Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Świecące wentyle - czy warto ?

comrat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dużo jeżdżę po zmroku (dojazdy do pracy i powroty z pracy) i chcę być jak najbardziej widoczny na drodze (Już teraz jeżdżę jak "choinka" - kamizelka, odblaski na nogach, rękach, kurtce, światła przód i tył)

Zastanawiam się jednak nad widocznością "boczną" czyli nad zakupem świecących wentyli.

Czy ktoś miał z was do czynienia z takim wynalazkiem? Cena nie jest wygórowana ale zastanawiam się jednak czy owe wynalazki nie odmówią współpracy po kilku dniach jazdy.

Linki do takich wentyli:

http://allegro.pl/wentyle-swiecace-z-czujnikiem-ruchu-super-hit-i2219970486.html

http://allegro.pl/wentyle-swiecace-z-czujnikiem-ruchu-hit-wentyl-i2219970493.html

Napisano

śmisznie to wygląda jak się widzi w czasie jazdy.

sam nie używam ale mam nakrętki które świecą tylko przy małej prędkości. przy ok 30km/h już nie chcą. nie wiem czy inne też tak mogą mieć.

Napisano

Mam to na sklepie i powiem tyle , że często lubia sobie nie działać ;) ja bym tego nie brał , a gwinty są takie że często poprostu całość odlatuje od zaworków i się gubią!!

Napisano

Popieram Peterp079. Bezpieczeństwo to podstawa, ale trzeba pamiętać, że to ani nie święta, ani rower nie jest choinką. Jeżeli już, to byłbym za zwykłymi odblaskami, bo jest już u mnie w mieście jeden gość cała rama plus amortyzator w diodach i wygląda dość "oryginalnie" ;)

Pozdrawiam,

Napisano

Daj się na spokój. Przecież jeździsz w kamizelce więc "widoczność boczna" chyba występuje. Miło widzieć dobrze oświetlonego rowerzystę ale bez przesady.

Napisano

Oświetlenie pasywne działa w zależności od natężenia światła padającego, Jak na razie nie miałem kolizji ale często mi się zdarzało że ninja wyskakiwali mi z mroku, co z tego że mieli kamizelki, jeżeli moje oświetlenie wyłapywało ich kilkanaście metrów ode mnie. Odblaski na szprychach mają jednak większą powierzchnię, więc łatwiej je dostrzec z daleka, dlatego raczej zastanowił bym się nad jakąś diodą która by oświetliła te odblaski niż światełkiem w wentylu.

• Mod Team
Napisano

Mam takie wentyle i naprawdę polecem kolor jaki posiadam to zielony :)

KLIK

Wygląda jak miniaturka miecza Jedi ze Star Wars :P

Takie pierdoły strasznie szybko się psują, także nawet kasy na to szkoda. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będą odblaski na kołach, jak już ktoś wyżej wspomniał. W lidlu mieli kiedyś coś takiego:

2_256889414_23.jpg

To chyba takie: ODBLASKI ODBLASK SZPRYCHY ROWER 36 SZTUK OKAZJA ! (2245763869) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Napisano

Myślę, że takie wentyle to są lepsze dla dzieciaków na miasto, jak chcą się po nim polansować, żeby być zauważonym.

Twojej widoczności raczej to nie zwiększy na drodze, a nawet może to zostać odebrane jako element jakiejś dekoracji lub reklamy (przyjmując, że tylko one są źródłem światła).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...