Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe XTR] Jaki płyn hamulcowy?

Dworniok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Tak jak w temacie chciałbym zmienić płyn w hamulcach i przy okazji odpowietrzyć je, tylko zastanawiam się jaki płyn kupić. Może wy mi coś polecicie, czekam na odpowiedź.

Napisano

W hamulcach Shimano stosuje się tylko i wyłącznie płyn MINERALNY, nie można tam stosować DOT'a tak jak np w Avidach gdyż zniszczysz sobie uszczelki pod tłoczkami i hamulec zacznie cieknąc. DOT powoduje puchnięcie uszczelek w Shimano. Ogólnie nie opłaca się kupować oryginalnego płynu Shimano gdyż lepszym wyborem jest według mnie płyn mineralny Motorexa większa butelka za niższą cenę - działanie takie same.

Napisano

Najbardziej opłacalna rozlewka a na dodatek polecam przejść się po najbliższych serwisach z własnym pojemniczkiem i poprosić o odlanie jakiejś porcji (znika koszt przesyłki z allegro:))

Napisano

Dokładnie jestem ze stroszka, tu w pobliżu nie ma. W bytomiu słyszałem że są ale nie wiem gdzie, i jeszcze w Tarnowskich górach są.

Napisano

"Oryginalny" mineralny shimano sprzedawany jest w dużych serwisowych pojemnikach chyba litr i małych buteleczkach dla "detalisty", nie mam pojęcia ile sklepy za takowy wołają, tani nigdy nie był (kilkadziesiąt zł). Ja "będąc sklepem" :) sprzedałbym ci małą porcję za senowną kwotę z podziału ceny dużej flaszki ale czy realnie na to możesz liczyć to nie wiem. Płyn tektro ma ten sam kolor co shimano, gdybam że są od jednego producenta. Sklep może też kupić taniochę tektro i sprzedawać jako "oryginał" shimano :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...