Skocz do zawartości

[opony] Continental Race King 2.2 - problem

satyr88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja już ich nie chcę używać w kamienistym terenie :) Używałem w zeszłym roku. Teraz je dojeżdżam na asfalcie robiąc bazę po zimie. Do tego się nadają najlepiej.

Plusy:

- duży balon zapewnia przyjemną jazdę w suchym terenie na niskim ciśnieniu,

- niskie opory toczenia zapewniają przyjemną jazdę po asfalcie przy wysokim ciśnieniu,

Minusy:

- kiepskie wykonanie ścianek bocznych opony sprawia jej pokiereszowanie w kamienistym terenie przy niskim ciśnieniu. Niska trwałość opony.

- duża niestabilność opon na błocie. Już na małej, zasychającej, błotnej, podeszczowej kałuży rower tańczy jak po lodowisku. Przy błocie kilkucentymetrowej głębokości czasem wymusza zwolnienie prawie do zera. Czuć ten brak przyczepności.

Moim zdaniem opona Race King 2.2 drut bardziej się nadaje na wysuszone mongolskie stepy niż do naszego umiarkowanego klimatu. Lato w Polsce to ruletka

A jakie plusy i minusy ma waszym zdaniem? Może spróbuję Smart Samów następnym razem…

Napisano

Przypadkiem nie za duzo wymagasz od tych opon? Jeszcze zanim je kupilem wiedzialem ze nie beda radzily sobie super na blocie, powiem nawet ze jestem zaskoczony na plus bo jakos sobie radza (w porownaniu do Fast Trackow Speca). Do takich warunkow jak bloto i kamienie mam komplet Mountain Kingow, ktore faktycznie sobie duzo lepiej radza, ale tutaj nie mam kompletnie odniesienia, bo innych opon z podobnym bieznikiem co MK nie ujezdzalem.

Masz racje na nasz klimat powinno sie stworzyc opone co poleci na asfalcie jak slick, po lodzie jak z kolcami, a i w blocie powinna miec pelna kontrole. Takie rzeczy tylko w .....

Napisano

Dokładnie, kupując te opony trzeba być świadomym do jakiej jazdy się nadają. Jeżdżę pół na pół po asfalcie i górach i spisują się wyśmienicie. Nie muszę kombinować ze zmienianiem opon w zależności od tego, gdzie mam zamiar się wybrać. Zaliczyłem na nich nawet bardzo błotny maraton w Jeleniej Górze i tragedii nie było. Minusem są właśnie te przetarcia, ale z tego co widzę, to tylko drutówki się tyczy, więc następne jakie kupię to będą pewnie RK zwijane. :)

Napisano

Kupując byłem świadomy do jakiej jazdy się nadają i nigdy nie marudziłem. Jakoś dawały radę jako uniwersalne. Żaden problem. Ale nie byłem świadomy ich zwyczajnie niskiej jakości wykonania. Tego producent dziwnym trafem nie zamieszcza w opisie :) Tylko wyretuszowane zdjęcia, gdzie nie widać sznurków oplotu na które brakło gumy :) Sorry panowie ale ja tych opon zachwalał nie będę. Inne też służyły mi za uniwersalne i jakoś poszarpane na tych samych kamienistych trasach nie są. Dlatego uczciwie zastanawiam się nad zmianą na inne. Niech się producent poprawi skoro manianę odpier....:)

Race King w wersji zwijanej ma lepiej pokryte gumą ścianki boczne? Na czym opieracie potencjalnie lepszą jakość zwijanej w porównaniu do drutowej?

Napisano

Być może przypominam rzeczy oczywiste ale tylko wersja najwyższa (za moich czasów supersonic) jest wykonywana w Niemczech ze stosunkowo miękkiej i b. przyczepnej mieszanki "black chili" pozostałe wersje powstają w fabryce w Azji wg zupełnie innych norm jakościowych.

Napisano
Race King w wersji zwijanej ma lepiej pokryte gumą ścianki boczne? Na czym opieracie potencjalnie lepszą jakość zwijanej w porównaniu do drutowej?

Poki co nikt tego nie mowil, po prostu ktos poprosil o informacje czy komus sie juz przydazyla taka sytuacja z opona zwijana i tyle. Sam jestem ciekaw czy tego typu przypadki zostaly stwierdzone w oponie zwijanej. Dopiero na tej podstawie bedzie mozna powiedziec co nieco o jakosci.

Napisano

Te opony były by idealne jako uniwersalne i na asfalt i do lasu w suchych warunkach gdyby nie były tak odchudzone. Wolałbym żeby ważyły kilka gram więcej i miały grubsze ścianki. Przyzwyczajony jestem do ciężkich i masywnych opon. W momencie jak zamówiłem i zobaczyłem na żywo jak cienkie są Race Kingi to trochę się przeraziłem w niektórych miejscach sploty prześwitywały pod ledwie maźniętą warstwą gumy. Myślę ,że w tych granicach cenowych są dobre - choć raczej drugi raz ich nie kupię.

Napisano

Panowie, te opony są idealne na piasek żwir, oraz dla tych którzy po treningu szosowym wskakują do lasu. Nie wymagajmy od opon, że jeden rodzaj będzie uniwersalny na asfalt, błoto, kamienie - to nie realne. Opony zwijane mimo, że szybciej tracą bieżnik nie mają takich problemów z przecieraniem i splotami ( dla bardziej wymagających są wzmocnione wersje Race King Protection). Widocznie producent zdawał sobie sprawę z problemem przecierania się opon i stworzył wzmocniony model.

Mówcie swoje ale ja przy race king'ach zostaje, a co więcej w tygodniu kupię nową oponę na nowy sezon.

Plusy:

• niskie opory toczenia
  • duży balon
  • niska waga
  • niska cena

Minusy:

• nie nadają się do błota (ale nie do tego zostały stworzone)
  • słabe ścianki boczne

Moja ocena 5/6

Napisano

Foxi, piszesz o zwijanej, która być może jest lepsza niż drutowa. Bo my tu sobie psioczymy na wersję drutową. Drutowej raczej nie kupię ponownie. Ale zwijaną kto wie...

Napisano

Foxi, piszesz o zwijanej, która być może jest lepsza niż drutowa. Bo my tu sobie psioczymy na wersję drutową. Drutowej raczej nie kupię ponownie. Ale zwijaną kto wie...

Mówię o drutowej wersji :)

Napisano

Opony zwijane mimo, że szybciej tracą bieżnik nie mają takich problemów z przecieraniem i splotami ( dla bardziej wymagających są wzmocnione wersje Race King Protection). Widocznie producent zdawał sobie sprawę z problemem przecierania się opon i stworzył wzmocniony model.

Ewidentnie tu piszesz o zwijanej.

Mam rozumieć, że posiadając wersję drutową tworzysz haluny na temat zwijanej? Skąd możesz wiedzieć jakie problemy ma wersja zwijana skoro na niej nie jeździłeś? Mile widziane opinie o trwałości wersji zwijanej ale od osób, które miały z nią do czynienia...

Napisano

Mile widziane opinie o trwałości wersji zwijanej ale od osób, które miały z nią do czynienia...

No ja używam zwijanych wariant RaceSport. Jak dla mnie super oponki. Szybkie i wytrzymałe. Minusem jest na pewno dość problematyczne przerobienie na bezdętki - ale się da ;). Przód przejechał jakieś 3kkm i nie widać za bardzo śladów zużycia. tył testuje od jakiś 300 km więc ciężko powiedzieć. Nie mogę się wypowiadać o przecinaniu bocznych ścianek bo jeżdżę głownie po Wielkopolsce i na razie tylko 1 maraton w górach zaliczyłem.

W warunkach piasek ubite ścieżki las korzenie asfalt sprawują się naprawdę rewelacyjnie. Lekkie błoto tez ich nie zabija aż tak szybko. W dużym błocie ich nie testowałem. I mam tu też dylemat bo w tym roku chcę zaliczyć kolejne maratony w górach (np Istebna) i nie wiem cz muszę kupować kolejne oponki czy te dadzą radę. Pewnie będę je testował ;)

Dodam jeszcze że wersja protection jest wzmocniona głównie na szczycie a ścianki są nadal cienkie. A no i oczywiście w mojej wersji oplot boczny prześwituje ale na razie w niczym to nie przeszkadza.

Napisano
Ewidentnie tu piszesz o zwijanej. Mam rozumieć, że posiadając wersję drutową tworzysz haluny na temat zwijanej? Skąd możesz wiedzieć jakie problemy ma wersja zwijana skoro na niej nie jeździłeś? Mile widziane opinie o trwałości wersji zwijanej ale od osób, które miały z nią do czynienia...

Kolega kupił w tym samym czasie co ja zwijaną wersję - szybciej się zużyła jednak nie było problemów z przetartymi ściankami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z jakim jeździcie ciśnieniem na tych oponkach? Zwijana zwykła.

Sprzeczne informacje można znaleźć w necie. Continental na stronie podaje 50 psi. W teście velo jeżdżą na dużo niższym ciśnieniu 30 psi.

Dopiero co je kupiłem, zamontuje dopiero w poniedziałek, bo na niedziele potrzebuje inne i nie mogę przetestować, a jestem bardzo ciekawy od czego zacząć.

Napisano

Zauważcie, że tylko wersja supersonic jest robiona w niemczech , i z nią nie ma problemów :bye2:

RaceSport jak i Protection tez sa robione w niemczech. Poza tym o ile watek sledze to nie przypominam sobie by ktos mial jakies problemy z wersja zwijana (chodzi o przecieranie sie scianek), tylko rzecz dotyczyla wersji drutowych.

Napisano

Mam Conti RK 2.2 SS od dwóch sezonów i też mam tylną oponę rozciętą po boku. Rozcięcie jest od 2010, do końca 2011 powiększyło się dwukrotnie, ale wyraźnie rozdziera się tylko zewnętrzna warstwa teraz jest to ok. 12-15mm.

Napisano

Jakie ciśnienie dajecie?Gdzieś widziałem test i polecali nabijać tak między 1.7-2.0.

To ciśnienie polecali do dętki czy bezdętkowo?

Napisano

Jakie ciśnienie dajecie?Gdzieś widziałem test i polecali nabijać tak między 1.7-2.0.

To dlaczego producent podaje 3.5?

Ja sobie jakoś nie wyobrażam jazdy na takim flaku.

Napisano

Na ok 3.5bar Tom Boonen wygral tegoroczyny Paris-Roubaix ;)

W terenie, z takim cisnieniem RK i inne im podobne opony, traca swoje wlasciwosci.

Pisalem o cisnieniach opon bezdetkowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...