Skocz do zawartości

[do 1600zł] Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak więc cały czas zastanawiam się, który rowerek wybrać. Jakoś cały czas mam sentyment do Krossa - model Evado 2.0 (1530) najbardziej. Ewentualnie model zeszłoroczny - Evado 1.2 (1400)

Inne modele to słabsze Evado 1.0 (nie wiem czy wart tych 1100-1200) czy Romet RX500 2011 (gotowy jestem dać za niego około 1500).

Poradźcie, jeśli używacie któregoś z ww. rowerów i dlaczego akurat ten byłby najlepszy.

Ps. Często zastanawia mnie zakup Mtb (Hexagon kross'a) np v8 choćby ze względu nie tak długie wypadu w plener (najczęściej 15-30 km, choć w porywach będą wypadu 60-70 km)

Rodzaj jazdy to glównie utwardzone trasy (zazwyczaj asfalt) i dużo jazdy po miescie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odgrzebię temat, ponieważ decyzja o zakupie cały czas nie została podjęta.

Pierwszy problem to typ roweru: Mtb czy Cross. Wczoraj na forum przeczytałem: "mtb dla osób poniżej 20 l, cross do osób powyżej 30 l" - może część prawdy w tym jest. Ja zaliczam się do grupy poniżej 20. Z tego co zauważyłem crossy nie są dość popularne wśród młodych ludzi - nie mam tu na myśli osób, które skaczą, lecz jeżdżą typowo rekreacyjnie (bądź co bądź wybierają je w większości dorośli - 30-40 l - często na długie wyprawy). Wcześniej napisałem, ile (mniej więcej) będę jeździł i jaki będzie to teren. Mam nadzieję że rozumiecie..

Drugi problem to wybór jakiegoś konkretu.

Rowerki jakie mnie "zainspirowały":

MTB: Kross Level A2 2011 za 1300, ewentualnie wersja 2012 za 1500-50 lub Hexagon V8 za 1400

Cross: Kellys Saphix Silver 2011 za 1450, Kross Evado 2 2012 za 1500 (wydaje mi się on bardziej "młodzieżowy"), Kands Maestro 2012 za 1100 (wybór zależy tylko od możliwości zobaczenia na żywo i przymierzenia się, , a nie wiem czy ten rower jest sprzedawany w jakimkolwiek sklepie stacjonarnym niedaleko - max 100 km - od mojej miejscowości)

Może macie jakieś własne typy ? Doradźcie.. :thumbsup:

Ps. W przypadku podanych Mtb fabryczne opony na utwardzonym terenie ponoć dość szybko się zużywają a ile tak naprawdę jest w tym prawdy? Oraz czy mocno "hałasują" podczas pędzenia po asfalcie?

Napisano

Pierwszy problem to typ roweru: Mtb czy Cross. Wczoraj na forum przeczytałem: "mtb dla osób poniżej 20 l, cross do osób powyżej 30 l" - może część prawdy w tym jest. Ja zaliczam się do grupy poniżej 20. Z tego co zauważyłem crossy nie są dość popularne wśród młodych ludzi - nie mam tu na myśli osób, które skaczą, lecz jeżdżą typowo rekreacyjnie (bądź co bądź wybierają je w większości dorośli - 30-40 l - często na długie wyprawy). Wcześniej napisałem, ile (mniej więcej) będę jeździł i jaki będzie to teren. Mam nadzieję że rozumiecie..

Jestem w po prostu w identycznej sytuacji co ty, w podobnym wieku :) Myślę, że nie warto sugerować się wiekiem posiadaczy bo rower kupuje się w oparciu o teren w którym się jeździ. Pewnie często młodzi nie mają świadomości, że istnieje coś takiego jak cross i stąd wybór mtb. Chociaż nie powiem, czasami odstrasza mnie gdy crossowe rowery wciśnięte są w kategorie "trekingowe" wraz z takimi rowerami na niedzielne wycieczki :D

Napisano

Wybór padł na, po namyśle, na MTB. Teraz proszę o pomoc (mam nadzieję że to już ostatni raz w tym temacie) czy lepiej wybrać wersję Krossa

Level A2 2011 V-Brake za 1300 zł

czy Level A2 2012 za 1500 zł ?

Różnica pomiędzy nimi wielu jest znana: inne opony (model 2012 ma Schwalbe Rapid Rob, 2011 Impac Trailpa), inne korby ( 2012 ma Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T, 2011 - Shimano FC-M311) oraz w modelu 2012 została zamontowana manetka na kierownicy do blokady przedniego amortyzatora. Czy to wszystko jest warte dopłaty 200 zł? :whistling:

Który rower , Waszym zdaniem, ma lepszy stosunek jakość/cena i który bardziej polecacie?

Napisano

Wybór padł na, po namyśle, na MTB.

Jesteś tego naprawdę pewien? Jeśli jeździsz tylko czasami w lekkim terenie, a lubisz popruć po prostej to mtb będzie Cię troszke ograniczał. http://www.unibike.pl/crossfiregts.html - kierownice usawiasz sobie pod kątem prostym do mostka i jest świetny.

Napisano

Crossfire nie wchodzi w grę, ponieważ nie ma blokady amortyzatora.

Co do wyboru to cały czas się waham, lubię sobie czasami popędzić po asfalcie, więc pewnie ostatecznie będzie to cross,

i pewnie Kellys Saphix jak pisałem wcześniej. Bądź co bądź decyzję o zakupie roweru podejmę w najbliższym tygodniu.

Napisano

Rowerusie drogi:)

Evado 2.0 z 2012 też nie ma blokady amortyzatora, więc jeśli to jest warunek konieczny crossowego roweru, to Evado 2.0 odpada.

Ja Ci tylko powiem, że przekroczyłem dziś na Evado 2.0 850 km przejechanych w ciągu dwóch miesięcy jego posiadania - a więc szału nie ma. Rower sprawny, choć coś mi ostatnio lekko stuka. Cieszę się z szybkości i lekkości z jaką się porusza. W deszczu, przy suchym - podróżowanie nim to przyjemność. Problemy? Najtańsze hamulce tarczowe - z przodu są super, ale z tyłu tarcza czasem obciera o klocki i musiałem się kilka razy bawić w ich regulację (a można je dokręcić tylko z jednej strony, więc możliwości regulacji ograniczone).

Rozwalił mnie wątek doboru roweru do wieku - mam 24 lata, choć czuję się młodziej i wybrałem Evado 2.0 bo jak dla mnie wygląda skrajnie sportowo. Czarny matowy lakier itp. - generalnie, on po prostu dobrze wygląda. Kiedyś stoję pod światłami, między samochodami, jakiś kierowca opuszcza szybę i pyta się, czy te rowery są robione w Polsce. Ja mówię, że tak,. a kierowca "bardzo ładny sprzęt". :D

Napisano

Kiedyś stoję pod światłami, między samochodami, jakiś kierowca opuszcza szybę i pyta się, czy te rowery są robione w Polsce. Ja mówię, że tak,. a kierowca "bardzo ładny sprzęt". :D

Poczułem taką dumę z twojego roweru :)(i nie ironizuje)

Jescze mam pytanko w temacie czy warto evado 1.2 (2011) za 1400zł?

Napisano

no to kolego przespałeś temat, o roczniku 2011 zapomnij, dzwoniłem prawie wszędzie i z bardziej znanych marek już zostały same najmniejsze ramy. Byłem zmuszony kupić 2012.

Napisano

Darasekpoz, blokada to rzecz wcale nie obowiązkowa, choć by się przydała. Akurat Evado 2.0 bardzo mi się podoba, gorzej z ceną jak na taki osprzęt. Najtaniej, ile w ogóle mógłbym wytargować byłoby 1440 zł, nie wiem czy ten rowerek jest wart tych pieniędzy

Wracając do poprzednich postów, spośród mtb to lepszy Level 2012 za 1500 czy 2011 za 1300 ? Który bardziej się opłaca ?

Ps. decyzja jeszcze nie podjęta, dlatego pytam i o mtb i o crossy :thumbsup:

Napisano

Lorence, rocznik 2011 znajdę może nie za 1300, ale za 1400, ale znajdę

Ps. Umiem czytać ze zrozumieniem. Bardziej niż dostępność, obchodzą mnie opinie na temat konkretnego modelu. Najważniejsze, żeby wiedzieć co siechce

Napisano

jak mówisz że znajdziesz :)

ja szukałem we wszystkich lokalnych sklepach i w tych bardziej popularnych sklepach online i nigdzie już nie ma 2011, zadzwoń z ciekawości i zapytaj o rower który bierzesz pod uwage, jak go nie będzie to lista Ci sie zawęzi :)

Napisano

Bardziej "oplaca sie" model 2012, wiec juz sie lista zawezila. Pozostaje problem: cross (Evado 2.0, Axis Classic 2011) czy mtb (Level a2 2012). Ceny sa podobne, kazdy ma swoje plusy i minusy

Evado: swietny wyglad, sportowa rama, slaby osprzet jak na wydatek rzedu 1500

Axis: bardziej turystyczna rama, dobry osprzet

Level: dobry wyglad, osprzet wart tych pieniedzy

Roznica to na pewno to ze na mtb nigdzie dalej nie pojade, ale z drugiej strony w ciagu miesiaca bede pokonywac okolo 300 km, co nie jest duzym przebiegiem.

Napisano

Osobiscie moge Ci polecic Evado 1.2 , zakupialem ponad miesiac temu za 1350 zl, zrobilem na nim jakies 400~~km, nie moge sie do niczego przyczepic, chyba ze tarczowek mechanicznych, ale to szczegol. Rama solidna, osprzet i tak sie po jakims czasie wymieni, a na tym planuje zrobic 5000km~~. Widze ze masz podone wymagania, takze i tobie sie powinien spodobac;] Jezei amsz jakeis pytanie co do evado-pisz;]

Napisano

Z tego co zauważyłem to Evado 1.2 ma o niebo lepszy osprzęt niż Evado 2.0. Niestety ciężko będzie mi znaleźć ten model, a poza tym "wizualnie" mi się nie podoba. Tak sobie porównuje Evado 2.0 z Levelem A2 2012 i zastanawiam się, za co potencjalny klient płaci kupując Evado. Moim zdaniem cena jest strasznie wygórowana (mimo że wynegocjowałem 1440).

Czyżby Kross w tym roku postawił na zmianę designu ramy na rzecz o wile gorszego osprzętu? Teraz najlepiej czekać rok, może będzie poprawa :thumbsup:

Napisano

Placi za Crossa nie mtb;P Co do evado 2.0 to dla mnie porazka. Nie widze nic ciekawego tylko fajna rama. Wolnobieg= koszta w przyszlosci , nie wspominajac juz o przerzutkach ;P a przeciez trzeba patrzec tez na korbe ktora tez najwyzszej klasy nie jest. Osobiscie za ten rower nie zaplacil bym 1100zl bo mozna kupic taniej i lepiej.

A co do wygladu evado, tez nie bylem do niego przekonany dopuki nie zobaczylem go w sklepie;]

Napisano

Rowniez widzialem tego Evado i wyglada swietnie. Z drugiej strony w sprawie crossow zaciekawil mnie Axis Classic 2011, ewentualnie Axis 2010 (nie wiem ile ten model jest wart). Jak nie crossy to mtb, a w przyszlosci wymiana oponek na semi-slick (mowie o Levelu A2 2012)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...