tobi125 Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam. Zastanawiam się czy kask mtb różni się od szosowego kasku tylko obecnością daszka?? Dodam iż chodzi mi o sportowe użycie, ale amatorskie. Co wy o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arczi Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Różnica jest znaczna - kask mtb jest zabudowany z tyłu głowy - bardziej przypomina kask motocyklowy tylko uszy niezabudowane - kask szosowy przypomina orzecha - krawędź do okoła jest na podobnej wysokości - wynika to z tego, że upadki na rowerach szosowych przeważnie są na bok w ekstremalnych wypadkach do przodu - w mtb zakres upadków/wypadków jest znacznie szerszy w tym upadki do tyłu - przez co tył kasku musi mieć dodatkową zabudowę. Co do daszka w większości jak nie prawie we wszystkich jest demontowywalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 kask mtb jest zabudowany z tyłu głowy całkiem niedawno szukałem kasku dla siebie. przymierzając kilka modeli METa tak MTB jak i szosowych odnoszę inne wrażenie. to raczej kaski szosowe mają solidniejszy tył. patrząc na wypadki szosowców trudno się temu dziwić. kolarze upadają w bok i na plecy ( to z filmików ). w terenie częściej chyba leci się przez kierownicę ( doświadczenie własne+obserwacje na trasach maratonów ). w przypadku tej marki różnice widać w systemie "mocowania" kasku. modele MTB zachodzą niżej na potylicę by siedziały stabilniej. mi modele MTB nie leżały. zdecydowałem się na szosowego Stradivariusa. leży naprawdę dobrze prawie tak dobrze jak Lazer O2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beskidek Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ja miałem taki dylemat rok temu. W sumie zdecydowałem się też na szosowego METa, dokładnie Estro, bo w równoległym modelu MTB - bodajże Veleno, wkurzałby mnie ten daszek. Przymierzałem oba, różnicy poza daszkiem nie dostrzegłem, nie wiem jak jest ze strukturą :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 nie ma znaczenia, co komu pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.