matiass Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Hej! Słuchajcie, zabrałem się za skracanie moich formuli i utknąłem w miejscu;/ Uciąłem przewód, odzyskałem baryłkę i trzpień (na foto 1, to te 2 elementy od prawej) i teraz nie mogę tej baryłki z powrotem nałożyć. Po prostu przewód jest za gruby. Skracałem już formule oro puro i tam po chwili szło, a tu już parę godzin się męczyłem, co trochę docinałem po centymetrze przewód, żeby nie był zgrubiały od prób (już jest ciut za krótki;]), podgrzewałem tą baryłkę, próbowałem lekko, mocno i nic. Zresztą zobaczcie jak mocno siedzi oryginalnie, aż się wcina w ten wąż. Nie wiem o co chodzi z tymi hamulcami, macie może jakieś pomysły? Pozdrawiam! Mateusz
tobo Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Baryłkę/oliwkę wkładasz na przewód przed wbiciem pinu; poza tym oliwki różnią się średnicą wewnętrzną (minimalnie) i o ile pamiętam np shimanowska nie chce wejść na przewód formuli wcale. A jeśli chodzi o użycie tej samej oliwki to tylko w Erze. zaciskając ją na przewodzie zgniatasz ją. Ten numer nie przejdzie.
matiass Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Baryłkę/oliwkę wkładasz na przewód przed wbiciem pinu; poza tym oliwki różnią się średnicą wewnętrzną (minimalnie) i o ile pamiętam np shimanowska nie chce wejść na przewód formuli wcale. A jeśli chodzi o użycie tej samej oliwki to tylko w Erze. zaciskając ją na przewodzie zgniatasz ją. Ten numer nie przejdzie. Hej Ale słabo, tego się obawiałem;/ Dzięki za info! Orientujesz się może czy oliwki do formuli są uniwersalne? Bo znalazłem zamienniki na allegro po 20zł do oro... oryginalne kosztują po 60zł, masakra 120zł na przód i tył;/ Pozdrawiam Mateusz
Schwefel Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Nigdy nie używaj tej samej oliwki ponownie. Tak się po prostu nie robi. Sama oliwka to grosze i po co się męczyć? Skuwka uszczelniająca (oliwka) 5.0/5,4 A2Z (GB) (2232788826) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_oliwka-juicy-AVID.html?PT=53141256&PZTA=8&HNT=T&PD=53010573&WSZDZ=T
matiass Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Hej Dzięki za linki! Nie zdawałem sobie sprawy, że tak tanio można to wyrwać, a jak widziałem cenę oryginalnych to.... Pozdro! Mateusz
Andrew Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 pasuje nawet oliwka shimano, dostępna w każdym rowerowym za 5zł. Oczywiście insert musi być od formuli.
matiass Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Hej Jesteś pewny, że pasuje od shimano? na tej aukcji jest napisane, że shimano ma 5,4 a formula i avid po 5,0. http://allegro.pl/skuwka-uszczelniajaca-oliwka-5-0-5-4-a2z-gb-i2232788826.html Pozdro! Mateusz
tobo Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Do przewodu formuli musiałem poszukać firmowej oliwki, bo inne które mieliśmy (nie znam producenta) były zbyt małe.
Andrew Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 hmm, to jakaś pomyłka. Kiedyś często gęsto montowałem oliwki shimano do przewodów avida.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.