Gość Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Czesc, Przymierzam sie do zakupu roweru w okreslonym przedziale cenowym, objechalem juz pare sklepow i przejrzalem swoje typy, jednak pozostaje mi wybranie najlepszego roweru w stosunku jakosc/cena - poniewaz nie mam duzo doswiadczenia z jakoscia poszczegolnych osprzetu (ogranicza sie to do sprawdzenia na allegro ile kosztuje poszczegolna czesc ), nie znam sie tez kompletnie na co patrzyc przy wyborze ramy, prosze Was o pomoc. Wybieram pomiedzy trzema rowerami ( wszystkie modele z 2012 ), wszystkie 3 hardtail, rozmiar 18", moj wzrost 177cm/75kg: 1) Cannondale SL1 Link: http://www.primera-sports.com/products/cannondale-2012-range-830/cannondale-2012-trail-sl1-hardtail-mtb-9821.aspx 2) Cube LTD race: Link do strony producenta: http://www.cube.eu/h...black-anodized/ 3) Kross level A8 Link do strony producenta: http://www.kross.pl/...mtb-xc/level-a8 Mialem przyjemnosc testowo przejechac sie na Cannondale'u i bylo bardzo przyjemnie, zalezy mi na rowerze na ktorym nie bede w pozycji juz typowo 'wyscigowej'. Warto nadmienic, ze Cannondale'a i Cube'a moge dostac za rowno 4000pln, Kross'a za 3700. Na rower mam jednak przeznaczone rowno 4k i po prostu chcialbym wybrac najlepszy sprzet z tych trzech. Z gory dzieki za pomoc
doms Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Cannondale ma najgorszy osprzęt. Pozostałe 2 mają bardzo podobny (IMO Cube trochę ma lepszy). Jeśli chodzi o sylwetkę to Cube ma krótszą górną rurę od Krossa, czyli sylwetka na Cube będzie teoretycznie (nie wiem jakie długie są mostki)bardziej wyprostowana (mniej sportowa).
Sol Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Najlepszy to ten, na którym się najlepiej czujesz. Osprzęt zawsze można z biegiem czasu zmienić, abstrahując że wszystkie są na tyle dobrze wyposażone, że upgrade nie jest priorytetem. No chyba że chcesz lajtować/ścigać się, ale na to nie wygląda. Jeżeli dobrze się czujesz na Cannondale to znaczy, że odpowiadają ci dłuższe ramy. Zobaczyłbym w następnej kolejności Krossa, a potem Cube. Oba są do objechania w Warszawie, więc zdaj się przede wszystkim na własne odczucia. To one powinny decydować o zakupie.
Qr3ak Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Cannondale to super ramka, Cube w miarę dobra rama i osprzęt a Krossa to sobie odpuść. Cannondale trzeba by trochę po kupnie zmodyfikować ale by za to fajny rower wyszedł.
Gość Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Dzieki Panowie Gdybym planowal rozbude w przyszlosci na podstawie ramy ktora kupie teraz to powinienem celowac w Cannondale'a jak rozumiem? Powiem szczerze ze wydawal mi sie dosc ciezki (w danych Cannondale i Cube roznia sie o 200g, co bylo na 100% przeklamane niestety), czy moglbym w cannonie ew. cos na szybko wymienic zeby uszczknac mu troche wagi, moze opony? @Sol Nie, nie planuje sie scigac jak dobrze zauwazyles Co do wyprobowania kazdego roweru to Kross a8 niestety bedzie dostepny dopiero za ~2-3 tygodnie w sklepach, wiec ciezko go teraz przetestowac. Szukam Cube'ow, bo w SkiTeamie gdzie je widzialem nie ma mozliwosci sie przejechac. @Qr3k Hmm, Kross niby ma dobre podzespoly ale wszyscy mowia ze firma nowa i rowery sa ekstra, ale kupujac cos ponad 3000pln to niewarto na chwile obecna. Widze ze opinia tutaj tez podobna?
Sol Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Na Karolkowej powinni dać się przejechać w sklepie - sam tak robiłem z moim. Nie musisz próbować akurat A8, A7 ma identyczną geo, A6 nieznacznie inną.
Gość Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Na Karolkowej powinni dać się przejechać w sklepie - sam tak robiłem z moim. Nie musisz próbować akurat A8, A7 ma identyczną geo, A6 nieznacznie inną. Dzieki za info. Podsumowując: prawdopodobnie odpuscic Krossa (chyba ze mi osobiscie podpasuje), mierzyc raczej w Cube/Cannondale zaleznie od tego czy chce rozbudowywac potem (rama cannondale) czy raczej jezdzic na dobrej jakosci sprzecie bez wymieniania czesci ( Cube )? Jeszcze z ciekawosci zapytam, bo znalazlem teraz: Cube LTD race czy LTD CC? Roznica to amor ( slyszalem ze Fox jest b.drogi w eksplotacji), przod osprzetu i hamulce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.