marcinek1992 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam Jako że chciałbym kupić sobie nowy rower mam do was takie pytanie. Czym różnią sie te hamulce? Wiem że jeden jest hydrauliczny czyli ma płyn a drugi mechaniczny, Ale mi to nie wystarcza. Na którym z tych hamulców miałbym dobrą siłę hamowania? Czy te hamulce nadają sie na osobnika powyżej 100 kg no powiedzmy 120kg ale będzie mniej ? Czy tarcze tam zamontowane nie będą piszczeć tak jak w moim poprzednim "Marketowym" Rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 powtarzam swoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Przy tej wadze hamulce mogą okazać się za słabe, ale jeśli jest wybór tylko z tych dwóch modeli to lepiej wziąć m446. Jeśli chodzi o hamucle to najlepszym kompromisem cena/ siła hamowania jest Shimano Deore m596. CO do tarcz, zależy jak duża tarcze widelec może przyjąć, aby nie złapać luzów, ale przy tej wadze tarcza 180mm to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 marcinek1992 Porównując te dwa konkretne modele to zdecydowanie lepsza hydraulika (M446). Ma lepszą modulację i znacznie większą siłę. Jak chcesz koniecznie mechaniki, to tylko Avid'y BB5 lub BB7. W każdym razie z tych dwóch zdecydowanie M446. A co do tarcz, to nawet nie wiem jakie będą w rowerze zamontowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 No ja was nie będę okłamywał.Chciałem taki rowerek sobie kupić: http://www.kross.pl/pl/2012/evado-3-0 Tylko że z ramą męską i tam jest hamulec shimano. Drugi hamulec jaki wymieniłem ten mechaniczny to: http://www.kross.pl/pl/2012/evado-2-0 Czy szybko sie klocki zużywają jak to tam jest. Prosze mi napisać jak krowie na rowie za przeproszeniem bo ja zawsze na v-kach jeździłem i na marketowej "Tarczówce" z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 marcinek1992 Klocki zużywają się w zależności jak i po jakim terenie jeździsz. Mogą wytrzymać cały sezon, albo zużyć się po miesiącu. W każdym razie chodzi mi o M446, bo te mechaniki to nie wiem. Ja w dalszym ciągu namawiam Cię na M446, bo niskie modele mechanicznych tarczówek Shimano nie mają pozytywnych opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 jak coś to w każdej chwili będę mógł zmienić tarcze na inną innej firmy tak? Czy jak to jest? Wiem że avid jest super firma ale nie stać mnie na razie. Tak więc opłaca się brać tego evado 3.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 30 Marca 2012 Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 marcinek1992 Zdecydowanie bierz Evado 3. Warto dopłacić, chociażby do tych hamulców, jeśli chcesz mieć prawdziwe hamulce, a nie spowalniacze. A co do tarczy to - tak w każdej chwili możesz zmienić na inną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.