Skocz do zawartości

[Trening] Aplikacja online do oceny trudności i profilu trasy.

mathmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pobawilam sie chwilke ta aplikacja. Mam pytanie - jestem zupelnym laikiem w oprogramowaniu. Bo chcialabym to przetestowac. Bede jechala w tym roku Lillehammer-Oslo i zmienili trase ze wzgledu na remont jednego z waznych wezlow. Fajnie byloby miec trase na kierownicy :) Ale jak kliknelam w gpx to pojawil mi sie tekst.....i jak ja mam go zaladowac na garmina?

Witam,

Pobawilam sie chwilke ta aplikacja. Mam pytanie - jestem zupelnym laikiem w oprogramowaniu. Bo chcialabym to przetestowac. Bede jechala w tym roku Lillehammer-Oslo i zmienili trase ze wzgledu na remont jednego z waznych wezlow. Fajnie byloby miec trase na kierownicy :) Ale jak kliknelam w gpx to pojawil mi sie tekst.....i jak ja mam go zaladowac na garmina?

Trzeba utworzyć sobie np na pulpicie plik trasa.gpx i otworzyć go w notatniku, skopiować wygenerwany kod GPX do pliku. Tak przygotowany plik skopiować na urządzenie. Tak jak na filmiku poniżej (2min24s)...

Mi nie działa strona chrome mówi mi, że witryna jest zainfekowana. :(

Domena na PRV padła (całe PRV leżało!), ale już wstała, nie wiedzieć czemu straciłem przy tym wszystkie "Lajki" na FB ;-( Niestety jak coś jest darmowe to jest do kitu.

O co chodzi z szacowaniem mocy ??

W obecnej wersji, czyli module planowania, można wybrać sobie założoną moc jazdy, a algorytm wyliczy jaka prędkość powinna być na każdym z elementów trasy, biorąc pod uwagę nachylenie i uproszczoną aerodynamikę (nie uwzględnia wiatru). Natomiast można w drugą stronę, to jest zaplanować stałą prędkość i zobaczyć jaka powinna być moc aby ją utrzymać. Jest to jednak średni pomysł, bo ludzki organizm średnio radzi sobie z "jazdą na stałej prędkości", woli "stałą moc", chociaż jest to z fizycznego punktu widzenia mało optymalne - dlaczego pisałem na blogu[1].

Wkrótce powinien pojawić się online moduł "oceny przyjazdu", który oszacuje moc, jaką włożyliśmy w przejazd, a jeśli użytkownik dołączy dane o pulsie, także współczynnik wydolności, celem monitorowania postępów treningu ( o tym też już pisałem [2], przykładowe wyniki znajomych, którzy ciężki trenowali, tutaj).

Jeśli chodzi o ostatnie zmiany, to zdecydowałem się na nową szatę graficzną, dodałem też stronę projektu na Facebooku i własny przycisk Lubię to, związany z tą stroną. Jest to konieczność, ponieważ domena na prv, sprawiła mi ostatnio wiele kłopotu. Na Facebooku będzie zawsze aktualny link do strony, nieważne, czy zmieni się serwer hostingowy, czy też domena.

Wszystkich, którym się podoba Profiler, proszę o danie łapki w górę na oficjalnej stronie na Facebook'u.

[1] - http://mathmed.blox....esc-sukces.html

[2] - http://mathmed.blox....z-pomiarem.html

• 2 tygodnie później...

Cześć, dodałem nową podstronę. Profiler Evaluator, pozwala ocenić swój przejazd, daje informacje o danych z pokonywania trasy, zarejestrowanych przez urządzenie GPS (plik GPX). Póki co wersja jest bardzo rozwojowa, więc zapraszam do wytknięcia błędów, komentowania i sugestii dodania nowych algorytmów, które mogłyby być przydatne.

Bezpośredni link : http://evaluator.tk/

Dotychczasowa strona profilera prowadzi teraz do menu wyboru podstrony : http://profiler.prv.pl/

Jak zwykle, zawsze aktualne linki są na stronie facebooka : http://www.facebook.com/pages/Profiler/154845221314159

Cześć! Udało mi się usunąć wspomniany przez Was błąd. Okazało się, że funkcja wczytująca pliki gpx była niekompatybilna z niektórymi plikami (z powodu mnogości schematów GPX spodziewam się kolejnych błędów). Problemem było też, jeśli kolejne dwa punkty dostawały tą samą lokalizację. Działo się tak, jeżeli ktoś miał ustawione żeby jego urządzenie GPS zapisywało lokalizację tak często jak się da.

Zakładając możliwe błędy dokładności, lepiej, aby odległość i czas pomiędzy kolejnymi zapisami były możliwie duże. Na przykład... Załóżmy, że nasze urządzenie może się pomylić o 20 metrów, a każdy pomiar jest co 5 metrów. Może to oznaczać, że pojawią się anormalne piki prędkości związane z artefaktami pomiaru położenia.

Wydłużenie czasu/odległości pomiędzy zapisami korzystnie przekłada się też na czas życia na baterii.

Przykładowo u mnie :

ROWER : minimalny dystans - 80 metrów, dokładność - 20 metrów, czas pomiędzy pomiarami 30 sekund

PIESZO : minimalny dystans - 40 metrów, dokładność - 20 metrów, czas pomiędzy pomiarami 2 minuty

Dziękuję wszystkim zainteresowanym i proszę o Waszą dalszą pomoc i wsparcie w modyfikacjach projektu.

Jak zwykle świetna robota, czegoś takiego właśnie szukałem jak próbowałem oszacować swoją moc.

1) Fajnie by było gdyby wskaźnik poruszał się jednocześnie po wszystkich wykresach.

2) Opcja eksportu danych, np. csv (przy okazji jak by się dało wyciągnąć gpx-a z danymi wysokościowymi z google profile to było by super)

3) Właśnie pracuję nad tym aby wzbogacić moje ślady o dane z pulsometru, dlatego fajnie by było gdyby w analizie również uwzględniał te dane.

• 2 tygodnie później...

z conajmniej 5 razy podchodziłem do tej aplikacji i zawsze rezygnowałem... z różnych powodów.

Czasem mialem tak ze w pewnym momencie nie moglem dalej zaznaczac trasy ;/ a jej długosc nie przekraczałą jeszcze nawet 15 km, więc "błąd OVER_QUERY_LIMIT" tego raczej nie spowodował (aczkolwiek nie zwróciłem na to uwagi)

Następna sprawa która jest dla mnie większym problemem to to że nie da się ( przynajmniej u mnie) zaznaczac trasy w górach, zarówno na widoku satelity jak i na zwykłej mapie. Czasem nawet na normalnej drodze na zwyklej mapie nie chce mi zaznaczyć trasy.

Ogólnie można jeszcze powiedzieć, że sporo czasu zajmuje wyznaczanie trasy (nigdy jeszcze do konca nie narysowałem, spowodu ww. przyczyn) ale tego sie raczej nie da uniknąć, bo program przeciez nie wiem co myslimy i nalezy wszystko zaznaczac krok po kroku.

Ale pomysł naprawde dobry, mam nadzieje ze to jeszcze rozwiniesz, a może ja cos źle robie, może na mojej operze nie wszystko działą jak powinno?

Powodzenia, bo chętnie bym uzywał tej aplikacjii!

Czasem mialem tak ze w pewnym momencie nie moglem dalej zaznaczac trasy ;/ a jej długosc nie przekraczałą jeszcze nawet 15 km, więc "błąd OVER_QUERY_LIMIT" tego raczej nie spowodował (aczkolwiek nie zwróciłem na to uwagi)

Następna sprawa która jest dla mnie większym problemem to to że nie da się ( przynajmniej u mnie) zaznaczac trasy w górach, zarówno na widoku satelity jak i na zwykłej mapie. Czasem nawet na normalnej drodze na zwyklej mapie nie chce mi zaznaczyć trasy.

Czy odznaczyłeś kontrolkę "auto" na górze profilerplanner ? Wtedy można zaznaczać manualnie każdą trasę, niestety trwa to trochę dłużej. Przy zaznaczonym trybie auto, niestety można postawić tylko 10 punktów maksymalnie. Zmieniłem też jeden element, który umożliwi zaznaczanie tras po narysowanych w górach ścieżkach.

Postaram się w najbliższym czasie przysiąść do kolejnych zmian w profilerze.

• 3 tygodnie później...

Myślę że fajnie by było dołożyć do Evaluator-a analizę danych o tętnie. Ostatnio testuję ciekawe rozwiązanie na zapis chwilowego tętna w .gpx i chciał bym analizować trening również z tym parametrem szczególnie histogram tętna oraz współczynnik moc/tętno. Jak by co to mogę dostarczyć przykładowy plik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...