Skocz do zawartości

[hamulec, tarcza] minimalny luz w nowym kole?

rastan83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!!

Niestety nic w sieci pomocnego nie znalazłem - dlatego piszę do was.

Jestem w trakcie składania roweru, generalnie wszystkie części są nowe, i chyba wszystko dobrze poskładałem.

A więc jak zacisnę na maksa tylny hamulec (shimano BR M596) i poruszam rowerem do przodu i do tyłu, to wydaje mi się że tarcza stoi w miejscu a koło można delikatnie poruszyć w przód i w tył. Czy nie powinno być tak że jak zacisne na maksa hamulec to koło nie ma prawa się ruszyć??

Felga jest nowa shimano WH M 505, kaseta HG 50, tarcza shimano 160mm z centerlock. wszystko dobrze dokręcone specjalnym kluczem . Mało tego w czasie gdy poruszam rowerem w przód i w tył (na hamulcu oczywiście) to coś stuka, tak lekko strzela. Nie wiem co to jest, tak jak napisałem sprzet jest nowy więc raczej nie jest zepsuty.

Macie jakieś pomysły ???

pozdro

• Mod Team
Macie jakieś pomysły ???

Oprócz tego co napisał Safian można pro forma:

- zdjąć koło

- odkręcić tarczę i sprawdzić stan wieloklinu

- sprawdzić stan nitów mocujących tarczę do pająka ( bywały przypadki zbyt duzego luzu na nitach)

- poskręcać wszystko kluczem do kaset z odpowiednim momentem.

Siemka,

Wiem już gdzie leży problem, luz jest na centerlocku, mimo, że jest dokręcony z odpowiednim momentem.

Ten element nie jest idealnie spasowany. Pomiędzy ząbkami jest minimalny odstęp. Przy ostrym hamowaniu potrafi aż strzelić. :sick:

Wolałbym w takim układzie tarcze mocowaną na śruby. :verymad:

Hamulce o których mowa być może jeszcze się nie dotarły ale jak na razie wydają z siebie nieprzyjemne dzwięki.

Klocki ocierają lekko o tarcze i hałasują, martwi mnie brak regulacji odstępu klocka.

Macie z tym podobne problemy? Do tego muszę skrócić przewód.

Dzięki za odpowiedzi. :thanks: :thanks:

• 2 miesiące temu...

Odświeżę trochę temat, mam podobny problem lecz znalazlem przczyne w nowym zacisku slx br-m666 ruszaja mi sie niecow przod i w tyl klocki w zacisku, pytanie czy mozna temu jakos zaradzic? czy poprostu trzeba sie przyzwyczaic do stukania klockami przy blokowaniu kola np na korzeniach ? troche denerwujacy jest ten dzwiek ale nie wiem czy mozna sobie z tym jakos poradzic ?

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...