Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli zadrapanie jest do aluminium to oczywiście reakcja może zachodzić - aluminium też się utlenia choć nie tak - choćby kolorystycznie - jak stal. Mam jednak na co dzień styczność z dużą ilością zmasakrowanych rowerów i konsekwencji jako takich obicia dla ram alu nie mają. Ostatecznie możesz kupić niebieską farbę i zamalować to możliwie pod kolor tudzież nakleić kawałek folii jako zabezpieczenie.

Napisano

Jeśli zadrapanie jest do aluminium to oczywiście reakcja może zachodzić - aluminium też się utlenia choć nie tak - choćby kolorystycznie - jak stal. Mam jednak na co dzień styczność z dużą ilością zmasakrowanych rowerów i konsekwencji jako takich obicia dla ram alu nie mają. Ostatecznie możesz kupić niebieską farbę i zamalować to możliwie pod kolor tudzież nakleić kawałek folii jako zabezpieczenie.

Tak, zadrapanie jest do aluminium. Kolor nieważny, mógłbym to nawet czarnym sprejem zamalować. Ale myślałem nad bezbarwnym lakierem i pomalowaniem tego pędzelkiem. Da to jakiś efekt?

Napisano

Ochronny tak, wizualny kiepski ale to akurat chyba nie ma znaczenia.

Tak, chodzi mi głównie o ochronny. Kolor domaluje sobie może kiedyś markerem, czy czymś ;)

Napisano

Gołe aluminium samoczynnie pokrywa się warstwą tlenków i dalej się już nie utlenia.Działa to tak samo jak anodowanie. Nic więc nie zyskasz malując zadrapanie lakierem bezbarwnym

Jak chcesz żeby to estetycznie wyglądało to kup sobie w motoryzacyjnym małą zaprawkę do lakieru w odpowiednim kolorze.

Ps: to od klamki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...