bastard83 Napisano 22 Lutego Napisano 22 Lutego (edytowane) Zgodzę się, że jeżeli synchronizacja się rozjeżdża na tyle że to widać to to jest lipa. Co do doświadczenia, zmontowałem kilkadziesiąt filmów w Shotcut, więc nie wiem czy można to nazwać doświadczeniem ale na moje potrzeby i możliwości to wystarcza. Dzięki za te klapsy, chyba zacznę tak robić, będzie łatwiej dopasować. Ale też problemem jest to, że przynajmniej film to kilkanaście albo i więcej plików i każdy z nich trzeba dopasować. Co do mikrofonu Rode to masz rację, pliki zgrywa się przez USB, zresztą tak samo jak wspomniany przeze mnie zestaw. Nie wiem czemu to mi wyleciało. Co do kamerki myślałem nad nowszą, ale było by to DJI Osmo Action 4 może 5. I teraz jak tak myślę, jak bym kupił nowszą kamerkę która ma lepsze mikrofony to już o te 500 zł, które chciałem przeznaczyć na dodatkowe mikrofony, miałbym taniej kamerkę. Może sama kamerka dała by radę. A do DJI chyba można dokupić nadajniki, nie tanio ale można. Edytowane 22 Lutego przez bastard83 Cytuj
zekker Napisano 23 Lutego Napisano 23 Lutego Jeżeli problemem jest mocowanie przenoszące drgania na kamerkę i jej mikrofony, to zmiana kamerki chyba niewiele zmieni. Cytuj
bastard83 Napisano 23 Lutego Napisano 23 Lutego No to fakt. To było tan nagrane testowo. Jakieś 90 procent to nagrywane mam z klaty, czasem zdejmę i pomacham ręką. I takim przypadku wydaje mi się że nawet te mikrofony GP h8 dawały radę. Oczywiście z osłoną przeciwietrznąn i wyłączonym trybem windy. Cytuj
spidelli Napisano 26 Lutego Napisano 26 Lutego Powinno być w innym dziale ale tu też pasuje - żeby nie było - podsumowuję własne doświadczenia 🤣 Cytuj
bastard83 Napisano wczoraj o 13:00 Napisano wczoraj o 13:00 No i kupiłem DJI Osmo Action 4 w wersji Adventure Combo. Muszę się przyzwyczaić do menu. Nie miałem jeszcze okazji testować jej w boju. Niby wyjechałem na godzinę ale ciemno było. Natomiast co zwróciło moją uwagę to to, że drastycznie spadł czas nagrywania na moich 128 GB kartach. W GP Hero8 4K/16:9/25kl nagra 5 godz 18 min. DJI pokazuje 2 godz 50 min przy tych samych ustawieniach. Dla mnie to jest szok. Wiadomo że to są dwie różne kamerki, ale wg mnie jednak różnica jest zbyt duża. DJI pokazuje że pusta karta ma 119 GB. No już parę GB zniknęło. Również podgląd zajmuje znacznie więcej niż na GP, ale też rozdzielczość jest większa w DJI to 1280x720 a w GP 848x480. Pogląd 1 minuty zajmuje 53-55 MB bez znaczenia dla trybu, zawsze plik podglądu waży tyle samo. Może coś mogę w ustawieniach zmienić aby te 4K/25kl na karcie 128GB zmieścić ok 4 godzin? Może 10 bitów też robi swoje?? Cytuj
Malcerz Napisano wczoraj o 13:27 Napisano wczoraj o 13:27 W dniu 4.02.2025 o 12:29, wojtbike napisał: Witam, Posiada ktoś kamerkę DJI Osmo Action 5 Pro i mógłby się wypowiedzieć na jej temat? Tu masz porównanie A5Pro vs GP11 w dzień, ale pod koniec roku wiec światło raczej słabe A tu jeszcze w nocy na mieście Cytuj
zekker Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 18 godzin temu, bastard83 napisał: W GP Hero8 4K/16:9/25kl nagra 5 godz 18 min. DJI pokazuje 2 godz 50 min przy tych samych ustawieniach. Porównaj bitrate, bo to że ustawienia nazywają się tak samo, nie znaczy, że faktycznie są takie same. GP8 maks ma 100Mb/s, Osmo 4 zdaje się, że 130Mb/s, czyli 30% więcej. 10b też swoje robi, w końcu to 25% więcej danych do upchnięcia. Jak się to połączy to faktycznie z 5h robią się okolice 3h. Jeżeli podgląd też więcej zajmuje, to zagadka wydaje się rozwiązana. Na szybko trzeba by obniżyć jakość nagrania. Docelowo chyba wypadałoby kupić pojemniejsza kartę (jak zależy ci na czasie zrzutu z karty, to można zainteresować się Sandiskowym QuickFlow, który wymaga odpowiedniego czytnika; inni producenci być może mają podobne technologie ale nie robiłem ostatnio rozeznania). 18 godzin temu, bastard83 napisał: DJI pokazuje że pusta karta ma 119 GB. No już parę GB zniknęło. Nic nie zniknęło, to tylko i wyłącznie kwestia jednostek. Producenci nośników danych już dawno przeszli na przedrostki dziesiętne, kamerka pokazuje binarne. Jak te 119GB pomnożysz prze 1024*1024*1024, a potem podzielisz przez 1000 000 000 to znajdziesz te 127GB. Jak ktoś chce być ścisły, to k, M, G, T są przedrostkami dziesiętnymi. Ki, Mi, Gi, Ti binarnymi. 2 Cytuj
bastard83 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Kartę i tak planowałem większą, więc i tak będzie 256 a może i 512. Tylko specjalnie kupiłem dwie po 128 aby na wypadek gdy jakaś karta klęknie mieć, choć część materiału. Ale kolega ma jedną 256 i nic się nie dzieje. Mam już dwie 128 więc chyba kupię jedną już większą. Jeżeli chodzi o bitrate, to ja chyba miałem w gopro ten niższy, nie był wysoki. Co do jednostek to wiem jak to jest, ale zapominam o tym i mnie to mierzi. Jak kupuję 128 to chcę mieć 128. Dzięki za namiar na adapter Sandisk Quickflow. Pliki na DJI mają nawet 17 GB, danych jest sporo więcej więc przydało by się trochę transfer przyspieszyć. Druga dla mnie smutna sprawa, komp mi nie wyrabia. Nagranie 4K/4:3/25kl się zacina, klatkuje w programie mpv czy mplayer. W VLC jak włączę sprzętowe przyspieszenie dekodowania to film idzie płynnie, ale gdy tylko próbuję przesunąć film o kilka\kilkanaście sekund to program się wyłącza. Przy wyłączonym przyspieszeniu przewijanie działa, ale już nie radzi sobie z 4k. Najwyższa jakość jaka działa płynnie to 2.7K/16:9/25kl. Na szczęście pliki podglądu służące też jako proxy do Shotcuta są przyzwoitej jakości. Cytuj
bastard83 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Nie mogę już niestety edytować posta. Ale mam pytanie odnośnie karty. Obecnie używam kart Sandiska Evo Plus U3 A2 V30(odczyt do 130 MB/s, zapis do 120 MB/s) i taką też zamierzam kupić. Znalazłem 512 GB w bardzo dobrej cenie czyli 149 zł. A Sandisk Extreme jest już sporo droższy bo ok 350 zł. Czy takie parametry wystarczą na DJI? W Gopro dawały radę ale jednak ilość danych jest większa w DJI. Cytuj
Malcerz Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, bastard83 napisał: komp mi nie wyrabia. Nagranie 4K/4:3/25kl się zacina, klatkuje w programie mpv czy mplayer. W VLC jak włączę sprzętowe przyspieszenie dekodowania to film idzie płynnie, ale gdy tylko próbuję przesunąć film o kilka\kilkanaście sekund to program się wyłącza. Przy wyłączonym przyspieszeniu przewijanie działa, ale już nie radzi sobie z 4k. Najwyższa jakość jaka działa płynnie to 2.7K/16:9/25kl. Na szczęście pliki podglądu służące też jako proxy do Shotcuta są przyzwoitej jakości. No to musisz mieć chyba jakiś zabytek sprzed 15 lat. A próbowałeś MPC? https://github.com/clsid2/mpc-hc/releases Co do kart - kamera zapisuje max 150Mbit/s a to poniżej 20MiB/s. Wiec karta która ma 120MiB/s jest 10x szybsza niż wymaga tego kamera. DJI nie ma 4k i maks bps jaki używa jest niższy niż GP wiec tym bardziej da radę na wolniejszej karcie Cytuj
bastard83 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Jeżeli chodzi o sprzęt to: Debian 11, CPU Intel i3-8100, 16 GB RAM, płyta Microstar H310M PRO-VD, dysk 500 GB SSD. Może nie jest to demon prędkości, ale nie ma też tragedii. To chyba jest wina aplikacji VLC. Jak już pisałem przy włączonej opcji "Sprzętowe przyspieszenie dekodowania" obraz i dźwięk działa płynnie, dopiero przy przewijaniu VLC się wywala aplikacja się zamyka. 2 godziny temu, bastard83 napisał: Sandiska Evo Plus U3 A2 V30 Oczywiście chodzi o samsunga. Co masz na myśli że DJI nie ma 4K? Edytowane 6 godzin temu przez bastard83 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi