Skocz do zawartości

[rower] ARKUS & ROMET 2012 FUSION 505 2HT

amij

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość ;)

Planuję za niedługo zakupić sobie rowerek aby dojeżdżać sobie swobodnie do pracy/szkoły a i czasem rekreacyjnie po lasach.

Jednakże napaliłem się na (pewnie wg niektórych z was zbędne) bajery takie jak hamulce tarczowe czy pełna amortyzacja. W oko wpadł mi rower

"ARKUS & ROMET 2012 FUSION 505 2HT"

( http://www.rb-rowerek.pl/arkus-romet-2012-fusion-505-2ht.html )

co o nim sądzicie?

Pozdrawiam serdecznie :-)

Napisano

Ta rama mi się zawsze podobała. Gdyby tak wymienić wszystko prócz ramy i wstawić lepszą amortyzacje to ciekawe jak by to wyszło :D Ktoś odnośnie geometrii by musiał się wypowiedzieć bo ja na ten temat aż tak obeznany nie jestem :)

Napisano

Ogólnie rowerek bardzo ładny. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć opinii na temat zawieszeń, czy innych komponentów. Jedynie korbę na allegro znalazłem ;)

Ogólnie będzie to mój pierwszy rower po "realowskim" z komunii, więc nawet jakby resory powystrzeliwane były i tak będę się cieszył, że fajnie buja ;)

Więc skoro będę się "uczył czuć" rowery, to jestem zdania, że jak będzie potrzeba wymienić jakiś słaby/zużyty komponent, to wtedy się człowiek szarpnie. W tej chwili nie stać mnie na najlepszy i najdroższy sprzęt, a to cacko naprawdę mi się podoba.

Napisano

To też jest rower komunijny, działa identycznie z innymi fullami komunijnymi, tyle, że ma ramę z aluminium, fajnie , że ci się podoba, będzie nieźle bujał, będziesz miał radochę.

Napisano

Hehe tyle że mój komunijny sprzed 12 lat kosztował 250 zł a ten 5 razy tyle ;)

Jeszcze jedno pytanko:

Czy z czasem nie będzie problemów z wymianą komponentów? Np jak będę chciał sprawić zawieszenie na lepsze to nie trzeba będzie nic "przerabiać"? Chodzi głównie o zawieszenie czy zmianę tylnej zębatki na ośmiostopniową

Napisano
co o nim sądzicie?

Słaby,słaby.Poważnie,chcesz dojeżdżać nim do pracy,a ile ważysz?Jeśli powyżej 50 kg,to ta piękna sprężyna pod siodłem w szybkim tempie przestanie być sprężysta i rowerek nie będzie się już tak ładnie bujał..Za te pieniądze można kupić coś lepszego.

Napisano

Słaby,słaby.Poważnie,chcesz dojeżdżać nim do pracy,a ile ważysz?Jeśli powyżej 50 kg,to ta piękna sprężyna pod siodłem w szybkim tempie przestanie być sprężysta i rowerek nie będzie się już tak ładnie bujał..Za te pieniądze można kupić coś lepszego.

Wyżej pisałeś co innego %)

A co polecasz tak do 1500 zł ze sprężynkami i tarczą?

Napisano
A co polecasz tak do 1500 zł ze sprężynkami i tarczą?

Nic.

Za te pieniądze rama sztywna z amortyzatorem z przodu.

Podaj swój wzrost i długość nóg,to wówczas można coś zaproponować,ale bez sprężynki.

Napisano

Ok to sam coś poszukam :)

I sprostowanie co do zarzutu wyżej, pomyliłem nick ze "statusem na forum", wybacz,błąd świeżaka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...