Skocz do zawartości

[rower] Romet sport - laik szuka rady

marcind

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ,z racji małej wiedzy w temacie szukam rozwiązania i porady od osób które są z tym obeznane .

Zacznijmy od sprzętu ,mam kolarzówkę Romet Sport ,ma jakieś 20 lat bo prawie nową kupiłem i jako nastolatek śmigałem po poznaniu i okolicach ,ostatnie kilkanaście lat spędziła w częściach w piwnicy . Co zostało zrobione lub zmienione - pomalowana na nowo rama ,jest fachowo zagruntowana ,tylna przerzutka firmy favorit po kilku latach padła i jeździłem na "krótko" czyli skróciłem łańcuch ,i z tego co pamiętam uszkodzone jest mocowanie czy gwint przy manetce od tylnej przerzutki ,dokładnie nie wiem lecz nawet jeśli to pewnie coś się wymyśli ;) .

Czego oczekuję , minęło jakieś 16 lat od ostatniej jazdy więc nie wiem jak to będzie, nie wiele jeździłem pomijając zeszły rok gdzie zrobiłem może 100km "trekkingowym" kellys'em żony - co pamietam do dziś bo tak mnie bolała du.. znaczy siedzenie :D.

Chcę jak najtańszym kosztem postawić rower na koła i pojeździć ,jeśli się wstrzelę ok mogę myśleć o większych zmianach jeśli warto je robić przy tym modelu ,w tej chwili zastanawiam się czy przerzutki mogą być to zwykłe sisy które akurat posiadam (chyba były od jakiegoś górskiego) ,czy koła stalki centrować czy może kupić jakieś tanie alu ?

Jeśli mogę Was prosić ,doradźcie co i jak ! Jestem totalnym laikiem w temacie ,nawet nie wiem jakie kola bym miał kupić :(

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Rowerek wyglądał tak jak na dołączonym foto ( znalezione w sieci ,swoich nie mam - zdjęcie poglądowe)

http://images37.foto...b0d337fbmed.jpg

Też mam sporta w częściach. Z mojego będę robił singla więc wszystko oprócz ramy i widelca będę miał na zbyciu, jakbyś coś potrzebował to pisz na PW.

Raczej nie mam w planach kupowania starego osprzętu ,jeśli już coś robić to z tego co mam lub potem nowe .

Ja bym się jednak skusił na propozycję, bo co, wsadzisz tam 105 albo ultegre? Sprawdź co w tym rowerze nie działa, zrób foty i wrzucaj na forum, na pewno ktoś pomoże. Tak w ciemno to ciężko.

Jeszcze musisz tylko powiedzieć co chcesz z nim zrobić, odrestaurować, czy pakować tam powiedzmy jakiś klasyczny osprzęt shimano. Jak chcesz koła zmieniać to np: http://allegro.pl/kolo-kolazowe-michelin-32-630-27x1-1-4-licytaca-i2239140482.html Muszą być 27 cali. Jeździj tak jak jest a jak się wkręcisz to i tak pewnie zmienisz na coś lepszego

2i

Dziękuję za zainteresowanie . Koła to ja mam ,stalówki które posiadam potrzebują jedynie centrowania ,bardziej myślałem o jakiś tanich alu z wysokim rantem bo stylistycznie mi się podobają ,pod to oponki . Reszta może zostać tak jak jest na razie , patrzac na Wasze rowerki mam coraz większą ochotę na szybkie uruchomienie kolarki ,jutro zaczynam powoli sprawdzać co i jak . Będę na bieżąco pisał jak wyglądają prace .

Pierwsze to malowanie ramy .

Szykowanie części do złożenia.

Oddanie kół do centrowania lub kupno innych (tanich) - raczej centrowanie bo pewnie koszt 1szt to ok 20zł chyba że tak wzrosły ceny ?

Pozdrawiam

Jakoś tak właśnie powinno kosztować, dasz dwa to i zależnie od serwisu może będzie taniej. Jeżeli byś chciał zmieniać koła to może być lipa, ponieważ 27 jest większe od 28 cali a teraz takie koła to standard. Ciężko wtedy z zasięgiem ramion hamulców, możesz kupić na allegro po parę złotych takie z długimi ramionami ale jak dla mnie to to jest strasznie brzydkie :P ale za to nie byłoby problemu z kupnem opon. A jak chcesz najpierw malować to łatwiej Ci będzie wszystko przeglądnąć, wyczyścić, posmarować i będziesz wiedział co jeszcze wymieniać a co może zostać.

Wg mnie zmień ogumienie jeśli styrane, dętki obowiązkowo, przesmaruj i sprawdź wszelkie mechanizmy na krótko możesz jeździć.Wycentruj koła jeśli potrafisz i masz jak.

Jeśli zechcesz usprawnić przerzutki to trzeba kupić i tyle.

jeśli Cię wkręci to wymień także linki hamulców i przerzutek.

Dalej to już kosmetyka i wygoda typu owijka,spd....

Ten sam rower ten sam problem.

Opony do niego obecnie to jeden ból. Ta rozmiarówka co jest pasuje na słowo honoru (32), ustawianie do tych starych randów opon to męka więc jak gdzieś w drodze złapiesz gumę będziesz po zmianie wracał jak na jajku. Czasem po gumie nie chce mi się tego ustawiać do perfekt i jadę tak podskakując kilka tygodni zanim się zmuszę. Ciekawe czy w ogóle ramę masz na Twój rozmiar bo do sklepów rzucali wtedy co nie wzięły kluby więc 580 to typowy rozmiar. Stary system w kołach, nie krytykuję go, nadal używam ale są praktyczniejsze rozwiązania. Te hamulce kiedyś zdjąłem i leżą wśród gratów, założyłem takie które można normalnie trzymać nie raniąc sobie dłoni. Siodełko plastikowe - to hard core w najczystszej postaci najgorszy wynalazek dzisiaj jest lepszy od plastiku bez zupełnie żadnej zdolności do ugięcia się. Wreszcie przełożenia. To jest na dzisiejsze czasy zakres jak na tor, tył 21 przód bodaj 44 czy nawet 46, kiedyś udało mi się zmienić na 40/50 co już sporo wniosło. Dawniej nie pamiętam podjazdów których bym nie deptał. Jeśli mieszkasz gdzieś na płaskim to oczywiści bez znaczenia.

Ja na tym rowerze zrobiłem coś 25k i choć wszystko co wymieniłem powinno zniechęcić to chyba się przez sentyment nie rozstanę z tym modelem nawet po zakupie nowszego. Faktycznie jest to prawie niezniszczalna konstrukcja.

Jacek

Zamiast to zredagować jakoś po polsku.. 46/21 na tor? Ja w singlu mam 52/15 i nie jest to torowe.

Opony do niego obecnie to jeden ból. Ta rozmiarówka co jest pasuje na słowo honoru (32), ustawianie do tych starych randów opon to męka więc jak gdzieś w drodze złapiesz gumę będziesz po zmianie wracał jak na jajku.

Jaśniej trochę?

Stary system w kołach, nie krytykuję go, nadal używam ale są praktyczniejsze rozwiązania.

? Wolnobieg? Weź to napisz po ludzku wszystko bo ciężko coś zrozumieć..

Marian - ja tak specjalnie piszę, Ty zrozumiesz i tak a chcę by każdy zrozumiał nawet jak się nie interesuje nazewnictwem sprzętu.

No tak - jak na tor, aż sobie spojrzałem w górę wątku czy ja przypadkiem w jakimś dziale fixed czy coś nie piszę ale nie więc ok. Tak jak na tor - nie boję się tego powiedzieć, człowiek może jeździć mając jeden bieg, jak zaczynałem przygodę z rowerem tylko takie miałem w zasięgu więc pierwsze 6lat to tylko single speed ale na dalsze trasy to jednak mało praktyczne rozwiązanie. Nie krytykuję stwierdzam fakt.

Lepiej tak napisać niż ociekać elokwencją rowerową.

Jedna sprawa w tym Twoim "jaśniej" kryje się cień wytkniętego błędu. Czyżbyś do oryginalnych kół pod Rometa Sporta potrafił wskazać miejsce zakupu dedykowanych opon lub nawet 23ki? Bo szczerze jeśli jest tak to byłbym szczerze wdzięczny. Po stomilowskich produktach jeszcze w latach 90-tych nabyłem Micheliny, taka wersja, która praktycznie się nie ścierała ale w końcu poddały się na skutek starości i w zeszłym sezonie zmuszony okolicznościami zakupiłem to co jest czyli 32x630 Kenda a to nie jest dokładnie ten rozmiar.

Do tych kół można (było) wrzucić oponki x23 ale gdzie to teraz nabyć ?

Jacek

46/21 to w rowerze górskim na torze może być 54/13. Co się tak napinasz? Napisałeś tak, że nikt chyba by tego nie zrozumiał i jakie pro? Bolą Cię jakieś rangi? A kogo to obchodzi co jest napisane pod nickiem?

Jak mówię jaśniej to znaczy, że nie rozumiem o co Ci chodzi. Bo co znaczy opony to obecnie jeden ból? Ani to dobrze ani źle to się pytam. Można kupić kende 28c. Jak autor chce rower postawić na nogi jak najmniejszym kosztem to będzie kupował nowe koła i hamulce? Pomyśl. A jak chcesz wrzucać opony 23c to kupujesz nowy-stary rower a nie bawisz się w niestandardowych rometach.

2i

Co do Waszych słownych przepychanek , oponka przód (TORNADO) jest w stanie idealnym ,jak nówka z jasnym rantem ,tył już był zmieniany ,obecnie nie jest to rewelacja ale na chwilę da radę . Centrowanie to mus ,koła mają bicie i nie ma opcji tak się poruszać , nowe inne - raczej poczekam . Co do prac ,rama pomalowana ,schnie . Części czyszczę i smaruję .

Rozmiar ramy pod moja osobę !? Nie wiem jaki tam jest ,nie wnikałem w to ,lecz z czystej ciekawości zobaczę .

Dołączam do tematu. Ostatnio kupiłem romet meteor sport(540mm) za 60 zł w komisie z myślą przerobienia go na ostre koło, ale tak mi się spodobał że pozostanę przy szosówce.

Orientujecie się czy wejdą do niego opony 28-ki? Da się potem do tego jakieś sensowne hamulce dodać? Oryginalne hamulce+ siermiężne obręcze to raczej pewna śmierć w spdach na deszczu.

Jak kupisz hamulce z odpowiednim zasięgiem ramion to spokojnie podejdą koła 28. W romecie kaseta? Pewnie wolnobieg, musisz kupić klucz do wolnobiegu np taki http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-wielotrybu-nakrecanego-nusiu-i2220993410.html

Jeśli chodzi o suport to wrzuć zdjęcie ale pewnie masz tak, że z lewej miski odkręcasz kontrę i wykręcasz miskę a z prawej tylko wykręcasz miskę, tam jest jakiś duży klucz 32 czy coś w tym stylu, chyba że masz wymieniony na jakiś tani pakiet ale wrzuć fotę albo pogrzeb chwilę w necie to znajdziesz odpowiedź. A widelec, to musisz rozkręcić ster i wyjąć mostek, wtedy widelec sam zejdzie. Jakbyś poszukał chwilę na forum to wszystko jest do znalezienia :thumbsup:

:yucky: mam pierwsze braki w częściach ,w graciarni ojca zwanej piwnicą raczej już nie znajdę choć gdzieś zapewne to tam jest ,koła pół dnia szukałem a to są małe pierdołki !

Rama jest srebrna ,z racji słabego światła mam nadzieję że nie przegapiłem niczego ,jedynie zastanawiam się czy ma być cała srebrna czy może dodać jeszcze coś w kolorze czarnym ?? Spray mam ! Może Wy mi doradzicie :thumbsup:

O nowych kolach nie piszę ,już postanowione ,na razie centrowanie obecnych , ale mam pewne obawy do opon ,są już leciwe i nie wiem ile wytrzymają :icon_confused:

Powoli czyszczę i smaruję wszystkie części ,pracuję do wieczora więc mam mało czasu na przyjemności ,teraz szykuje się kilkudniowe wolne więc poświęcę wiecej czasu i zrobię kilka fotek .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...