Skocz do zawartości

[spd] PD540 - niepokojące dźwięki

Galica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z dwa tygodnie temu kupiłem moje pierwsze pedały spd: pd540 :) Dzisiaj podczas jazdy zauważyłem, dziwne dźwięki dochodzące z lewego pedała, coś jakby blok był luźny i przy każdym mocniejszym depnięciu i oderwaniu nogi, uderzał o pedał. W prawym pedale tego nie zaobserwowałem.

Czy to jest wina nieprawidłowej regulacji, czy wadliwego bloku lub pedała lub jeszcze coś innego. Proszę o pomoc.

Czy w obu pedałach masz tak samo ustawioną siłę wypięcia?

W obu pedałach po każdej stronie (dwustronne wypięcie) jest ustawiona taka sama minimalna siła wypięcia.

Sprawdź czy korby są dokręcone i pedały, jeśli tak to sprawdź blok w bucie, elementy trzymają ce blok w pedale też są przykręcone na śrubki do korpusu pedałka więc też to sprawdź.

Wszystko co wymieniłeś już wcześniej sprawdziłem i niestety wszystko idealnie dokręcone, żadnych luzów nie zauważyłem.

te ujeżdżam pd 540. Tak jak mówią koledzy podokrecac wszystko i sprawdzić bloki. Poeksperymentuj z silą wypięcia, ustaw prawie na max i zobacz co się dzieje.

Raczej cizko żeby w tych bryłach metalu coś było spieprzone mechanicznie.

Wez tez pod uwagę ze nawet wiązanie ustawione na max , ciągle pracuje i potrafi wydawać dźwięki, skrzypieć, trzeszczeć itd

U mnie w dwóch rowerach, gdzie posiadam 770 i 520 jest to samo, nie udało mi się znaleźć przyczyny.Pedały raczej nie są zużyte, zwłaszcza xt, bo mają przebieg około 3tys. km, deorki trochę więcej, ale nie są zarżnięte na śmierć.Bloki prawie nowe 1.5tyskm.Strasznie mnie to denerwuję, ale nie mam pojęcia jak temu zapobiec.

Miałem "stuki" przy mocnym nadepnięciu (na stojąco) - też w prawym (też 540). Rozebrałem, wyczyściłem, wyregulowałem, poskładałem i pomogło ... na dwa tygodnie. Za drugim razem to samo. Za trzecim tylko zdjąłem pedał z osi, nawaliłem smaru na max i spokój do dziś :).

Później gdzieś czytałem, że od małej ilości smaru mogą się pojawiać takie dźwięki (choć nie mam pojęcia dlaczego).

Gdybyś rozkręcał, to pamiętaj, że w jednym jest prawy a w drugim lewy gwint (powinna być strzałka na śrubie).

Po zamianie bloków miejscami, wydawało mi się, że to nic nie da bo stukanie nadal występowało. Jednak po 5-6 km wszystko nagle ustało :w00t:

Dzięki wszystkim za opinie i pomoc i mam nadzieję, że problem się nie powtórzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...