rowerus Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Witam. Szukam roweru crossowego na własne potrzeby, do jazdy 1,5-2,5k km na sezon (wyprawy do 100 km). Szczerze to nie mam żadnego doświadczenia w tego typu rowerach. Chciałbym wybrać "coś wartego swojej ceny", oraz bez większych wydatków naprawczych w przyszłości. Mój wzrost 178 cm, waga około 65 kg Moje propozycje to Kross Evado 1.0 Rower crossowy KROSS Evado 1.0 Męski 2012 | Rowery i akcesoria | Rowery męskie | Rowery Crossowe | Sklep sportowy - Perfect Sport Moje uwagi: - dość słabej jakości amortyzator - niska cena Kross Evado 2.0 Rower Kross Evado 2.0 Moje uwagi: - mechaniczne hamulce tarczowe (nigdy takich nie używałem) - dość mała ilość biegów (21) Kellys Axis 2012 (droższy o 150 zł od przedziału w temacie) Kellys Axis Black - SKLEP Internetowy i Stacjonarny - Rowery crossowe Kellys Moje uwagi: - dobry amortyzator z blokadą skoku - spora ilość biegów (27) - bardzo wysoka cena - być może jest to rower zbyt dobry na moje potrzeby Ostatnio byłem praktycznie zdecydowany na Evado 2.0. Trchę zastanowił mnie ten Axis (o wiele lepszy osprzęt, przy 160 zł różnicy). Ewentualnie Evado 1.0, jednak w tym przypadku "gryzie" mnie ten dość słabej jakości amortyzator. Proszę o poradę, zakup planuję na połowę kwietnia. Ps. Spośród ww. rowerów tylko na Evado 1.0 się przejechałem - a to z powodu dość małej dostępności innych bike'ów w moim mieście..
CzikO Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Nigdy nie jest za dobry sprzęt ;] ja brał bym axis-a z Twoich propozycji. Pamiętaj wyższa klasa roweru pozwala na lepszą rozbudowę w przyszłości i na długą bezawaryjną jazdę. Drobnostki jak przerzutki, piasty na wolnobieg i inne niskiej klasy elementy zaczną Cię bardzo szybko denerwować nieprecyzyjnym działaniem, więc warto się zastanowić nad dopłatą do lepszego osprzętu.
nemo2009 Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Kross Evado 2.0 Nieprzyzwoicie drogi ten model,to tylko Kross. Kellys Axis 2012 Tego bym brał pod uwagę i jemu podobnych.
rowerus Napisano 31 Marca 2012 Autor Napisano 31 Marca 2012 Z tego co zauważyłem do Evado 2.0 byłoby najgorszym wyborem (wysoka cena, bez żadnych obniżek). Mam tylko pytanie: co sądzicie o amortyzatorze SR Suntour M3010AL w Evado 1.0 ? Jaką próbę czasu on przetrwa? ;]
CzikO Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Ile ten amortyzator przetrwa to zależy od tego w jakim terenie i jak mocno będziesz go katować Jest to bardzo niska klasa amora więc nie spodziewaj się fajerwerków. Ja kiedyś miałem starego zoom-a i działa do dziś bo jeździłem nim tylko po mieście. Jeśli wywieje Cię gdzieś w teren to amorek może nabawić się luzów raz dwa. Mam nadzieję że nie dasz się poganiać szałowi wiosennych zakupów i kupisz rower bardzo rozważnie. Pamiętaj ja też kiedyś popełniłem błąd i kupiłem sobie hexagona v6 bo był ostatni, bo mi się podobał itd. A potem moje wymagania rosły co do przerzutek, manetek ,hamulców. I teraz sam sobie poskładałem rower jaki potrzebuje. Więc czytać, czytać i do sklepu pooglądać, przymierzyć i się przejechać. Powodzenia.
krism4a1 Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/cross-kands-maestro-shimano-alivio-2012-extra-i2241556311.html Tańszy od Kellys Axis 2012 o 650 zł, na pewno nie gorszy osprzęt.
rowerus Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Napisano 2 Kwietnia 2012 Kands Maestro to rzeczywiście dobra propozycja (cena wcale nie wysoka, osprzęt pierwsza klasa, niska waga) Macie może jakiś opinie na temat tego rowerku? Pytam, bo nie chciałbym być zawiedziony zakupem, tym bardziej że, ze względu na mały wybór w mieście, raczej się nim nie przejadę Może jakiś porównania pod względem geometrii ramy do modeli bardziej znanych producentów..?
jaceksz Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 rowerus.. także jestem ciekaw opinii na temat tego kandsa gdyż sam chętnie bym go nabył. Widzę, że jesteś z zamościa więc z moich okolic. Nie wiesz jaką ofertę cenową ma atlanta na partyzantów oraz martas sport w twierdzy. Osobiście zastanawia mnie również ten romet http://www.bikekatal...ry/1890/foto:2/
rowerus Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Napisano 2 Kwietnia 2012 W matras sport są tylko rowery krossa i cuba. W atlancie kandsa nie widziałem, ewentualnie można by zamówić go w trzecim sklepie rowerowym, również na partyzantów
Darasekpoz Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Jako posiadacz Evado 2.0 2012 kupionego za 1400 zł, zaczynam żałować że nie kupiłem tego Kandsa. Piękny, tańszy i osprzętowo lepszy. Zmieniłbym kilka rzeczy, ale jest moc:) Bierz Kandsa:)
rowerus Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Napisano 3 Kwietnia 2012 Darasekpoz, przejechałeś się może chociaż raz na tym Kandsie? Dobrze byłoby pojeździć na nim chwilę przed zakupem Swoją drogą w tym dość tanim rowerku sporym problemem są szerokie opony (bieżnik 1,95). Dobrze byłoby je wymienić na cieńsze, za tym idą też dodatkowe koszty.
DarekR Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Co do Kandsa Maestro, to podpytałem częściowo u producenta i częściowo na poszczególnych aukcjach allegro: Producent: do Kandsa można bezproblemowo założyć bagażnik, ma otwory montażowe Sprzedający z allegro: wysokość od podłoża do najwyższej płaszczyzny górnej rury to w przypadku 21'' - 84 cm, 19'' - 80,5cm. Drugi sprzedający mierzył mi 21'' i jemu z kolei wyszło że ma od podłoża 82 cm. Nie wiadomo czy mierzyli do tego samego miejsca, jeden może bliżej siodełka, drugi bliżej środka ramy mierzył. Przy moich 183 cm wzrostu i 83-84 cm długości nogi od podłoża do kroku normalnie brałbym 21'', tutaj jednak mam wątpliwość i chyba 19 wezmę.
kalachi Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Hej. Tak się składa, że w tamtym roku kupiłem Kadns Maestro. Spoko rower, ale parę rzeczy jest w nim do wymiany. Ja wymieniłem pedały, bo na tych seryjnych but się ślizga, siodełko, bo jest bardzo twarde, kierownicę na prostą, chwyty na piankowe oraz opony na węższe, bo poruszam się tylko po szosie. Wybrałem najcieńsze opony zalecane do tej obręczy średnicy wew. 17mm Michelin Speedium 700x25.
rowerus Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 Też zastanawiam się nad wymianę kilku rzeczy w przypadku zakupu Kandsa. Pierwsze na pewno byłyby oponki i pedały (ale raczej nie SPD), potem natomiast chwyty przydałoby się wymienić. Ostatnio zastanawiam się już tylko nad dwiema możliwościami: Kanda Maestro 2012 albo Kross Evado 2012 Na pewno pod względem kolorystycznym i "oponowym" wygrywa Kross. Gorzej w przypadku osprzętu oraz wyższej ceny (500 zł). Z drugiej strony o modyfikacje Kandsa w moim mieście będzie ciężko (tylko dwa sklepy rowerowe z niezbyt wielkim wyborem) PS. Kalachi, ile w sumie zapłaciłeś za te wszystkie modyfikacje w swoim Kandsie?
ralfbutton Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja od kilku miesięcy użytkuję wspomnianego Rometa RX500 - moim zdaniem w cenie do 1500 zł nie ma konkurencji Porządny osprzęt (Deore, Truvativ, Avid), opony Shwalbe Marathon gdybym jeszcze raz stał przed wyborem to ponownie kupiłbym tego Rometa. P.S. wiem gdzie można go kupić poniżej 1500 zł
rowerus Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 Widziałem wczoraj Rometa RX500 w sklepie w swoim mieście - cena 1999 mnie zniechęciła nawet od "jazdy próbnej". Ralfbutton, o których roczniku Rometa mówisz? Jak możesz podaj link do oferty poniżej 1500 zł
ralfbutton Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja kupiłem 2010 a tu 2011: http://www.bike4u.pl...owe/art458.html
Obes Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Tu jest ciekawy rower, w dobrej cenie i niezłym osprzętem : http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=600
jaceksz Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Tu jest ciekawy rower, w dobrej cenie i niezłym osprzętem : Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | RITUAL 5.0 Podepnę się pod temat. Ten agan bardzo fajnie wygląda i cena również przystępna. Ja już niby byłem zdecydowany na UNIBIKE Crossfire jednak znowu pojawił się dylemat czy nie lepszy bedzie wlasnie ten agang. Mógłby ktoś podpowiedziec który bedzie lepszy sprzetowo oraz kilka słów o firmie agang gdyż kompletnie jej nie znam.
rowerus Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 Wracając do rmeta, to cena fajna, tylko rozmiar ramy może był zbyt mały.. Przydałaby się chyba 20" (mam jakieś 178-180 cm)
ralfbutton Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Tutaj masz niewiele drożej i przesyłka gratis: http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-romet-rx500-2009.html Dla Ciebie 20" powinno być ok a naprawdę to super sprzęt.
kalachi Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Też zastanawiam się nad wymianę kilku rzeczy w przypadku zakupu Kandsa. Pierwsze na pewno byłyby oponki i pedały (ale raczej nie SPD), potem natomiast chwyty przydałoby się wymienić. Ostatnio zastanawiam się już tylko nad dwiema możliwościami: Kanda Maestro 2012 albo Kross Evado 2012 Na pewno pod względem kolorystycznym i "oponowym" wygrywa Kross. Gorzej w przypadku osprzętu oraz wyższej ceny (500 zł). Z drugiej strony o modyfikacje Kandsa w moim mieście będzie ciężko (tylko dwa sklepy rowerowe z niezbyt wielkim wyborem) PS. Kalachi, ile w sumie zapłaciłeś za te wszystkie modyfikacje w swoim Kandsie? No troszkę zapłaciłem, ale mam części, które dopasowuję do siebie z wyglądu, wagi, jakości i przeznaczenia. Pedały-ok 50zł siodełko-50zł oponki-100zł chwyty-36zł kierownica-50zł. Trochę sporo, ale te rowery za 1500zł też nie są idealne i jest w nich coś do wymiany.
DarekR Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Tutaj masz niewiele drożej i przesyłka gratis: http://www.rowerzyst...rx500-2009.html Dla Ciebie 20" powinno być ok a naprawdę to super sprzęt. TOWAR NIEDOSTĘPNY
rydzo Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Tu jest ciekawy rower, w dobrej cenie i niezłym osprzętem : Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | RITUAL 5.0 Jutro odbieram właśnie taki ze sklepu 22" cale Dość długo analizowałem rowery i w moim przypadku (1500-2000) Agang był najkorzystniejszym zakupem Agang to marka Authora. Ogólnie bardzo podobny osprzęt do samych Authorów, jednak ceny lepsze. Co do samej ramy to wg mnie solidna, taka sama technologia jak Authora. Wymiarowo delikatnie inaczej więc to nie to samo ładują ... Wg mnie dość ciekawy amortyzator jak na nieduże wymagania. W tej kategorii cenowej w 90% przypadków ładuje konkurencja słabsze ...
ralfbutton Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 TOWAR NIEDOSTĘPNY Ja bym skontaktował się z właścicielem sklepu - wysłał mu link do oferty bike4u i spytał jaką cenę może zaoferować za RX500 z 2010 lub 2011. Ja swojego kupowałem właśnie w sklepie rowerzysta i mogę ich polecić - szybko odpowiadają na maile a ceny są negocjowalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.