Skocz do zawartości

[pedały spd] Jakie na początek?

malheureux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu swoich pierwszych butów i pedałów spd.

Mam pytanie, bo nie wiem jakie pedały zakupić. To mają być pierwse takie pedały (obecnie jeżdżę w noskach) i dla kobiety.

Nie mam niestety dużego funduszu - nieco ponad 100 zł.

Przy takim budżecie proponuję Shimanowskie 520, albo jak masz możliwość zebrania więcej grosiwa, to 540. Jakkolwiek absurdalnie to zabrzmi, to fakt, iż jesteś kobietą, przy pedałach nie ma znaczenia :D

Być może forumowicze podadzą Ci inne oferty, ale myślę, że 520 (albo 540) będą jak najbardziej ok. Używam od niedawna, ale jestem bardzo zadowolony.

P.

No właśnie czytałam trochę o tych dwóch modelach i czytałam, że 520 są niezbyt dobre bo nie można ich samemu przeserwisować bo mają jakiś plastik czy coś i że zdarza się że szybko padają.

Ja jeżdżę rowerem mtb ale tylko po szosie więc z błotem nie będą miały doczynenia.

Mam 520, torane w błocie, wodzie, kurzu, czyli w każdych niemal warunkach. Przebieg już koło >3 tys km i zero luzów. Bardzo dobre spd, jak na początek, żeby się wprawić są świetne, cena też bardzo atrakcyjna.

Wiadomo, że ci co mają 540 będą mówić, że 520 to g*wno, bo mają 540-stki. Jak masz wyższy model, zawsze będziesz mówić, że niższy to g*wno, nawet nie mając z nim do czynienia.

Pedałów dla kobiet nie ma - w przeciwieństwie do butów :) 520tki mają najlepszy stosunek ceny do jakości. Co prawda szybko łapie je rdza w miejscach "wycieranych" progiem i butem ale rdza nie ma żadnego wplywu na działanie tych pedalców.

Czy serwisowalność ma znaczenie? Wg mnie nie ma. Nawet jeśli będą miały małe luzy to i tak w praktyce najczęściej nie ma to znaczenia dopóki wyluzowanie nie spowoduje ewentualnie nieprzyjemnych dźwięków, choć to też raczej nieczęsto się zdarza.

Nie wiem ile km robisz rocznie, myślę że nawet jeśli cuś im zacznie dolegać to do tego czasu koszt zakupu się zamortyzuje. Meżczyźni często przeliczają na np piwo (30 browarów, wg mnie można ich nie wypić :) ) lub chyba 10 paczek papierosów (nie palę więc średnio jestem zorientowany). Ty możesz sobie zrobić zestawienie z damskimi potrzebami i to pozwoli najłatwiej ocenić opłacalność zakupu w dłuższym okresie czasu i ewentualne koszta nabycia nowych :)

540tki kosztują prawie dwa razy tyle co 520tki, czy są 2 razy od nich lepsze? Raczej nie. Poza tym jeśli masz sztywny budżet to i tak nie ma co patrzyć na droższą propozycję, lepiej dołożyć te kilkadziesiąt zł do butów, przy których różnica jest znaczna.

Gość voytec

M520 są całkiem całkiem jednak na początek proponowałbym PD-M424 które posiadają platformę. Noga nie tylko ma stabilniejsze oparcie ale można też jeździć bez butów SPD. Jedyny problem to cena która jest nieco wyższa niż M520.

Jeździłem na 520, teraz jeżdżę na 540. Złego słowa nie powiem na 520. Owszem rozklekotały się a do serwisu potrzebny specjalny klucz za 5 zł ale weź się człowieku zbierz i go kup :) Serwis to po prostu dokręcenie konusa, nałożenie smaru i ułożenie kulek na bieżni. Ot cała filozofia. Te nieco droższe 540 rozkręca się kluczem płaskim ( to jest właśnie to ułatwienie serwisowe ) i są odrobinę lżejsze. Nie wiem, być może 540 mają też mocniejsze sprężyny bo po przesiadce kolana od razu zaczęły boleć. Rozkręciłem na maksa i po jakimś czasie ból przeszedł. Zaczął się nowy sezon i ból się znowu pojawił. W żaden sposób nie mogę udowodnić winy 540 ale wcześniej przez ponad 2 sezony jazdy na 520 ból kolan nie wystąpił nigdy. Aż wezmę wrócę do 520 na jakiś czas dla sprawdzenia tego dziwnego zjawiska. Nic nie sugeruję oczywiście...

http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-pedalow-shimano-pd-m540-i-pd-m520/

Mam 540, więc dla kolegi Rangerover mówię "520 to gówno",żeby nie zburzyć mu fundamentów postrzeganego świata:) Niemniej moja rada jest taka: kup 520, są bardzo dobre, trwałością dorównują, a często przewyższają dużo droższe pedały innych marek, natomiast działają dokładnie tak samo jak 540. Niska cena chyba wynika z popularności i nieco wyższej masy.

M520 są całkiem całkiem jednak na początek proponowałbym PD-M424 które posiadają platformę. Noga nie tylko ma stabilniejsze oparcie ale można też jeździć bez butów SPD. Jedyny problem to cena która jest nieco wyższa niż M520.

Rozwiązanie dobre ale zbędne jeśli: ktoś nie będzie korzystał z cywilnych butów (ja jeżdżę tylko w rowerowych), wyjeżdża w teren (ewentualność jazdy bez wpięcia, nie każdy w sytuacjach krytycznych czuje się dobrze jeśli jest wpięty), a koleżanka chce pedalce na szosę, ewentualnie jeździ w zimie po śliskich nawierzchinach czy miejscach zaśnieżonych, gdzie czasami lepiej nie być wpiętym. Wiele lat używałem spd platformowych, tych, także 545, czerwonych dx, w tym roku pozbyłem się ich jednak. Stabilność oparcia w przypadku wpięcia się nie ma znaczenia - nie odczuwam pod tym względem żadnej różnicy między 520tkami a 545, a nie używam zbyt sportowych butów spd.

Ja nie serwisuję pedałów shimano od kiedy do czerwonych dx kupiłem specjalny klucz za 70 zeta tylko po to by po dwóch sezonach otworzyć łożyska i przekonać się ż w środku smar ma orygialnie zielony kolor :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Chyba zdecyduję się na te m520, skoro mówicie, że są wytrzymałe. Rocznie jeżdżę około 2000 km a to nie dużo.

Platformy raczej mnie nie interesują, gdyż rower służy mi właśnie tylko do wycieczek. Do sklepu chodzę na pieszo bo mam kilkaset metrów :)

Czasem i na allegro się trafi okazyjka.

Oto i ona:

SHIMANO PEDAŁY DEORE XT PD-M540 (2211115493) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

warto pogadać, a nuż coś utargujesz :) Choć fakt, już trochę przejechały.

Kolega ma racje, sam kupiłem za 80 zł 540 z przebiegiem jedynie 100 km. Jak Ci sie nie śpieszy, warto poczekac :thumbsup:

• Mod Team

Okazje faktycznie dość fajne czasem można trafić. Ja kupiłem nowe 520-tki za 15zł i dostałem gratis 2 pary bloków :)

Ale temat wałkowany na forum już setki razy... poza tym wybór chyba już dokonany, więc zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...