Skocz do zawartości

[wycieczka] Sandomierz - Kazimierz, jak jechać?

grabek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuje przejechać trasę z Sandomierza do Kazimierza Dolnego. Czy ktoś ma jakieś plany, ślady GPS albo mapy szlaków turystycznych lub pieszych tych okolic? Może ktoś ma za sobą taką wycieczkę i może podpowiedzieć którędy jechać? Oczywiście chce ominąć jak najwięcej asfaltu i ruchliwych dróg. Optymalna wersja to jechać jak najbliżej Wisły.

Będę wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki.

Na takiej mapie rowerowej masz odcinek od Józefowa nad Wisłą do Kazimierza. Po powodzi w 2010 trochę się zmienił przebieg szlaku, ale w terenie jest wszystko oznaczone, jechałam w czerwcu zeszłego roku.Tylko, że ja jechałam od strony Kraśnika, więc nie wiem, jak wygląda odcinek z Sandomierza do Józefowa.

Odcinek od Sandomierza do miejscowości Popów (9 km przed Józefowem) masz na mapie turystycznej Okolice Sandomierza 1:50 000

Teren bliżej Kazimierza (od Solca nad Wisłą) jest na mapie topograficzno-turystycznej Okolice Kazimierza Dolnego 1:50 000.

A cały obszar między Sandomierzem a Kazimierzem jest na mapie Małopolski Przełom Wisły w skali 1:150 000. Ale na tej mapie nie masz naniesionych szlaków, bo jest już nieco mniej szczegółowa.

Witam.

Niestety w sprawie tras prowadzących szlakami nie mogę pomóc,ale z autopsji mogę powiedzieć,że drogi po wschodniej stronie Wisły nie są zbyt oblegane.Jadąc od Sandomierza powinieneś kierować się w stronę Lublina. Po drodze mijasz m.in Dwikozy i Zawichost.Mamy tutaj kilka ciekawych rzeczy,ale pewnie czas dla Ciebie będzie tez ważnym czynnikiem. W Zawichoście możesz wsiąść na prom i jesteś po drugiej stronie.Jest to ciąg drogi nr 755.należy jechać cały czas główną drogą i w miejscowości Kosin skręcić w lewo w kierunku na Annopol(droga 854). W Annopolu należy szukać odbicia na drogę 824 i tą trasą właściwie dojedzie się w okolice Kazimierza(po trasie jest m.in Opole Lubelskie.

Wisłę można też przekroczyć mostem w Annopolu.W tym wypadku jadąc przez Zawichost nalezy kierować się na Lublin/Kraśnik.

Jeśli masz jakieś pytania o teren Sandomierz-Annopol to służę pomocą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...