maciak01 Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Witam. Zdecydowałem się na zakup bezprzewodowego licznika z pulsometrem i kadencją. Pieniądze, jakie mam do przeznaczenia to jakieś 400 zł, więc zastanawiam się nad następującymi modelami: - Polar CS200 cad, - Sigma Sport BC-2209 MHR STS. Mam niejako sentyment do Sigmy, bo od dawna używam ich liczników przewodowych i jestem bardzo zadowolony, jednak z tego co słyszałem, model niżej, czyli 1909 stwarza różne problemy. Poza tym w 2209 brakuje alarmu przekroczenia strefy pulsu - bardzo utrudnia to trening? Przydatnym wydaje mi się wysokościomierz i pasek na rękę, bo często brałem ze sobą Sigmę 1609 na wycieczki w góry dla samego termometru. Polar chyba ma tę sygnalizację stref, więc to duży plus. Słyszałem znów że problemy pojawiają się, gdy trzeba wymienić baterię - w czujnikach jest to niemożliwe, a pulsometr często zaczyna wariować. Dostęp do strony polarpersonaltrainter.com (czy jakoś tak) jest bardzo przydatny, czy to po prostu miejsce gdzie samemu organizuje sobie trening i jedyne co mogę to zapisac go w jakiś przejrzysty sposób? Prosiłbym o opinię użytkowników i niedoradzanie mi zakupu licznika i pulsometru osobno - potrzebuję jednego urządzenia i nie stać mnie na Garmina ani Sigme ROX, więc musze odpuścić pewnie kilka funkcji. Z góry dzięki i pozdrawiam!
Foxi Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Mam Sigme Rox 8.0 i gdybym miał kupić inny licznik z pulsometrem wybrał bym coś z oferty polara.
marcusp Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 A nie lepiej licznik z kadencją, np. Sigma 1609 STS CAD i do tego jakiś pulsometr na rękę + za kilkanaście złotych uchwyt na kierownicę? Mam ostatnio podobny problem i po przeanalizowaniu za i przeciw, wybrałem dwa urządzenia zamiast jednego - licznik jak powyżej (190PLN), co do pulsometru to się jeszcze zastanawiam pomiędzy jakąś tańszą sigmą, albo RC 14.11 lub innej firmy tak max do 400 PLN. Do końca nie wiem, czy jest mi potrzebna możliwość zgrywania danych do komputera, czy wystarczy gdy będę widział puls podczas jazdy/biegu.
Pacholski Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Ostatnio też miałem podobny problem... W CS200 bez problemu wymienisz baterię za pomocą monety w samym liczniku jak i nadajniku opaski. Osobiśćie nie jestem posiadaczem CS200 ale słyszałem, że dużo ludzi po wymianie nie resetowało licznika przez co "wariował". Co do czujników to prawda - brak możliwości wymiany ponieważ "nie ma" jak dojść do baterii ale za pomocą cienkiego noża można dostać się do wnętrza (filmy instruktażowe jak wymienić baterię YT). Poprzedni pulsomentr Sigmy miałem chyba uszkodzony? Ponieważ wartości w ogóle sie nie zgadzały, często gubił sygnal i nawet tętno spoczynkowe pokazywało mi ponad 100... Co do licznika Sigmy nie miałem żadnych zastrzeżeń, czasem gubił sygnał i trochę długo "startował". Obecnie używam pulsomentu Polara z funkcją prędkości i powiem szczerze, że różnicę nawet widać w liczniku! Fakt... Dopiero zaczynam z nim przygodę ale już widać dużego +. Szybko startuje, prędkość bardzo szybko odświeża. Co do zapisywania treningów to w miarę fajna opcja, przechowujesz wszystko w jednym miejscu, możesz porównać poprzednią jazdę do obecnej. Co wybrać to już Twoja decyzja. Pulsometr Sigmy zraził mnie trochę... Szczególnie, że kolega ma taki sam model i u niego nie występowały takie problemy :/. Licznik jak najbardziej OK. Wybór należy już tylko do Ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.