karpik75 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Jak widzę temat pompek jest jak rzeka Ja jednak chyba pójdę w kierunku Topeak Race Rocket MT. Wielkość mi odpowiada, a koncepcja z tym wężykiem jest ciekawa. Nie mniej, jeśli macie jeszcze jakieś propozycje to zapraszam.
karbeti Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Testowane tam były dwie pompki Topeak ale inne modele. Race Rocket MT też fajna ale i dosyć droga. Po starej znajomości filmik wybranej przez ciebie pompki:
dymcio111 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Pompki z całego tematu które znalazłem w "akcji" Lezyne Pressure Drive S Topeak Mini Master Blaster DX Mano Topeak Race Rocket MT Crank Brother Power Pump Birzman Zacoo Mini SKS Supershort http://www.youtube.com/watch?v=nAxA68NB6es
karpik75 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Dzięki chłopaki. Jak wrócę do domu to przeglądnę i dokonam ostatecznego wyboru.
mibas Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 osobiście używam tego: Specialized Bicycle Components : Airtool MTB Pump i bardzo sobie ją chwalę, ale dla Ciebie będzie za duża (25cm długości), więc może jej mniejsza wersja? Specialized Bicycle Components : Airtool MTB Mini Pump
karpik75 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Finalnie kupiłem Topeak TopeakÂŽ Cycling Accessories â" Products - RaceRocket MT, black Dziękuję wszystkim za pomoc
dymcio111 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisz jak możesz potem krótką recenzję z testu użytkowania Za jakiś czas też jakąś pompke kupię Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
dominv8 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 witam, czy te pompki pompują bez problemowo dętki z zawokami samochodowymi chyba schreder się to nazywa bo mam już ze dwie zwykłe pompki z rowerowego i żadną nie potrafie napompować, tylko się z tym namęcze i tak muszę podjechać pod kompresor na stacje bo tych pompek nie idzie prawidłowo osadzić na tym zaworku tak ciężko to wchodzi.
BBking Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Awaryjna pompka pod siodło za 100 zeta? Chyba was pogieło !!! ja mam pod siodłem pompkę za 7,50.-pln awaryjnie nią dwa trzy razy kapcia w terenie pompowałem i nabiłem tyle powietrza ile chciałem 350- 400 machnięć i gotowe. taką pompką na codzień to chyba za karę....za 100 złotych to serwisową do domu PRO albo SPECA co 160PSI nabije z łatwością....
karpik75 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 dominv8, pompka którą kupiłem (czyli Topeak RaceRocket MTB) obsługuje zawory presta i schrader. Pompka jest bardzo solidna i szybko się nią pompuje. Bezproblemowo pompowałem oba zawory. Osobiście polecam. BBKing, cieszę się, że wystarcza Ci pompka za 7,50 (pewnie jakbyś poszukał kupiłbyś tańszą), jednak nie każdy jest minimalistą i nawet od zwykłej pompki oczekuje czegoś więcej niż tylko to że jest np. przede wszystkim niezawodności, jak i solidności, w którą osobiście wątpię przy wyrobach za 7,50. Więc nie oceniaj ludzi, którzy kupują porządny sprzęt jako pogiętych. Sam kilkukrotnie miałem okazję rozmawiać z osobami, które mieli podobne zdanie - "pompka za ponad stówę, to szaleństwo"; do momentu aż musieli z niej skorzystać mojej i po fakcie wyrzucili swoje heble i zamówili konkretne rzeczy.
dymcio111 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 dominv8, pompka którą kupiłem (czyli Topeak RaceRocket MTB) obsługuje zawory presta i schrader. Pompka jest bardzo solidna i szybko się nią pompuje. Bezproblemowo pompowałem oba zawory. Osobiście polecam. BBKing, cieszę się, że wystarcza Ci pompka za 7,50 (pewnie jakbyś poszukał kupiłbyś tańszą), jednak nie każdy jest minimalistą i nawet od zwykłej pompki oczekuje czegoś więcej niż tylko to że jest np. przede wszystkim niezawodności, jak i solidności, w którą osobiście wątpię przy wyrobach za 7,50. Więc nie oceniaj ludzi, którzy kupują porządny sprzęt jako pogiętych. Sam kilkukrotnie miałem okazję rozmawiać z osobami, które mieli podobne zdanie - "pompka za ponad stówę, to szaleństwo"; do momentu aż musieli z niej skorzystać mojej i po fakcie wyrzucili swoje heble i zamówili konkretne rzeczy. Ja już nauczony doświadczeniem swoim i innych wole dołożyć trochę kasy i mieć coś na długi czas i nie pier*olić się, że coś mi się zaraz rozwali tak jak w tych tanich pompkach no-name. Chyba na szumgum.com złożę zamówienie na: -Torba podsiodłowa Topeak Aero Wedge Pack LARGE Torba podsiodłowa Topeak Aero Wedge Pack (4 rozmiary) - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower -Topeak ALiEN II Zestaw narzędzi Topeak ALiEN II - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower -Pompka Topeak RaceRocket HP Czarna Pompka na rower Topeak RaceRocket HP, różne kolory - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower Rozmiar: 18 x 2.6 x 2.1 cm tą pompeczkę dlatego że jest troszkę mniejsza od Twojej i możliwe że będę ją chował w torebce i już bym miał mini komplecik na dalsze wypady, jeszcze tylko bym raczej dętkę dokupił do tego bo łatać w trasie może nie być wygodnie, chyba że zamiast dętki to piankę/płyn uszczelniający, ale muszę się bardziej w temacie oczytać.
Piksel Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Ja do wczoraj (zgubiłem na maratonie) używałem Zefal air micro.Fajna pompeczka, ale nie do używania codziennie, no chyba, że ktoś pompowanie traktuję jako formę treningu to tak
dymcio111 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Dobra w końcu się zdecydowałem i zamówiłem już te nowe zabawki co wyżej pisałem. Za kilka dni będę mógł coś napisać od siebie. Ja pompki chcę używać w razie przebicia, ale czasem mam tak że zapominam sprawdzić dużą pompką z manometrem ile mam ciśnienia i czasem w trasie się okazuje że rower ma duży opór i nie lubię się do piwnicy wracać, teraz będę mógł dopompować odrazu lub w drodze do pracy przy przebiciu dopompowywać się oby jakoś dojechać przez miasto te około 3km, do domu tam pieszo z 40min nie zaszkodzi. Odpukać żeby się nie zdarzyło Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
claas86 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Witam Pytanie mam. Ten Topeac jest zaprojektowany do rowerów MTB http://www.szumgum.com/pompka-na-rower-topeak-racerocket-mt.html Ten do szosowych http://www.szumgum.com/pompka-na-rower-topeak-racerocket-hp.html Ten to chyba 'ogólnie' http://www.szumgum.com/pompka-do-roweru-topeak-racerocket.html Potrzebuję pompki do roweru mtb. Nie rozumiem, czym charakteryzuje się to spejcalne zaprojektowanie ? Jedna jest grubsza ? Różne możliwości ciśnienie max ? Trochę to dziwne. Po co mam brać grubszą, cięższą pompkę 'specjalnie' do mtb zrobioną, skoro mogę mieć tańszą 'szosową' i lżejszą ? Dobrze rozumuje, czy nie ?
dymcio111 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Mi się wydaje że grubsza pompka pomieści więcej powietrza i szybciej się nią napompuje koło, co do chudszej to mam wrażenie że właśnie przy chudszej konstrukcji łatwiej jest sprężyć powietrze do większego ciśnienia jakie jest potrzebne w rowerach szosowych, a znowu patrząc na wydajność to dużo powietrza chyba nie wchodzi w szosówkę no i pewnie waga też odgrywa role. W sumie moim zdaniem każdą z tych pompek napompujesz MTB bo ciśnienie bynajmniej w moich kołach ma być chyba coś koło 35-60 psi. Ja zamówiłem Racerocket HP głównie dlatego że jest najkrótsza z tych wszystkich, a z drugiej strony brat ma szosówkę i może też się przydać do niej. Lub może kiedyś i mi jakbym się pokusił na trzeci rower np szosowy Z szumgum szybko zrealizowali wczorajsze zamówienie i wysłali dzisiaj wszystko, na jutro kurier powinien być Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
karpik75 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 claas86, zwróć uwagę na rozmiary i parametry i masz odpowiedź Do MTB z tych do których podałeś linki, ta http://www.szumgum.c...erocket-mt.html wystarcza w zupełności. Ciśnienie, które możesz nią uzyskać w zupełności wystarczy, no chyba że potrzebujesz większego ciśnienia, wtedy bierz tą http://www.szumgum.c...racerocket.html , ta http://www.szumgum.c...erocket-hp.html jak wskazuje opis i moc jest zaprojektowana do dętek szosowych. Jak już pisałem, mam model Topeak RaceRocket MT i jestem bardzo zadowolony. Jest warta swojej ceny. Pompowanie nią to czysta przyjemność
claas86 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Pompka mtb kosztuje 140 zł, a ta co daje większe ciśnienie 105 i jest lżejsza. To gdzie tu sens ? Tamtą szybciej napompuje czy co ?
karpik75 Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 Trudno mi odpowiedzieć, z czego wynika ta różnica cenowa. Podwody mogą być różne, materiały z których wykonano pompkę, marketing itd. W opisie masz info. że model MT cyt. "Specjalnie zaprojektowana do dętek w rowerach MTB", na czym to ma polegać, nie mam pojęcia... ale faktycznie pompuje się świetnie, zarówno koła w moim rowerze, jak w kilku innych (nie tylko MTB). Skrobnij do Topek, może oni pomogą rozwiązać Ci tą zagadkę
dymcio111 Napisano 17 Maja 2012 Napisano 17 Maja 2012 Ze skklepu szybko się uwinęli z moim zamówieniem i na drugi dzień wysłali i w kolejnym dniu dostałem wszystko tj torba topeak, multitool topeak allien 2, pompka racerocket hp. Akurat miałem nie dużo powietrza w obu kołach to napompowałem tylne koło, potem zacząłem przednie i zapomniałem sprawdzić dokręcenie wentyla nakrętką i lekko wentyl się skrzywił przy wkręcaniu pompki i przy samym gwincie zrobiła się mała dziurka :/ załatałem ale nic z tego, musiałem przez mój błąd kupić nową dętkę za 18zł Odrazu pompka miała test awaryjny jak i multitool z tym że dla wygody używałem łyżeczek Parktool. Troszkę idzie się namachać z ułożeniem dętki i napompowaniem z 20min mi zajęło (pierwsza moja wymiana dętki ) napompowanie tak na oko dobrze, nie sprawiało mi trudności z oporem przy tłoczeniu, lekko się pompowało fajnie że wężyk ma gwint to sobie można wkręcić na wentyl i nic powietrze nie ucieka czy końcówka nie wylata co do uchwytu pod koszyk wszedł dobrze i pompka jest trzymana za jej 2 części i nic się nie rozkłada dodatkowo gumka, razem wszystko bardzo dobrze sztywno się trzyma. Pompka, multitool spokojnie mieszczą mi się w torebce, dętkę spokojnie włożę, klucze od domu, telefon, mini apteczka pewnie też wejdzie i możliwe że cienka kurtka od deszczu by wlazła. Puki co jestem zadowolony z zakupów, szkoda troche że aż 360zł musiałem dać, ale raczej dobre rzeczy Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
karpik75 Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Ja już dawno zrozumiałem tą starą zasadę "drogo jest tanio, a tanio jest drogo". Tak już jest, że jakość ma swoją cenę, ale uważam że warto. Sprzęt Cię nie zawiedzie na trasie, zwłaszcza jeśli będziesz sam. Mimo że jeżdżę krótko, widziałem już pompki którymi ciężko było napompować balon, czy klucze imbusowe, których głowica po próbie przykręcenia śruby wyglądała jak sztyft od ołówka Lepiej kupić raz, a dobrze i spać spokojnie. Nie myśl o wydanej kasie, tylko ciesz się dobrym sprzętem, na który zawsze możesz liczyć i Cię nie zawiedzie
dymcio111 Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 Kilka dni temu co dopompowywałem koła to nie wiem czy za mocno napompowałen czy za mocno dokręciłem nakrętke przy wentylu lub to i to, zrobilem sobie wczoraj przejażdżke 10km i wróciłem do domu pomału do pracy się zbierałem i odpinałem w międzyczasie torebke podsiodłową i nagle syk powietrza z tylnego koła tym razem, przy wentylu kurde :angry: i znowu mnie czeka rozbieranie koła :/ i podejrzewam że zakup drugiej dętki :/ nie wiem już co robie nie tak... musze sprawdzić czy producent dobrze sfazował otwory pod wentyle, może przez zadzior po wierceniu się wyciera... Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
karpik75 Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 No to kiepsko. W ostatni weekend miałem kilka sytuacji, gdzie bez pompki ani rusz (na szczęście problemy nie dotyczyły mojego roweru). Były różne zawory i zero problemów, ba! zachwyt w oczach pompujących w trakcie użytkowania. Więc albo trafiłeś na jakiś pechowy model, albo popełniasz ten sam błąd? Jaki rodzaj zaworu ma kołach?
dymcio111 Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 Presta. Dziś oba koła rozebrałem, w obu obręczach nie były pofazowane otwory i małe zadziory zrobiłem małe fazy i lekko pilnikiem okrągłym wyrównałem, w tylnym kole pewnie za mocno dokręciłem nakrętkę bo dziura przy samym gwincie dookoła jakbym nakrętką wyrwał gwint z dętki :/ kupiłem dziś 2 dętki Continental 26x1,75-2,5 i założyłem, nakrętke tylko lekko dokręciłem, pompowałem tym razem stacjonarną pompką z manometrem, no i zobaczymy po jakimś czasie. Moim zdaniem to nie wina pompki, tylko albo otworów bez fazy, lub do tego za mocno dokręcone nakrętki i podejrzewam że guma wyciągnęła się w otwór i zaraz przetarła. Lub od za mocno dokręconej nakrętki podczas jazdy wentyl nie miał luzu i przy obciążeniu dętka pracowała a nie miała za dużego luzu przy wentylu i się wyrwało. Ehh człowiek uczy się na błędach... Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
karpik75 Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 Z opisu wnoszę, że to słuszna koncepcja Mam nadzieje, że już wszystko będzie jak należy.
dymcio111 Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Troche czasu pojeździłem i jak na razie z kołami jest ok odpukać tym razem nie dokrecałem mocno nakretek... Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.