MateuszPy380alski Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Witam jakiś czas temu zakupiłem rower z oponami Kenda Komodo 2,1 Niestety jak dla mnie opony sa nie zbyt udane, strasznie wyją, duże opory toczenia, zero kontroli w piasku. Szukam opon z niskimi oporami toczenia które nadadzą się za równo do lasu jak i na asfal jeżdze 50/50 szuter, piach, korzenie, asfalt (drogi rowerowe) Kenda komodo ma dobre prowadzenie po lesie jednak na asfalcie jej opory mnie dobijają. Czytałem dużo po forum o oponach race king 2,2 ale nadal niewiem czy jej opory bedą znacznie lepsze od komodo. Prosze o porade a może jeszce inne opony dla mnie podpasujecie? Z góry dziekuje.
farmer Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Ja używam RK 2.2 i miałem też crossmarki 2.1. Jeden i drugie były szybkie na asfalcie i ubitym terenie. Na maratonach ewidentnie nie mam problemów z utrzymaniem się w mocniejszych grupach na takich właśnie nawierzchniach więc opory na pewno są małe. Do tego RK lepiej sprawują się w sypkim piasku od crossmarków natomiast te drugie lepiej sprawowały się na stromych podjazdach jako opona napędowa choć różnica nie była aż tak odczuwalna. Jedna i druga dość kiepsko czyszczą się z błota więc jeśli błoto to tylko minimalne - w dużym błocie pewnie będzie ciężko. Dodam jeszcze że RK mają cienkie ścianki boczne i po przejechaniu około 1kkm wychodzi oplot na zewnątrz. Nie jest to dokuczliwe (choć ludzie jeżdżący po kamieniach narzekają na przecinanie właśnie ścianek) tyle że nie estetyczne.
MateuszPy380alski Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 No wlasnie to mnie dobija w RK że mają słabe ścianki i szybko się ścierają a może Kenda SBE w rozmiarze 2,10 bedzie dla mnie odpowiednia?
MateuszPy380alski Napisano 29 Marca 2012 Autor Napisano 29 Marca 2012 2i ostatecznie po przeryciu chyba calego internetu zdecydowalem sie na schwalbe smart sam sa wytrzymalsze od rk a i wydaje mi sie że dobrze sie sprawdza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.