Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Wielkość tarczy w win zipach.

ErIxOn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po imieninkach wpadło troche forsy i przyszedł czas na zakup hamulców. Muszą być koniecznie mechaniczne tarczówy. I tak, planuje kupić win zipy komplet 249 zł z tarczami 160 ale zastanawiam się czy 160 się nadają do streetu czasem jakiś bardziej wymagający teren (dużo błota, szutru, wody). Mam amorka RST Gila T5 120 mm skoku i jak by wyglądała sprawa luzów przy tarczy 203 i 180. Do tyłu to raczej 203. A i jeszcze jedno czy w przypadku mechanicznych konieczna będzie wymiana klamek (posiadam klamkomanetki shmiano stef-35). Wogle to dysponuje środkami do 300 zł czy może polecacie jakaś inna alternatywe niż win zipy, bo czytając na forum to zdania są podzielone jedni uważają, że to tani sh*t, zaś drudzy, że to dobra inwestycja dla niezamożnych bikerów.

Pozdrawiam

ErIxOn

RST Gila T5 120 mm skoku i jak by wyglądała sprawa luzów przy tarczy 203 i 180

Przy 203 się pewnie rozpadnie po miesiącu.

Na tył starczy 180 spokojnie, nie potrzeba 203

Możesz wziąc 180/180, chociaż i tak amor złapie luzy.

Klamek nie musisz wymieniać

Kurde teraz mam dylemat, bo sezon już praktycznie się zaczął, a ja bez hamulców :D Ale chyba jednak zdecyduję się na zipy, a w przyszłym roku pojdzie konkretny sprzęcik hydrauliczny. Ale jeszcze dokładnie wszystko przemyśle zanim podejme decyzje.

le chyba jednak zdecyduję się na zipy, a w przyszłym roku pojdzie konkretny sprzęcik hydrauliczny

pytanie w takim razie czy w ogole jest sens inwestowania w hampe tylko na rok. stracisz na nich pewnie z 50% wartosci, wiec lepiej kup albo hample docelowe albo jakies najtansze :P

a nie lepiej kase przeznaczyć na jakiś używany amor??

ale amor on juz zapewne ma- potrzebuje hampli :D

Już zamówiłem 2 hayesy hmx. Tylko tarcza 203 na przod bo nie mieli adapterów ale po tym sezonie i tak amor do wymiany. Hydrauliki po pierwsze za duże koszty samych hamulców jak i potem wymiana manetek, a sezon się zbliża trenować trzeba zacząć. Kondycja spada ;] a tak być nie może.

Pozdro i dzięki za porady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...