kubzys Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Jeśli taki temat już był to przepraszam. Szukałem ale nie znalazłem. Może źle szukałem. Mam nowe pedałki 520stki (przejechałem na nich może 200km w ciągu ostatniego miesiąca, może mniej) i buty też nowe itp. Wszystko działa jak należy, tylko podczas ciągnięcia nogą do góry z pedała, albo z buta/bloku słychać takie dziwne stukanie/klikanie. Tzn pojedynczy stuk/klik podczas każdego mocniejszego podciągnięcia. Wszystkie śruby dobrze dokręcone, mocno ale z wyczuciem. Siłę wypięcia mam ustawioną równo, mniej więcej na środku ale z przewagą na tą stronę z minimum. Macie jakieś pomysły od czego może być to klikanie? Z góry dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 IMO Klikanie jest zawsze przy wpięciu i wypięciu z SPD-ków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 @up gratuluje fachowej porady, przeczytałeś dokładnie pytanie?http://www.forumrowerowe.org/topic/108293-spd-pd540-niepokojace-dzwieki/page__p__1021554?do=findComment&comment=1021554 podobny problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Krasiak, ale jemu stuka kiedy ciągnie w górę nogę, nie kiedy wpina buta Wszystko działa jak należy, tylko podczas ciągnięcia nogą do góry z pedała, albo z buta/bloku słychać takie dziwne stukanie/klikanie. Strzelam że: a) blok jest luźny w pedale i lekko stuka (bardziej racjonalne, u mnie było) masz za mocno zafajdane błotem bloki (w sensie miedzy butem a blokiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Dokręć bloki od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McAron Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Co prawda nie mam 520 tylko starszy model 535 ale mi stukało jak bloki były wytarte, ale Ty masz podobno nowe. Są opinie w necie, że w 520'kach strzelają łożyska bo są kiepsko uszczelnione. Na Twoi miejscu jeszcze raz sprawdziłbym dokręcenie bloków. I montaż pedała w korbie zawsze robię na smar bo inaczej tez mi strzejalą. A może samo przejdzie jak się dotrze blok do pedała, w końcu 200km to jeszcze nówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Dokładnie przeczyszczę miejsce między butem blokiem, jeśli nie pomoże to zamienię z ciekawości bloki miejscami (prawy-lewy) tak jak z tamtego tematu. McAron, pedały do korby oczywiście zostały zamocowane z małą ilością smaru. Także dzięki za rady, spróbujemy - zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fishak Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 520 miałem tak że były źle uszczelnione i bodajże po 500km też mi zaczęło coś klikać/stukać przesmarowałem łożyska i działa jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jeżeli zapinasz but na obie strony pedałów i masz te sam klik to tylko i wyłącznie jest to źle dokręcony blok na bucie. Mam te same 520-ki i po 1500km ani jednego klika nie miałem....oprócz wypinania lub zapinania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.