bardziej ma być przystosowany do jazdy po lesie(mam 1km do lasu więc często będe się w nim poruszał).Mój fundusz to 1000-1200Byłem w paru sklepach i najbardziej były polecane serie kross hexagon i giant reval. Czy faktycznie któreś z tych rowerów będzie dobry? Zauważyłem rownież że ceny w seri hexagon są bardzo różne (x2 - 1000 x3 - 1200 x5 1400 pewnie to wynika z części) Czy warto dołożyć kase i wybrać lepszą wersje czy na początek wystarczy taka x2. A może polecacie wogóle jakieś inne marki??A i jeszcze jaki miałby być rozmiar tego roweru?Mam 177cm wzrostu i 82kg wagi. Bardz będe wdzięczny za pomoc PS. Tak na marginesie wie ktoś może jaki rower miał koleś w filmie 127 godzin Pozdrawiam Mateusz
Darek1990 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 jak chcesz agresywniej jeździć jak to ująłeś i skakać to seria hexagon od Krossa w ogóle odpada na moje,a na pewno niższe modele x2 do x5,poprostu mogą fizycznie nie wytrzymać wieć po co ryzykować uszkodzenie roweru to jest sprzęt do "rekreacujnych wycieczek" a nie mtb xc ;p .jeśli chcesz jeździć tak jak piszesz to za ten budżet nowego roweru szukać bedzie Ci ciężko wg mnie.poszukaj w używanych albo starsze 2-3 letnie modele.
MiszynImposybul Napisano 31 Marca 2012 Autor Napisano 31 Marca 2012 Ale używane lub starsze o 2-3 lata modele tego hexagona czy jakies inne marki rowerów??Jak inne to jakie?? Czyli nawet do małych hopek i leśnych terenów ten hexagon się nie nadaje??? A i jeszcze jaki rozmiar tego roweru i czy ten giant reval tak samo się nie nadaje?? A i jeszcze jaki rozmiar tego roweru i czy ten giant reval tak samo się nie nadaje??
Darek1990 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 starsze modele ale oczywiście wszystkich marek model np z przed 2 sezonów ale technologicznie bardziej zaawansowany(wyższa klasa) to czesto najlepsze wyjście na start wg mnie. a co do rozmiaru to ja bym oponował w rozmiarze 18'' bądź 19'' a co do revela to podaj ktore modele by Cię interesowały to bedzie łatwiej bo wybór jest
Basiq Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Na wstępie - bo strasznie mnie to boli w oczy "zakup ROWERU" !!! Nowy rower za taką cenę nie będzie się nadawać do niczego więcej, aniżeli weekendowe przejażdżki, w co najwyżej lekki teren - bo jeśli będą to regularne treningi to rozsypie się wszystko, co związane z napędem ;)Do skakania to nawet bym się nie odważył zwłaszcza, że, w piórkowej wadze nie chodzisz - posypią się wszystkie możliwe łożyskowania. Jedyne, co pozostaje to zakup używki - i obawiam się, że starszej niż 3 lata, jeśli ma to być naprawdę solidny rower
Gość Michi23 Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 "po niełatwych leśnych drogach wliczając w to czasami skoki z jakiś małych hopek" + "Mój fundusz to 1000-1200" = http://allegro.pl/rower-gtix-quantum-26-disc-shimano-okazja-gratisy-i2229147055.html ;-) Jeśli nie podałeś kwoty w funtach/euro/dolarach to proponuję kupić najtańszy rower, a za resztę kwoty dodatkowe ubezpieczenie, kask oraz możliwie najwięcej orchaniaczy, ponieważ Twoja przygoda z "małą hopką" prędzej czy później skończy się podobnie jak np. tutaj Dobra rada: Nie jeździj agresywnie, a tymbardziej nie skacz na sprzęcie zupełnie do tego nie przystosowanym.
MiszynImposybul Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Napisano 1 Kwietnia 2012 Dobra czyli na nowy rower nie ma szans. To moglibyście podać jakieś konkrety tych starszych rowerów które by się nadawały?I czy taki rower co wy zaproponujecie to bedzie sie rowniez nadawał do własnie dłuzszych przejazdzek?? Ad. do Świeżaka : Jeżeli chodzi o tego revela to koles w sklepie mi o nim mówił. Miał to być Revel 4 lub 3 ale pewnie będzie taka sama sytuacja jak z tym krossem hexagonem 2 za 1100 A więc bede wdzieczny o podanie jakiś konretnych uzywek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.