Skocz do zawartości

[Korba]Zaciąganie łańcucha na blacie 22 T

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie posiadam nową korbę Aerozine do tego blaty 44 oraz 32 T z modelu Shimano Deore XT 770, tyle że blat 22 T jest z jakiejś korby pokroju Deore, LX - dostałem go od znajomego więc nie wiem dokładnie. Wszystko chodzi gładko na 44 oraz 32 problem pojawia się przy 22 gdzie łańcuch jest w jednym miejscu zaciągany razem z blatem - gdy patrzę z góry wygląda to jakby łańcuch był wyciśnięty ku lewej stronie patrząc z góry. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy wraz z blatem 32 XT blat 22 T LX nie będzie dobrze pracował?. Ktoś może miał już taką sytuację?. Sam już nie wiem z czego to może się brać, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Dodam że blaty 44, 32 są prawie nowe, blat 22 jest bardzo mało używany - widać na oko.

wygląda to jakby łańcuch był wyciśnięty ku lewej stronie patrząc z góry

Patrząc z góry ale, z której strony? Opisz to jakoś dokładniej.

Co to znaczy zaciągany razem z blatem?

Spróbuj wyregulować to śruba L przy przerzutce. Może ściąga Ci za bardzo do ramy, bo może zębatką najmniejsza ma lekko inny skok niż średnia z największą.

Z tego co piszesz wnioskuje ze mała zebatka jest za blisko środkowej.

Rozumie to tak że mimo dobrze ustawionej przerzytki łańcuch na najmniejszej zebatek trze o środkową.

Jezeli jest tak jak pisze to podkladki pod najmniejsza zebatka powinny załatwić sprawę ... Tylko nie za grube bo potem mozesz doprowadzić do sytuacji że łańcuch będzie wpadał między te zebatki.

Pozdro

TapaTtalk'nięte z Andka

Problem rozwiązany, okazało się że blat 32 T od XT jest wykonany po części z plastiku i ten plastik przy kominach mocujących śruby był po prostu za duży w jednym miejscu, pilnik załatwił sprawę wszystko chodzi idealnie, podejrzewam że blat 22T od XT jest inaczej zbudowany niż ten od LX dlatego łańcuch zahaczał o ten plastik. O podkładkach pomyśle ale nie wydają mi się konieczne - przecież spiłowany plastik nie odrośnie;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...