Skocz do zawartości

[rama] Cube AMS 100 Pro CC - dobranie osprzętu

UltimaThule

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry,

A wiec tak: dostałem w prezencie od taty lekko używaną ramę Cube AMS 100 Pro CC w rozmiarze 18 (poniżej zdjęcia). Proszę o doradztwo jaki osprzęt dobrać do tego roweru, nie mam nic oprócz tej ramy i dampera, który był w zestawie z ramą - nie mam teraz pieniędzy na nowszy/ lepszy damper. Nie ukrywam, że przy niektórych częściach będą szukał tanio na Allegro ("licytował"), tak więc nie zakładajcie cen katalogowych, tylko takie "okazyjne" :)

Mam 175cm wzrostu i 80kg wagi,

Styl jazdy: amator, weekendowe wypady, żadnych maratonów,

Mój budżet to 3500zł.

Amortyzator preferuję Rock Shox Reba RL 100mm lub Fox 32 Float RL 100 (FOX'a można czasami tanio znaleźć). Myślę, że na początku ważny amor, koła i korba, resztę w miarę przypływu gotówki będę upgrade'ował, czy dobrze myślę?

Liczę na profesjonalne doradztwo, a nie wypowiedzi w stylu "hamulce jakieś olejowe Avid" :)

Pozdrawiam!

45_2032227535.jpg

45_1320471447.jpg

post-150764-0-34504800-1333028458_thumb.jpg

post-150764-0-86881400-1333028467_thumb.jpg

Napisano

No widzisz tak Ci nikt nie doradzi ponieważ Avidy są zalane płynem hamulcowym, olejem są zalane Shimano ...

Oj taaak, wiem... właśnie dzisiaj mi to kolega z biura mówił i już zapomniałem, że DOT :) A co do pozostałej treści to coś jeszcze może mi podpowiesz? Każdy jest dobry w swojej dziedzinie, dlatego proszę o pomoc.

Napisano

Reba to jest dobry pomysł. Poza tym ciężko tak odpowiedzieć na pytanie... złożycie mi rower? Popatrz jaki ludzie mają osprzęt, poszukaj na allegro, zrób wstępną kalkulację i z tym wpadnij na forum.

Napisano

Reba to jest dobry pomysł. Poza tym ciężko tak odpowiedzieć na pytanie... złożycie mi rower? Popatrz jaki ludzie mają osprzęt, poszukaj na allegro, zrób wstępną kalkulację i z tym wpadnij na forum.

Dzisiaj wieczorem usiądę, przygotuję listę, wkleję i ewentualnie poproszę o korektę/ radę :)

A co myślicie o tej ramie?

Napisano

No i zdecyduj np. jakie manetki preferujesz Sramowskie Gripschifty lub Tiggery czy Shimanowskie Rapidfire a może DC.

Zdecydowanie stawiam na obrotowe SRAM X.0 (kiedyś miałem klamkomanetki XTR i to była dla mnie tragedia, np.: przy hamowaniu na mocnych wertepach zmieniało mi biegi), manetki obrotowe biorę np.: z tej aukcji: http://allegro.pl/manetki-obrotowe-sram-x-0-x0-x-0-twister-3x9-gripy-i2239702442.html

Tylko teraz pytanie, ze względu na obrotowe SRAM X.0 na tył muszę wziąć przerzutkę SRAM, ale którą polecacie i jaki wózek bo tutaj się nie znam? Krótki, długi, itd?

Napisano

Długość wózka zależy od pojemności kasety. Przerzutka hmmm... To zależy ile chcesz na nią wydać, bo polecać mogę taką jak moja. ;)

Napisano

Przerzutka zależy od pojemności napędu , jeżeli z tyłu 10 a z przodu 3 bierz długi będzie chodziło bez problemów, przy średnim nie wybierze łańcucha przy krzyżowaniu 22 przód-11/12/13 tył (łańcuch będzie wisiał, wózek będzie ocierał o łańcuch na kasecie), tyle że obrotowe Gripy pod 10 z tyłu dopiero będą w sprzedaży i jako nowość tanie nie będą.

Z napędem 3X9 nie będzie problemu z cena gripów, co do przerzutki uwagi takie same jak powyżej.

Przy napędach 2X10 czy 2X9 śmiało bierz średni wózek, Gripy jak powyżej

Napisano

Przerzutka zależy od pojemności napędu , jeżeli z tyłu 10 a z przodu 3 bierz długi będzie chodziło bez problemów, przy średnim nie wybierze łańcucha przy krzyżowaniu 22 przód-11/12/13 tył (łańcuch będzie wisiał, wózek będzie ocierał o łańcuch na kasecie), tyle że obrotowe Gripy pod 10 z tyłu dopiero będą w sprzedaży i jako nowość tanie nie będą.

Z napędem 3X9 nie będzie problemu z cena gripów, co do przerzutki uwagi takie same jak powyżej.

Przy napędach 2X10 czy 2X9 śmiało bierz średni wózek, Gripy jak powyżej

Biorę obrotowe X.0 3x9, w takim razie szukam przerzutki tylnej również 3x9, ze względów na koszta SRAM X.9 i rozumiem, że powinna mieć długi wózek :) A długi wózek w SRAM ma ozbaczenie SGS o ile dobrze wyczytałem...

Hmm... w niektorych miejscachw necie piszą, że średni do 3x9... ja już nie wiem... :/

Napisano

Weź długi wózek i nie będziesz miał problemów, średni jak pisałem, jak się zapomnisz łańcuch będzie wisiał, czy wózek tarł, zwłaszcza w fullu gdzie długośc lini łańcucha ulega zmianie lepiej nie kombinowac ... twój wybór.

Napisano

Weź długi wózek i nie będziesz miał problemów, średni jak pisałem, jak się zapomnisz łańcuch będzie wisiał, czy wózek tarł, zwłaszcza w fullu gdzie długośc lini łańcucha ulega zmianie lepiej nie kombinowac ... twój wybór.

Git! To już mam manetki i tylną przerzutkę. Kładę się spać, dzięki za dotychczasowe doradztwo :)

Napisano

Panowie, poddaje się, cenowo nie wyrobię skłądając nowego... :( Rama na sprzedaż (stan bardzo dobry, kilka rys). Będe prosił o pomoc w doborze złożonego (nowego/ używanego).

Napisano

Na pewno byś się wyrobił, zakładając rozsądny osprzęt, no i full do jazdy turystycznej jest fajniejszy niż ht.

Zawsze możesz zrobić inaczej, kup jakiegoś ht i przełóż graty do AMS , a ramę sztywniaka sprzedaj :thumbsup:

Napisano

Według mnie spokojnie dałbyś radę, nie musi być od razu na częściach z górnej półki. Niektóre części można spokojnie kupić używane.

A za ramę, jak coś, to ile byś chciał?

Napisano

kadargo nie bądź taki cwany, napisałem mu żeby graty z ht przełożył do fulla :bye2: a ramę z ht sprzedał.

Zrobienie odwrotnie jest delikatnie pisząc nierozsądne .

Napisano

kadargo nie bądź taki cwany, napisałem mu żeby graty z ht przełożył do fulla :bye2: a ramę z ht sprzedał.

Zrobienie odwrotnie jest delikatnie pisząc nierozsądne .

Panowie, ja mam max 3500zł na części. Jak nie szukałem, liczyłem dodawałem to nawet 4500zł nie wystarcza :(

Zobaczcie co sobie przygotowałem, zostało 720zł a nie ma tutaj nawet uwzględnionych kół, korby, pedałów, łańcucha, kierownicy, mostka, siodełka, licznika i rękawiczek któe też musza znaleźć się w tym budżecie...

rower.gif

Napisano

Po co liczysz ramę skoro już ją masz? Amora kup używanego Andrew ma za 750 fajny sprzęt. Albo zrób tak jak mówi Obes. Kup Cube Ht przełóż graty i pogoń ramę.

• Mod Team
Napisano

3500 na części nie wystarcza?????

Chociaż fakt, jeśli weźmiemy pod uwagę napęd klasy X9 , Rebę , hamulce klasy XT , koła klasy Crosstrail to braknie.

IMO za 3500 można poskładać naprawdę dobry rower - wystarczy nieco zweryfikowac punkt widzenia.

Zamiast Reby- Epicon ( 700 pln), hamulce Shimano Deore 596 lub SLX666 ( od 600 do 850 z tarczami) , koła na poziomie Crossride lub Fulcrum RM5 ( 700 pln) , korba Deore 590 ( 300 pln ), kaseta Deore z łańcuchem ( 130) , przerzutka przód X7 ( 100 pln), przerzutka tył X9 plus manetki X0 ( 600 pln) - te częsci dają nam jakieś 3100 - zostaje 400 pln na rurki , opony i drobne graty.

Mamy gotowy,jeżdżący rower na osprzęcie średniej klasy , który możemy po sezonie spokojnie "upgrejdować".

IMO kupować HT ,żeby przełożyć graty do fula to lekki bezsens,ale co ja się znam.....

Napisano

Macie rację, nie poddam się! Złożę to wszystko! :) Poszukam dobrej oferty używanej na Allegro do przełożenia, tak więc już nawet nie muszę specjalnie patrzeć ile cali bedzie miała rama, tylko jakie są podzespoły i w jakim stanie. O postępach poinformuję...

WAŻNE

A tak swoją drogą to ile warta jest mniej więcej moja rama? Już nawet gdybym miał jechac po bandzie i oddawać z grymasem na twarzy (czytaj: wystawiam od złótówki i niech się dzieje co ma się dziać)???

• 4 miesiące temu...
Napisano

Dawno tutaj nie byłem, rower oczywiście został złożony i dobrze mi służy, chociaż są rzeczy do których mógłbym się przyczepić. W wolnym czasie wstawię opis i zdjęcia. Dzięki za rady i dzięki za to, że dzięki Waszym postom złożyłem go, a nie kupiłem nowy :)

Rower dodany do bazy (opis + zdjęcie). Będę wdzięczny za odpowiedź do komentarza, który tam dodałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...