sp33dy Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Witam, niestety bywa czasami tak, że rower się przewróci i podrapie. Wczoraj miałem taką sytuację i wyszło coś takiego: http://dl.dropbox.com/u/167944/CameraZOOM-20120329094335947.jpg Co najlepiej z tym zrobić? A może olać?
tobo Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Jeśli zadrapanie jest do aluminium to oczywiście reakcja może zachodzić - aluminium też się utlenia choć nie tak - choćby kolorystycznie - jak stal. Mam jednak na co dzień styczność z dużą ilością zmasakrowanych rowerów i konsekwencji jako takich obicia dla ram alu nie mają. Ostatecznie możesz kupić niebieską farbę i zamalować to możliwie pod kolor tudzież nakleić kawałek folii jako zabezpieczenie.
sp33dy Napisano 29 Marca 2012 Autor Napisano 29 Marca 2012 Jeśli zadrapanie jest do aluminium to oczywiście reakcja może zachodzić - aluminium też się utlenia choć nie tak - choćby kolorystycznie - jak stal. Mam jednak na co dzień styczność z dużą ilością zmasakrowanych rowerów i konsekwencji jako takich obicia dla ram alu nie mają. Ostatecznie możesz kupić niebieską farbę i zamalować to możliwie pod kolor tudzież nakleić kawałek folii jako zabezpieczenie. Tak, zadrapanie jest do aluminium. Kolor nieważny, mógłbym to nawet czarnym sprejem zamalować. Ale myślałem nad bezbarwnym lakierem i pomalowaniem tego pędzelkiem. Da to jakiś efekt?
kadargo Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Ochronny tak, wizualny kiepski ale to akurat chyba nie ma znaczenia.
sp33dy Napisano 29 Marca 2012 Autor Napisano 29 Marca 2012 Ochronny tak, wizualny kiepski ale to akurat chyba nie ma znaczenia. Tak, chodzi mi głównie o ochronny. Kolor domaluje sobie może kiedyś markerem, czy czymś
Diabaz Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Osobiscie wieksze rysy maskuje za pomocą naklejek. Jak wiadomo nie w każdym miejscu bedzie pasowac
karbeti Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Jak olewasz efekt wizyalny to obojętnie jaki lakier, przezroczysty też może być. Byle by aluminium się nie utleniało.
Koen Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 Gołe aluminium samoczynnie pokrywa się warstwą tlenków i dalej się już nie utlenia.Działa to tak samo jak anodowanie. Nic więc nie zyskasz malując zadrapanie lakierem bezbarwnym Jak chcesz żeby to estetycznie wyglądało to kup sobie w motoryzacyjnym małą zaprawkę do lakieru w odpowiednim kolorze. Ps: to od klamki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.