Skocz do zawartości

[pedały] spd 520 - dziwne klikanie/stukanie przy ciągnięciu

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli taki temat już był to przepraszam. Szukałem ale nie znalazłem. Może źle szukałem.

Mam nowe pedałki 520stki (przejechałem na nich może 200km w ciągu ostatniego miesiąca, może mniej) i buty też nowe itp. Wszystko działa jak należy, tylko podczas ciągnięcia nogą do góry z pedała, albo z buta/bloku słychać takie dziwne stukanie/klikanie. Tzn pojedynczy stuk/klik podczas każdego mocniejszego podciągnięcia. Wszystkie śruby dobrze dokręcone, mocno ale z wyczuciem. Siłę wypięcia mam ustawioną równo, mniej więcej na środku ale z przewagą na tą stronę z minimum. Macie jakieś pomysły od czego może być to klikanie?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Krasiak, ale jemu stuka kiedy ciągnie w górę nogę, nie kiedy wpina buta

Wszystko działa jak należy, tylko podczas ciągnięcia nogą do góry z pedała, albo z buta/bloku słychać takie dziwne stukanie/klikanie.

Strzelam że:

a) blok jest luźny w pedale i lekko stuka

B) (bardziej racjonalne, u mnie było) masz za mocno zafajdane błotem bloki (w sensie miedzy butem a blokiem)

Co prawda nie mam 520 tylko starszy model 535 ale mi stukało jak bloki były wytarte, ale Ty masz podobno nowe. Są opinie w necie, że w 520'kach strzelają łożyska bo są kiepsko uszczelnione. Na Twoi miejscu jeszcze raz sprawdziłbym dokręcenie bloków. I montaż pedała w korbie zawsze robię na smar bo inaczej tez mi strzejalą. A może samo przejdzie jak się dotrze blok do pedała, w końcu 200km to jeszcze nówki.

Dokładnie przeczyszczę miejsce między butem blokiem, jeśli nie pomoże to zamienię z ciekawości bloki miejscami (prawy-lewy) tak jak z tamtego tematu.

McAron, pedały do korby oczywiście zostały zamocowane z małą ilością smaru.

Także dzięki za rady, spróbujemy - zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...