Skocz do zawartości

[2000 --2500zł] MTB XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Każdy na kogoś napierdziela a przecież tak jak kolega @szkatu pisze są różne geometrie rowerów, jedne mając ramę 20" wyglądają na 17" i odwrotnie.

Przykład ? - hex'y krossa. Kolosalna różnica przy tych samych rozmiarach między serią Level a hexagon

Z mojej strony brałbym najmniej tu omawianego Kellys'a Magic master, jakośc co do ceny jest największa.

Napisano

Jak ja mam 170 i mam 19: czuje się na nim bardzo dobrze poprzednio miałem 17: ale byłem ok 6cm niższy 16" rama będzie ci nie wygodna bo będzie za mała poszukaj Meridy na www.rowerzysta.pl dosyć tanio

Napisano

Dodam, że przymierzałem się tam do ramy 17', mniejszych już nie ma. Odczucia całkiem niezłe. Koło podnosiłem na wysokość gdzieś 10 cm.

Napisano

Małe kłopoty przy wsiadaniu a bardziej przy zsiadaniu z roweru, ale to kwestia odpowiedniej techniki i jest ok.

Owszem nie raz rama skatowała moje czułe miejsca, to mnie nie zraża gdyż zdarza się to co 300-600 wypadów w teren. Na początku statystyki były gorsze, lecz tak jak już mówiłem mam odpowiednią technikę.

co do powyższego, wozisz w plecaku taboret by wsiąść na ten rower ? a autorowi postu radze się przejechać i 16" i 18"

Napisano

Nie, nie wożę stołka w plecaku. Skończmy już tą idiotyczną gadkę co do rozmiaru ramy. Mi jeździ się wygodnie i kij Wam do tego.

Scrapper to to prawie to samo co kross level a4

Napisano

Oczywiście że kij nam do tego, ale zostaw to w takim razie dla siebie i nie wprowadzaj innych w błąd. Według Twojej teorii powinienem kupić pewnie 21" a wtedy byłbym wściekły na kogoś kto by mi dał taką kretyńską radę. Ludzie zadający pytania na forum są zieloni w temacie i liczą że rad udzielają ludzie którzy się znają. I w dużym stopniu na nich polegają.

Napisano

Ja nic nikomu nie wmawiam. Autorze, posłuchaj super expertów i kup rower z ramą 15,16 ". Jak kupisz to napisz jakie wrażenia.

Napisano

Ja nic nikomu nie wmawiam. Autorze, posłuchaj super expertów i kup rower z ramą 15,16 ". Jak kupisz to napisz jakie wrażenia.

No moze akurat 15 cali to dla kolegi troche za mala rama :) Jestem kobieta i mam 165 cm wzrostu i jezdze na 15 calach, ale to tez damska geometria, wiec pewnie troche inna rama. Mysle, ze optymalne bedzie dla Ciebie 17 cali np w krossie levelu. Choc dla mnie ta rama byla za duza :) Jak nie mozesz sie poprzymierzac to chociaz sprobuj porownac rozmiary ram w tabelkach do jakiegos modelu ktorego dosiadales i wielkosc ramy Ci pasowala :) Zawsze to jakis sposob, niz tak w ciemno kupowac... Zycze udanego zakupu ! :)

Napisano

Kolego, przeczytałem cały poprzedni temat który założyłeś niedawno, widzę że masz ogromne pojęcie o rowerach, twierdząc że R7 abs+ to słaby amortyzator, więc na pewno można posłuchać Twoich rad i kupić 20" rame na 150 cm wzrostu.

Jeździłeś na rowerze z mniejszą ramą ? Zrobiłeś na nim więcej niż 300km? To jakie masz doświadczenie? Ja przy 177cm wzrostu mam 20" rame i twierdze że jest mi ona ZA DUŻA, chętnie przygarnął bym mniejszą 18" czy 17", która byłaby zwinniejsza w terenie, skąd wiesz czy autor tematu nie potraktuje temat rowerów TROSZECZKĘ inaczej niż Ty? Może wciągnie go ściganie i będzie musiał zmienić rame na mniejszą, a jeżeli nie, to lepsza rama troche za mała niż za duża. To wszystko w tym temacie, autorowi tematu radze omijać wszystkie posty ww. użytkownika.

Napisano

Adam 8217 poprzymierzaj się do ram 17 cali powinna być dla ciebie idealna lub idealnym kompromisem.

.

z czystej matematyki wychodzi dla ciebie . twoja noga to 75cm, a zatem 75 * 0,57 =42,75cm co daje 42,75 / 2,54(1cal) =16,83 także bliżej rozmiaru 17

Napisano

Wyliczenia jedno, a życie swoje. Przymierzałem się przez te pare dni do paru rowerów. Co do tego scrappera, to odczucia po przymiarce do rockridera 5.3 w rozmiarze M, czyli 17', są dużo gorsze. Scrapper mniej wygodny. luzu prawie w ogóle. Widocznie musiałem się zbytnio sugerować opinią sprzedawcy. Przymierzałem się również do Cube'a w rozmiarze 18' i miałem więcej luzu niż w 17 calowym scrapperze. Na pewno mogłem wyżej unieść przednie koło, te 10 cm było na bank. Jak widać rożna geometria ram ma spore znaczenie. Ładne te Cuby, tylko czy to piękno jest warte 500 zł? A może te rowery mają jeszcze jakieś zalety?

Napisano

Pamiętajcie jeszcze o jednej rzeczy. Rowery oprócz różnych rozmiarów mają różne długości i różny przekrok. Te wartości nie są porównywalne w różnych rowerach. Mierzenie za pomocą podnoszenia ramy niewiele nam mówi. Na przykład mniejsza rama może być dłuższa od innej większej i mieć duży przekrok, w takim przypadku mierzenie "na podnoszenie" się nie sprawdzi.

Napisano

Generalnie w tym przedziale cenowym najlepiej sprawdzi się rower dopasowany i na najlepszym możliwym osprzęcie, a nie "ładnie" polakierowany ;)

Napisano

@Obes:

Napalony na lakier nie jestem, ale musisz przyznać, że ładnie się prezentują.

@kadargo:

A czy przekrok nie jest też ważnym parametrem? W końcu nie można siedzieć na ramie po zejściu z siodełka.

Napisano

Oczywiście że tak ale według mnie jest to parametr trzeciorzędny. Nigdy nie dobierałem roweru na podstawie przekroku bo mając odpowiednią wysokość i dobraną długość do własnych preferencji, przekrok zawsze pasował. W poprzednim poście trochę źle napisałem bo sytuacją gdy przekrok nie powinien być brany pod uwagę jest duża i długa rama o niskim przekroku. W tym wypadku mierzenie " na podniesienie" da nam rower za duży i świadomość że jest dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...