Skocz do zawartości

[amortyzator] Sr Suntour XCM V2 powiększanie skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy da się jakoś powiększyc skok w tym amorku? fabrycznie ma 100mm skoku, ale to niestety nie daje rady, a nowy amor jak na razie jest nie osiągalny finansowo :/ i jeszcze jedno, jakie uszczelki do niego polecacie?

z góry dziękuję :)

Napisano

Nie wiem jak długi jest tłumik w XCM'e ale podejrzewam że więcej niż 100 mm nie wyciągniesz z niego gdyż nie będzie gdzie dać więcej podkładek pod tłumik. Poza tym jeżeli potrzebujesz czegoś do agresywniejszej jazdy XCM nie nadaje się do tego kompletnie gdyż za chwilę złapie luzy i przestanie działać. Co do uszczelek są tam górne golenie 30 mm więc najprostsze uszczelki kurzowe kosztują w granicach 80 zł więc niewiele mniej niż nowy XCM dlatego ich wymiana w tak niskim modelu jest po prostu nieopłacalna.

Napisano

Kurde, zgasiłeś mnie :(

a jaki amortyzator polecał byś do agresywniejszej jazdy? Bo ja na tym xcm-ie jeżdże już rok, i nie oszczędzam roweru a jak na razie spisuje się b. dobrze, tylko uporczliwy jest brak skoku :(

Kurde, zgasiłeś mnie:(

a jaki amortyzator polecał byś do agresywniejszej jazdy? Bo ja na tym xcm-ie jeżdże już rok, i nie oszczędzam roweru a jak na razie spisuje się b. dobrze, tylko uporczliwy jest brak skoku:(

Nie wiem jak długi jest tłumik w XCM'e ale podejrzewam że więcej niż 100 mm nie wyciągniesz z niego gdyż nie będzie gdzie dać więcej podkładek pod tłumik. Poza tym jeżeli potrzebujesz czegoś do agresywniejszej jazdy XCM nie nadaje się do tego kompletnie gdyż za chwilę złapie luzy i przestanie działać. Co do uszczelek są tam górne golenie 30 mm więc najprostsze uszczelki kurzowe kosztują w granicach 80 zł więc niewiele mniej niż nowy XCM dlatego ich wymiana w tak niskim modelu jest po prostu nieopłacalna.

Napisano

Jaki tłumik ??

Najwieksza fanaberia jaka była montowana w XCM`ach to hydrauliczna blokada skoku HLO ...

W nim nie ma tłumika ... budowa prosta jak cep sprezyna + elastomer to wszystko.

W tym amrku nie ma podkładek ...

Z tego co pamiętam jak rozebierałem swojego to zmniejszyc skok to nie problem.

Zwiększyć skok bez dodatkowych kombinacji średnio możliwe. Trzeba bedzie wydłużyć pręty ktore skręcaja do kupy golenie górne z dolnymi.

Pozdro

Napisano

jeszcze ze 2 tygodnie temu na alległo schodziły SR Santour Duro 130mm nówki za niewiele ponad 200zl, na razie pojeździj na tym co masz i skrobaj kilka stowek na coś takiego, bo chyba do ostrzejszej jazdy to nic tanszego się nie znajdzie

BTW trochę strach szaleć na XCM'ie!?

Napisano

Na początku miałem strach, ale jak zobaczyłem że na razie nic się nie dzieje to wyluzowałem :D w maju będzie rok, a nie oszczędzam amorka i jak na razie chodzi prawie jak nówka :D

Napisano

hmm o zwiększenie skoku trochę ciężko ale myślę że mógłbyś popracować nad jego twardością bo z tego co jeździłem na takim to pod moją masą 68kg nie ciekawie pracował , : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...