Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] HAYES Stroker Ryde Comp kilka pytań

Lukaszsolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie od początku, wszystko chodzi dobrze i chowa się do końca, co jakiś czas pojawia się ocieranie ale ma to zasadniczy związek z przewożeniem roweru bez kół w samochodzie. Wystarczy regulacja zacisku aby usunąć ocieranie.

Mam tarcze orginalne 180mm przód i tył. Przy moich 62kg, zagotowanie ich w górach przy umiejętnej jeździe jest niemożliwe.

Problem z siłą hamowania wystąpił, gdy hamulce się zatłuściły, obecnie wszystko wróciło do (mocnej) normy.

Napisano

w sobotę zmieniałem w swoich HAYES RYDE na przodzie klocki + tarczę ze 160 na 180 - całość z regulacją zajęła nie więcej niż 15 minut czasu. Różnica na plus zauważalna od razu. Wcześniej przy moich 90kg było wyraźnie słabiutko teraz znacznie lepiej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam po dłuższej przerwie, ale docierałem i testowałem hamulce, przy mojej wadze 110 kg to tak naprawde kilka zjazdów trzeba było zrobić - teraz nic nie ociera (a jeżeli zacznie ocierać to zaraz przestaje - jazda bo błocie nie ułatwia sprawy ;) ). Hamulce się dotarły i:

- z prędkości 45 km/h do 5 km/h - nie chciałem się całkiem zatrzymywać by tarczy odrazu nie skrzywić - droga hamowania ok 10-15 metrów (nie miałem jak zmerzyć dokładnie - szacowałem na podstawie video rejestracji) i to tylko używając przedniej tarczy. przy czym hałas niemiłosierny (turkotanie) ale przyjemny dla ucha.

- 2,5 kilometrowy zjazd - cały czas hamowałem tylko przodem i jechałem ok 20 km/h - by przegrzać tarczę - i nie udało się.

Wnioski: Hayes daje rade - po zmianie tarczy na odpowiednią do obciążenia i stylu jazdy (kwestje regulacji pominę - możliwe że mechanizm musiał się dotrzeć trochę)

P.S. Film mam z próby hamowania (i z odgłosem hamowania) - jak będe miał czas to wyedytuje go i wrzuce na YT.

Napisano

Wcześniej na V-brake XTR, a teraz na Hayesah. 10 lat wstecz mialem V-ałki XTR i byłem zadowolony. Po przebyciu pewnego dystansu na Hayes Ryde jestem mega zadowolony. Hamulce brzytwy, a zwłaszcza tył :thumbsup: Jedyne co mnie dręczy, to jak rowerek postoi, to przy delikatnym poruszaniu przód-tył lekko piszczą klocki. Jak już chwilę poruszam, to jest ok. nie słychać już piszczenia. Jak znowu trochę postoi, to przy ruszeniu lekko klocki ocierają o tarczę ale tylko przez chwilę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam Ryde 2012. Siła hamowania i modulacja są OK. Zestaw ze mną waży jakieś 120kg, tarcze 180mm. Dotarły sie po ~100km.

Mój problem pojawił się natomiast przy zmianie opon z takich z ciągłym grzbietem, na bardziej agresywne z klockami. Teraz nie da się normalnie jeździć! pomiędzy 18-20km/h dzwonią non-stop czym doprowadzają mnie do szału :( Rama sztywna, wideł na QR 20.

Wszystko sprawdzone i wyregulowane, a mimo to dzwoni. Ręce mi już opadają. Mam wrażenie że to seryjne tarcze wpadają w jakiś rezonans. Czy się z tym spotkaliście ?

Napisano
  W dniu 27.05.2012 o 21:32, ishi napisał:

Wszystko sprawdzone i wyregulowane, a mimo to dzwoni. Ręce mi już opadają. Mam wrażenie że to seryjne tarcze wpadają w jakiś rezonans. Czy się z tym spotkaliście ?

na innym hamulcu ale tak, tarcze oryginalne czasem sa chyba zle spasowane/wyciete.

zapraszam do mojego wątku o hydraulicznych Tektro.

Napisano

...dzis zapodalem gumy smart sam i cisza! :laugh:

Najwidoczniej układ klocków na oponie przy danej predkosci generował jakieś dziwne wibracje i wsio rezonowało. Nie ma na to siły z tego co usłyszałem w znajomym serwisie.

Rozmawialem z typem co ma juicy 7 (też 180mm) i też mu dzwonią tarcze non stop na nowych gumach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.