Skocz do zawartości

[Łańcuch, kaseta] Wibracje, trzeszczenie i skoki po dokładnym wyczyszczeniu.

tommek7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Prace nad rowerem trwają nadal. Wcześniej opisałem tu jak poradziłem sobie z doprowadzeniem przedniego amortyzatora do iedalnego stanu, tym razem przyszedł czas na napęd... Niedługo BikeMaraton także chce wszystko doprowadzić do perfekcji. Przed przerwą nigdy nie dbałem o łańcuch oraz dobre smarowanie, kiedyś lałem tam jakis zwykły olej oraz smar. Skutkowało to tym, iz łańcuch był zawsze zafajdany i pokryty grubą warstwą brudu. Dzis postanowiłem to zmienić, kupiłem FL cross country i dokładnie wyszejkowałem łańcuch. Co się okazało... po nasmarowaniu czuć na pedałach duże wibracje oraz klekoczenie. Wiąże to z faktem, iż o ile łańcuch był pokryty galaretą to nie było to tak odczuwalne jak teraz po dokładnym oczyszczeniu.

Co dalej robić? Spotkałem jakiegoś mechanika, który po przełożeniu na 2 najmniejsze tryby orzekł, że łańcuch jest już zbyt wyciągnięty, więcej nie umiał powiedzieć. Udało mi się zaobserwować, że łańcuch dostaje dużych wibracji przy wyjściu z tylnej kasety. Łańcuch jest również dość stary, na pewno ma juz dobre 3k km. Przerzutki chodzą dobrze i nie przeskakują podczas jazdy. Kaseta ma 7 rzędów.

Proszę o jakieś sugestie :thumbsup: Domyślam się, że ratuje mnie nowy łańcuch i tylna kaseta... ale wolę poznać wasz punkt widzenia.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

W Łańcuch jest również dość stary, na pewno ma juz dobre 3k km. :thumbsup: Domyślam się, że ratuje mnie nowy łańcuch i tylna kaseta

Dobrze sie domyslasz :icon_wink: ...nie wiem ile zrobiles na tej kasecie ale lancuch na 100% do wymiany.

Napisano

No własnie nie wiem ile w tym prawdy, ale kasete tez powinno się również wymienić tak? No kaseta tyle samo, albo i więcej:)

Co mi polecicie, dotychczasowa konfiguracja to:

Łańcuch: Shimano cn-ug51

Kaseta: 7 rzędów cs-hg30

Zębatki nie umiem odczytać, ale jest naklejka Shimano IG.

Co byście mi polecili? Wolałbym wymienić na coś dobrego hmm może do 200zł za kasete+łańcuch?

Preferowałbym łańcuch, w który moóżna wmontować spinkę.

Tylko widzę, że tu może pojawić się problem z tymi 7 rzędami... Szczerze mówiąc tyle biegów mi wystarcza, a dwa nie chcę kupować nowych manetek. JEst jeszcze coś sensownego w 7 rzędach?

Napisano

masz rozciagniety nieco lancuch i zawsze po smarowaniu tak jest, pojeździj chwile i zobaczysz ze to ustanie, ja bym nie zmienial poki nie zacznie przeskakiwac lancuch...

Napisano

Napęd bardzo budżetowy i mam podobną sytuację. Zajeżdżam póki co napęd aż nie będzie można na tym jeździć. Tylko korby trochę szkoda, ale trudno. ;)

Dobrze Ci powiedział, że łańcuch jest rozciągnięty. Co Ty byś chciał, żeby jeszcze rozwijał? Pokaż zdjęcie tylnych zębatek. 200zł na sam łańcuch i kasetę 7 rzędową to przesada. Zamkniesz się z tym w 70zł, albo i mniej.

Napisano
Łańcuch: Shimano cn-ug51 Kaseta: 7 rzędów cs-hg30

Można kupić kasetę HG 41 i łańcuch Sram PC 830(ze spinką).Nowy łańcuch trzeba skrócić do rozmiarów tego starego.

Napisano

Cześć. Jako, że nie chciałbym robić bałaganu i zakładać nowego tematu, myślę, że mógłbym się podpiąć. Dziedzina- domyślam się, że ta sama. Zrobiłem, jak kolega wyżej napisał- zdjąłem łańcuch, shake, mycie kasety płynem do mycia naczyń, koronki korby potraktowałem benzyną, przerzutkę rozebrałem. Złożyłem, naoliwiłem. Efekt:

http://www.youtube.com/watch?v=IIKODG3nFpA&feature=youtu.be

Przejechane przez 3 lata 1200-1500km, kaseta HG-50, łańcuch HG-53. Korba- FC M442.

Czy na podstawie filmu można coś powiedzieć?

Zrobiłem także zdjęcia- mam nadzieję, że okażą się przydatne:

20120401160.jpg

20120401159.jpg

20120401158.jpg

Pozdrawiam, Adam.

Napisano

Tak właściwie to w czym problem? Łańcuch to nie jest do końca przesmarowany. Ja rozumiem, że nie chciałeś aby się z niego lał olej, ale więcej smaru polecam, bo z tego co widzę to chodzi na w pół sucho. Chyba, że to Finish Line Teflon. Ten smar się nie nadaje do smarowania łańcucha, bo szybko schodzi i po 30km to go nie ma.

Napisano

Olej to czerwony Finish Line. Całe szczęście mam małą tubkę.

Temat rozwiązany :)

Na wózku jest element ograniczający wychył łańcucha poza obszar wózka właśnie. A w moim przypadku łańcuch ślizgał się po tym wypuście. Wstyd trochę :>

Pozdrawiam, Adam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...