Skocz do zawartości

[Rama] Author Basic 2009 - kilka pytań

polak322

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie

Do końca tego tygodnia mam nadzieję sfinalizować transakcję i stać się szczęśliwym posiadaczem wspomnianej ramy, czyli: Author Basic z 2009. Przejrzałem internet i jest ta rama chwalona za bardzo dużą wytrzymałość. Mi ten aspekt nie jest znacząco potrzebny, bo nie będę na niej skakał itp., ale że to dobry sprzęt i w bardzo dobrej cenie, to się zainteresowałem.

Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Pierwsze pytanie to takie: na co mam zwracać uwagę przy jej oględzinach? wiem, że trzeba sprawdzić geometrię (czy nie jest walnięta, pokrzywiona), tylko jak to zrobić mniej "fachowym" okiem, bym się na coś nie nadział ;)

Druga kwestia: z powyższego linku można się dowiedzieć, że jest ona pod kasetę 8rzędową. W obecnym rowerze mam 6rzędową i z racji, że ma ona niecały rok (a niewiele jeździłem), to nie chciałbym jej wymieniać, więc czy mimo że widełki ramy są szersze, to nie będzie problemu z zamontowaniem między nimi koła z 6rzędową kasetą??

Na razie tyle. Jeśli coś mi się jeszcze "urodzi" to będę pytał...

Pozdrawiam,

Łukasz

post-140473-0-13096500-1332874708_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

witaj

nie ma czegoś takiego jak rama dostosowana pod odpowiednią ilość zębatek w kasecie. Jedynym ograniczeniem może być szerokość tylnego widelca - chodzi o oponę. Ja do swojego Basica włożyłem oponę Conti Mountain King 2,4 i było jeszcze troszkę zapasu.

Co do koła - nie, nie będzie z tym najmniejszego problemu.

Napisano

regulamin forum 2i - treść cytatu usunięta przez moderatora

o taką odpowiedź właśnie mi chodziło... piękne dzięki ;)

Ty masz/miałeś tą ramę czy z jakiegoś innego roku? Możesz coś więcej o niej ewentualnie napisać. No i czy cena 170zł (w tym stery, korba i suport) jest dobrą ceną, czy ceną która może skłaniać do opinni, że może ona mieć jakieś poważniejsze mankamnety?

Co do kół, to nie ma problemu, bo jeżdzę na max 2.0 ;)

• Mod Team
Napisano

Mam ramę z 2007 roku i w rozmiarze 21" więc różni się i geometrią i wykonaniem. Kupiłem sobie całkiem niedawno tę ramkę i ten rocznik bo mam takie wrażenie, że stare modele są jakby lepiej (ładniej) wykonane. Profile rurek, wzmocnienia główki itd.

Jest sztywna, nie pracuje na podjazdach ale po jeździe potwornie bolą mnie plecy, choć to nie dziwota dla kogoś kto jeździ na fullu albo softailu. Ogólnie pozytywnie. Pancerny tani przecinak na którym można zbudować ciekawy rower. Mój waży 12,600 z możliwością dalszego odchudzania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...