Skocz do zawartości

[Trening] Aplikacja online do oceny trudności i profilu trasy.

mathmed

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkadziesiąt godzin zajęło mi napisanie aplikacji online w javascript, która pozwala na narysowanie i ocenę statystyczną profilu trasy, stopnia trudności i oszacowania czasu jej pokonania ze względu na moc albo stałą prędkość. Teraz nadszedł czas podzielenia się nią z innymi. Zapraszam więc do wchodzenia na stronę, pod którą jest dostępna :

Szerszy opis powstania aplikacji, a także zawarte w niej funkcje można znaleźć tutaj. Szybki start umożliwi filmik, który wrzuciłem na youtube :

http://youtu.be/WcuE0CnGWVk

Aplikacja jest przydatna w treningu, pozwala na ustalenie profilu prędkości potrzebnego do pokonania trasy z założoną mocą, a jeśli mamy licznik Garmin z wirtualnym towarzyszem podróży powinno się dać na bieżąco kontrolować tempo. Ja nie mam takiego licznika, ale jeśli ktoś posiada, fanie by było, żeby tę funkcjonalność sprawdził.

Oprócz tego w wyborze trasy pomoże liczbowe porównywanie trudności tras biorąc pod uwagę jej cechy fizyczne, jak przewyższenia i długość.

Proszę o opinie, bo chciałbym, żeby ten projekt dalej był rozwijany m.in. z Waszą pomocą.

Z powodu sporadycznych problemów z darmowymi domenami i hostingiem, z których korzystam, na facebook'u zawsze będą aktualne linki do profilera.

Profiler na Facebook

Świetne narzędzie, gratuluje :thumbsup: Najbardziej podoba mi się wyróżnienie kolorami, podpisanie na wykresie i w statystykach średnich nachyleń, oraz liczbowa ocena trudności trasy. Na początku miałem problem z działaniem stronki pod Operą 11.61, polegał na tym że nie wyświatlała się mapa. Dopiero przełączenie na wersję mobilną rozwiązało problem. Pod Firefoxem odrazu mapa hulała. Dobrze byłoby mie możliwośc założenia własnego konta i przechowywania na nim swoich tras, ale domyślam się że to możebyc niemożliwe na darmowym hostingu. można by dodac możliwośc importu plików gpx wtedy móbłym trzymac trasy na dysku i kiedy bym potrzebował mógłym wgrac i porównac statystyki. Byłoby to też przydatne, dla kogoś kto jeździ z GPSem rejestrującym trase, uniknąłby w ten sposób żmudnego klikania na mapie. Chętnie widziałbym też możliwośc rysowania trasy wzdłuż istniejących dróg, tak jak to jest na bikemap, bardzo przydatne przy jeździe po szosie.

PS Super blog, kiedyś myślałem żeby napisac do Ciebie właśnie w sprawie oceny trudności trasy, ale opracowałem sobie arkusz w excelu i zapomniałem o tym;)

Tak jak wyżej na Operze nie działa (w ogóle nie widać mapy), dobrym rozwiązaniem byłaby możliwość importu pliku .gpx zapisanego na innym urządzeniu (średnio widzę klikanie na mapie i ustawianie trasy, gdy jeździ się w terenie - w zasadzie zaryzykuję stwierdzenie, że takie coś w terenie jest niemożliwe)

Niestety google maps v3 API nie działa pod Operą ;-(

The Google Maps JavaScript API suports the following web browsers:

Google Maps JavaScript API V3:

• IE 7.0+ (Windows) *
  • Firefox 3.0+ (Windows, Mac OS X, Linux)
  • Safari 4+ (Mac OS X, iOS)
  • Chrome (Windows, Mac OS X, Linux)
  • Android
  • BlackBerry 6
  • Dolfin 2.0+ (Samsung Bada)

Niestety część HTML 5 nie działa pod IE, więc lista się zawęża. Na szczęście nie zastosowałem wykresów Google, tylko swoje, bo te nie działają pod Androidem i przeglądarką iOS. Problem kompatybilności przeglądarek jest dość duży.

Ciekawe i dość intuicyjne. Natomiast jeśli chodzi o ewentualny dalszy rozwój, to mi brakuje routingu, czyli automatycznego wyznaczania trasy po istniejących drogach. Ograniczyło by to żmudne dodawanie punktów, które przy trasach o długościach kilkadziesiąt kilometrów jest zajęciem bardzo czasochłonnym.

Ja kilka razy korzystałem z bike route toaster i przy jeździesz szosowej routning pozwala na bardzo szybkie przygotowanie tracka.

http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx

Podobnie jak poprzednicy - świetna robota

kilka użyteczności by się przydało: personalizacja, zapisywanie stworzonych tras, wczytywanie z pliku/import z innych stron, kopiowanie i modyfikacja istniejącej trasy. nie zauważyłem możliwości usunięcia punktu innego niż ostatni. dalej ... "przyciąganie" do istniejących dróg. coś czego brakuje na bikemap - modyfikacja punktu (z takiego, który jest przyciągany na zwykły).

fajnie byłoby móc znaczyć podczas tworzenia lub na gotowym profilu, odcinków o różnej nawierzchni (asfalt, szuter, piasek itp).

Z takimi opcjami byłoby to chyba jedno z lepszych narzędzi.

Pozdrawiam i zachęcam do dalszej pracy nad projektem.

• 2 tygodnie później...

Aplikacja super. Dodatki typu personalizacja itd to bajery ale nie konieczne. Mnie strasznie brakuje możliwości wstawienia trasy w gpx. Byłoby super żeby można wrzucić traskę nadchodzącego maratonu aby ocenić jak trudny będzie. Wyklikać trasy to raczej ciężko realizowalne :(

Dodałem dziś trochę nowości. Pojawił się przycisk odwracania trasy, kontrolka automatycznego wytyczania trasy (do 10 punktów - wersja darmowa google directions), która przyda się zwłaszcza do jazdy na szosie oraz dodatkowe algorytmy oceny statystycznej (ocena trudności technicznej trasy biorąca pod uwagę ostre zakręty na zjazdach).

W przyszłości zamierzam opublikować funkcjonalność profiler viewer, czyli generowanie skryptu, który po wklejeniu na stronie WWW prezentuje wyrysowaną przez nas trasę.

Personalizacja to dobry pomysł, ale brak pieniędzy na serwer. Z mojej reklamy adSense na stronie zarobiłem na razie około 3 złotych ;-)

Dziękuję wszystkim za sugestie, w miarę możliwości postaram się je dalej realizować.

Oto kolejne zmiany :

1. Według sugestii zwiększyłem wysokość elementu mapy.

2. Zmieniłem wygląd strony w wersji pełnej (mobilna pozostała prosta i bez reklamy adsense).

3. Nawiązałem współpracę z serwisem niemieckim wetterzentrale.de i zamieściłem tygodniową prognozę pogody dla narysowanej trasy. Obszar prognozy obejmuje prawie całą Europę. Model matematyczny wylicza tę prognozę co kilka godzin, więc jest zawsze aktualna. Pomoże planować wycieczki rowerowe. Poniżej obrazka jest link do legendy.

Dziękuję za wszystkie sugestie i proszę o dalsze testowanie oraz branie udziału w ankiecie na górze strony.

Ależ stronka się zrobiła popularna bo w tej chwili występuje bład GOOGLE : błąd : OVER_QUERY_LIMIT

A czy z tym ładowaniem śladu gpx to duży problem? Jeśli nie upload pliku bo to pewnie nierealne na darmowym hostingu to chociaż textarea do wklejenia treści pliku.

Kurcze sam chciałem coś takiego zrobić, ale jak widać ktoś mnie uprzedził. Ja bym jeszcze dopieścił wizualnie sam profil. Mi osobiście najbardziej podoba się coś w stylu tych ze strony cyklista.ovh.org.

Każdy odcinek pokolorowany i z podpisanym średnim nachyleniem.

Przydało by się również ładowanie trasy z plików .gpx

Ależ stronka się zrobiła popularna bo w tej chwili występuje bład GOOGLE : błąd : OVER_QUERY_LIMIT

A czy z tym ładowaniem śladu gpx to duży problem? Jeśli nie upload pliku bo to pewnie nierealne na darmowym hostingu to chociaż textarea do wklejenia treści pliku.

Postaram się wkrótce dodać textarea do wklejania gpx. Jeśli chodzi o błąd, to oznacza, że trzeba zwiększyć wartość liczbową na górze i ponownie kliknąć 'trasa gotowa', powinno to rozwiązać problem.

Dobrze byłoby gdyby przy przełączaniu z trybu auto na tryb ręczny nie resetowała się trasa.

Na przykład chciałbym trybem auto wklepac ze 3 punkty na asfalcie i potem reszte punktów ręcznie w terenie.

To by się bardzo przydało bo ograniczenia do 10 punktów w trybie auto może być kłopotliwe przy dłuższych trasach.

Tak czy inaczej mam już nową apikację do planowania wycieczek i zapisania GPX do nawigowania w terenie (opcja Dane co: jest rewelacyjna). Podobnie jak autor jestem ciekaw jak by to się sprawdzało w przypadku Virtual Partner w Garmin Edge.

Poniżej lista drobnych błędów które zauważyłem.

1) czasem po zmianie trasy profil ładuje mi się podwójnie tzn. jeden za drugim z tej samej trasy. Przeładowanie trasy rozwiązuje problem

2) korzystając z trybu auto czasem nie łapie mi niektórych dróg (a w innych aplikacjach tego typu jak najbardziej można je wybrać)

3) w trybie auto nie mogę wrócić po tej samej drodzę (trasa nadrabia nawet kilka kiometrów, byle by tylko nie zawróci)

Kolejne modyfikacje...

1.Dziś dodałem kontrolkę pozwalającą wczytać trasę z pliku gpx ( wystarczy kliknąć przycisk 'z pliku gpx' i wkleić treść gpx w pole tekstowe, dalej 'ok'). Tu znów napotykam pewne ograniczenia ze strony interfejsu google <-> przeglądarka. Musiałem napisać algorytm optymalizujący wklejoną trasę, celem zmniejszenia liczby punktów tworzących trasę do około 330 - 350. Sami oceńcie na ile się to udało.

W przyszłości planuję zrobić osobny program online do oceny parametrów przejechanej trasy bazując na danych o czasie przejazdu zawartych w pliku GPX, tutaj w zasadzie jedynie nadaje się to do wklejenia i obejrzenia trasy.

2. Pomyślałem, że przydatne byłoby stworzenie bazy podjazdów (kolejnej?!), zawierającej szereg ciekawych tras zwłaszcza z Polski, jednak nic nie szkodzi, aby dodać też europejskie, znane z wielkich wyścigów kolarskich. To, co miałoby odróżniać moją bazę od innych to użycie niedawno przeze mnie napisanego profilera.

Pozwalałoby to, na uzyskanie wielu ciekawych danych statystycznych na temat podjazdu wraz z obejrzeniem mapy w wysokiej rozdzielczości, czego w zasadzie brak na polskich stronach o podobnej tematyce. Czy bylibyście skłonni odwiedzać taką stronę ? Albo też współtworzyć jej treści ? Proszę o Wasze opinie na ten temat.

Powyżej jest tylko przykład graficzny, jak mogłoby to być wykonane.

Niezmiennie dziękuję za Wasze mniej lub bardziej krytyczne opinię i zachęcam do wypowiadania się oraz wypełniania ankiety na górze strony.

No jeśli dałoby się tworzyć takie trasy na podstawie danych typu gpx to byłoby to ciekawe. Ja często biorąc udział w zawodach nie wiem jak trudna trasa mnie czeka a z reguły nie mam jak zrobić objazdu przed zawodami. Obecnie organizatorzy dają z reguły współrzędna ale oprócz zgrubnego obejrzenia przekroju nie wiele można ocenić. Jeśli dałoby się "przeliczyć" trasę na wartość miałbym porównanie jak ciężka trasa będzie.

Jeśli chodzi o współorganizowanie strony to w obecnych czasach dużo ludzi jeździ z GPSami nawet na zawodach (w tym ja) w celu zbierania danych chociażby do endomondo więc myślę że wiele osób mogłoby takie narzędzie wspierać.

No obejrzałem sobie kilka moich tras i nawet pomimo ograniczenia na ilość punktów wygląda to ciekawie :) Gdyby uruchomić to bez ograniczeń to dla mnie super narzędzie ale niestety wtedy musiałoby analizować dokładniej trasę a nie tylko 300 punktów bo to dość mocno przekłamuje i zmienia trasę w niektórych miejscach :(

Gratuluje pomysłu...

Dzisiejsze modyfikacje :

1. Można przesuwać markery zarówno w trybie auto jak i manualnym, jednak póki co nie można łączyć obu tych trybów.

2. Dołączyłem wyszukiwanie lokalizacji i centrowanie mapy na wyszukanym miejscu (Google Geocoder).

• 2 tygodnie później...

Ooooo widzę że moje sugestie wprowadzone w życie :) Naprawdę dobra robota

Jak jest import trasy gpx to nie mam uwag dotyczących wyznaczania trasy bo zawsze można sobie

"zaciągnąć" z innego źródła.

PS. Już wykorzystuje do planowania tras, świetna opcja ustalania punktów co zadany dystans doskonale sprawdza się w nawigowaniu po śladach gps.

Czy ilość punktów trasy ma wpływ na dokładność ?

Trzeba rozgraniczyć ilość punktów trasy i dokładność. Tworzymy sobie trasę w taki sposób jak chcemy, a potem mówimy programowi co ile metrów na trasie chcemy dostać dane o wysokości (Google Elevation). Niestety są ograniczenia. Jeśli rysujemy długą trasę, to nieraz może się okazać, że trzeba będzie zmniejszyć dokładność, czyli wpisać w pole na górze (Dane co xx metrów) większą liczbę. Na przykład co 200 albo co 250 metrów (błąd OVER_QUERY_LIMIT). Powodem tego są limity darmowej usługi Google. Niby nic, a jednak.

PS. Już wykorzystuje do planowania tras, świetna opcja ustalania punktów co zadany dystans doskonale sprawdza się w nawigowaniu po śladach gps.

Cieszę się, że program przypadł do gustu. Planuję zrobienie siostrzanej strony, która będzie służyła jedynie analizie już przejechanych tras - a więc będzie można wkleić treść GPX i zobaczyć ciekawe statystyki. Niestety pomimo pozornego podobieństwa, silnik jest inny. Będzie mnie to kosztować dużo pracy.

W przyszłości będę też chciał zrobić proste logowanie i zapisywanie swoich tras. Raczej będzie to serwis na plikach txt, bo serwer oferuje niewiele miejsca na bazę danych. Mam jednak obawy, że jak zacznie rozrastać się baza użytkowników, to usuną moje konto. Jeśli usuną to podepnę domenę gdzie indziej :P

Cieszę się, że program przypadł do gustu. Planuję zrobienie siostrzanej strony, która będzie służyła jedynie analizie już przejechanych tras - a więc będzie można wkleić treść GPX i zobaczyć ciekawe statystyki. Niestety pomimo pozornego podobieństwa, silnik jest inny. Będzie mnie to kosztować dużo pracy. W przyszłości będę też chciał zrobić proste logowanie i zapisywanie swoich tras. Raczej będzie to serwis na plikach txt, bo serwer oferuje niewiele miejsca na bazę danych. Mam jednak obawy, że jak zacznie rozrastać się baza użytkowników, to usuną moje konto. Jeśli usuną to podepnę domenę gdzie indziej :P

Dziś właśnie wpadłem na pomysł aby wykorzystująć profiler i kalkulator mocy wykonać pomiar mocy podczas podjazdu (czas, dystans, przewyższenie + parametr kolarza i liczymy). Domyślam się że do takim obliczeń może służyć ta nowa aplikacja.

Ja to widzę tak, wrzucam trasę gpx, aplikacja analizuje profil i prędkość jazdy i np. pokazuje nam wykres mocy?

Co do bazy tras to nie wiem czy to dobry pomysł, przynajmniej do czasu aż nie będzie to projekt choć trochę komercyjny aby zagościć na komercyjnych serwerach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...