carrion Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Witam! Znaleźliśmy niedawno ze znajomymi wspaniałą trasę leśną, mnóstwo zjazdów i podjazdów, kręte ścieżynki, trochę piachu, trochę błota. Generalnie 30 km świetnej zabawy, która byłaby zdecydowanie lepsza, gdybym lepszy rower posiadał... Obecnie ujeżdżam jakieś marketowe cudo, które, o dziwo, wytrzymało ok. 1500 kilometrów mocno rozłozonych w czasie. Ta trasa jest jednak zbyt wymagająca dla kombinacji mnie i mojego roweru, więc bez zalu zamierzam się z nim rozstać i zastąpić go czymś innym. Opinii i modeli rowerów nawbijałem sobie ostatnio do głowy tyle, że mam juz mętlik...Stąd moja prośba. Moglibyście doradzić mi, jaki rower jest najkorzystniejszy w założonej przeze mnie cenie? Zastanawiam się na tym: Rower MATTS TFS 100-V MERIDA Ale jak pisałem, namieszałem sobie już tak, że innych opcji nawet nie pamiętam. Zawsze miałem tez problem z rozmiarem ramy. Jaka byłby odpowiednia przy moich parametrach? wzrost - 180 cm waga - 79 kg odległość od krocza do ziemi - ok. 76 cm długość reki mierzona od pachy - ok. 63 cm (nie wiem, czy ostatnie dane są mocno potrzebne, ale uznałem, że może lepiej będzie Wam mi teraz doradzić ) Pozdrawiam!
bartek4231 Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 http://www.salon-row...atis-p-865.html http://www.salon-row...atis-p-820.html Rozważył bym te 2 propozycje, wydaje mi się że są to dobre rowery jak za 1899zł, ale poczekaj na opinie bardziej doświadczonych osób.
carrion Napisano 26 Marca 2012 Autor Napisano 26 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź. W sumie liczę na Wasze propozycje, bo będę miał jakiekolwiek chociaż informację, gdy wybiorę sie już do sklepu. Mam pewne obawy względem zakupu przez internet, bo rower może okazać sie po prostu niewygodny... Choć dokonując obliczeń podanych na stronie, którą wrzuciłeś wynika, że najodpowiedniejsza rama dla mnie to 17"... Ten Kellys wygląda bardzo przyzwoicie, ale Kross z kolei ma osprzęt Deore, który ponoć lepszy jest od Altusa i Acery (Kellys). Prawda to?
carrion Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Dokonałem wyboru. Jednak będzie to Merida TFS 100-V. Powodów jest kilka. Po pierwsze opinie dwóch kolegów, którzy tony błota w lasach zjedli. Stwierdzili, że to dobry rower, w dobrej cenie i z pewnością spełni moje oczekiwania. Po drugie, rower mam zarezerwowany w sklepie w mojej okolicy, co umozliwia mi dokładne sie do niego przymierzenie i przejeżdżkę (oczywiście jeśli stwierdzę, że nie jest tak komfortowo, jak sobie to wyobrażam, poszukiwania zostaną wznowione). Po trzecie, razem ze sklepem funkcjonuje serwis, więc gdyby coś się działo, nie będę musiał szukać serwisu gdzie popadnie. A zatem wszystko wskazuje na to, że jutro czeka mnie przesiadka na rower, którym mam nadzieję nakulać trochę kilometrów:) Pozdrawiam!
Silver400 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 http://www.rowerymerida.pl/produkt31/matts-trail-300-d-rower-merida.html zobacz jeszcze to, na allegro do wyrwania za 2000zł w tej cennie nie ma nic lepszego
carrion Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Dzięki, ale zapomniałem dodać, że mimo wpłaty własnej, resztę kwoty muszę rozłozyć na raty, a nie wszyscy się na to godzą niestety. Tak czy inaczej dziś kupiłem wspomnianą wyżej Meridę i dochodzę do wniosku, że rower, którym do tej pory jeździłem, zwyczajnie pozbawiał mnie przyjemności z jazdy. Zrobiłem dziś takie inauguracyjne 10 km, trochę szosy, trochę leśnych ścieżynek i jestem więcej niż zadowolony. Najbardziej bałem się, że mogą mnie po jakims czasie rozboleć plecy, jak to często miało miejsce w przypadku poprzedniego roweru, jednak polecona przez sprzedawcę rama 18" jest dla mnie idealna. Do tego odpowiednie ustawienie siodełka i komfort jest ogromny. Cieszę się jak dziecko, bo dopiero teraz jazda na rowerze będzie przyjemnością, na którą, jak sie okazuje, czekałem:) Dzięki i pozdrawiam!
szych Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Chłopie, to nie jest dobry rower w tej cenie, a koledzy po błocie to chyba na Wigrach jeździli. Serwis na miejscu nie ma znaczenia, bo równie dobrze możesz im dać coś innego do regulacji. Kolega na górze podał dwie bardzo fajne maszyny, do których ta Merida startu nie ma.
tobo Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 No ale już jest za późno, a kolega jest zadowolony. Raczej go od wyboru nie odwiedziesz.
szych Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Silver- tych 300 już niestety nie ma, zeszły wszystkie w kilka dni. Chyba że jakiś nowy rzut zrobili, którego nie zauważyłem. Od obiadu nie zdążyłem zakładek doczytać, mówi się trudno. Przestroga dla innych bedzie. Tutaj naprawdę nikt nie ma interesu, aby komukolwiek szmelc wciskać, a nie ma nic bardziej irytującego, niż poproszenie o opinie i zrobienie dalej po swojemu. Cóż, niech ci służy. Też miałem kiedyś TFSa 100 i bardzo miło wspominam ten okres. Niestety przecięte zapięcie bardzo szybko go zakończyło.
tobo Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Irytujące jest to, że doradzanie MUSI być wzięte pod uwagę. Doradztwo ma to do siebie, że ktoś porad wcale nie musi uwzględnić przy swoich decyzjach. Poza tym nabywca JEST zadowolony MIMO wskazanych różnic teoretycznie na niekorzyść. Mógł też zwyczajnie nie wypowiadać się więcej w temacie i tyle.
carrion Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Cóż, rower jest już w moim posiadaniu, więc czasu nie cofnę, ale w porównaniu do poprzedniego, to jestem zachwycony. I zaznaczam, że nie jestem jakims tam profesjonalistą, który nie wiadomo jakie trasy zalicza. Chciałem rower, na którym z usmiechem pokonam cotygdniową 30-kilometrową trasę i wierzę, że ten się sprawdzi. Jam tylko zwykły amator:)
tobo Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Teraz są dwie możliwe tendencje: pierwsza to stabilizacja stanu druga to rozwój choroby. Opcja druga prowadzi do pogłębiania się dolegliwości i w efekcie dewastuje finanse opróżniając skutecznie kieszeń Mówię oczywiście o postępującej cyklozie.
carrion Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 No to trochę się pogubiłem... W kilku tematach znalazłem opinie o mojej Meridzie co najmniej pozytywne, a Wy tu teraz straszycie, że hej:) Powiem tak, długo dojrzewałem do zakupu. Pytania tu miały jedynie utwierdzić mnie w przekonaniu, że dokonałem w miarę właściwego wyboru. I wierzę, że tak będzie. Ja po prostu chcę sobię pojeździć na rowerze i jestem przekonany, że po szkole życia, jaką zapewnił mi mój śmigacz z tesco, Merida da mi wiele satysfakcji.
czervco Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Pewnie że tak nie ma nic lepszego od Meridy ! nie słuchaj ich
szych Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Carrion, żeby nie było niedomówień - to absolutnie nie jest zły rower. Zła jest cena Meridy, nieadekwatna do specyfikacji. Mają markę i robią dobre ramy i to się sprzedaje. Przy okazji - moja przygoda zaczęła się identycznie do Twojej. Stary rower zszedł na niewydolność wszystkich podzespołów i zakupiłem TFS'a 100 w malowaniu timu Merida Multivan. Nie wiem czy to wygląd ramy czy przesiadka na porządniejszy sprzęt, ale pierwszy miesiąc to koła ledwo podłoża dotykały, tak zasuwałem Potem kradzież i kolejna Merida. Prawie był Kross, ale nie szło dostać wersji eksportowej i wygrał sentyment. Na tym modelu się rozjeździłem i do wymiany poszedł cały napęd. Rama się ostała, ale jej dni też są policzone, poluję na czarnego HFSa. Z Meridą jest jak z mafią, raz zaczniesz i nie ma odwrotu Co do rozwoju - masz dobrą bazę, na której będzie można zbudować o wiele lepszą maszynę. Wszystko kwestia stadium zaawansowania choroby
cisu Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 widze, ze troche mowi sie tutaj o meridzie w obec czego mam pytanie czy kupno matts 100-d z 2011 roku za jakies 1700zl to dobra inwestycja, czy znajde cos lepszego w cenie do 1800zł? Sorry za podpiecie sie pod temat, ale mam nadzieje, ze ktos mi doradzi
szych Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 cisu - przeczytaj temat, odpowiedzi na Twoje pytania się już pojawiły. Kolega bartek nawet je sprecyzował (od siebie dodam - Kross znacznie lepszy).
cisu Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 jeszce jedno pytanie - a mianowicie, widzialem rowery z kolekcji 2010, 2009 za całkiem dobre pieniądze na osprzęcie m.in deore. warto? czy jeśli rower tyle czasu leży w sklepie, to lepiej odpuścić?
szych Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Przeważnie warto, ale nie patrz tylko na przerzutki. Piasty, korby, obręcze, manetki, hamulce, suport. Tutaj lubią producenci przyoszczędzić.
tomekp24 Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Jeśli powiesz nam jakie to rowery dokładnie to pewnie warto Nie chce cię straszyć ale słyszałem też o przypadkach kiedy syn/brat/wujek sprzedawcy jeżdżą na rowerach, a potem taki rower wraca do sklepu więc trzeba uważać. Deore to dobra grupa osprzętu w rowerach do 2000. Zastanów się też czy tarczówki są ci potrzebne - w tej cenie najwięcej patrz na napęd. Amortyzator oczywiście ważny ale tu pewnie same xct /xcr będą i darty czy te nowcze xc cośtam od rock shoxa, a to wszystko podobny sprzęt. Nie będę oryginalny, bierz spokojnie A6 - trudno znaleźć lepszy rower za 1900 zł
cisu Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 No więć, myślałem o czymś z tego : Rower górski Kellys QUARTZ DSC 2009 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery - 1600zł Salamander grey/silver cena jak w linku Oxygen grey/blue cena jak w linku ew. coś innego wartego uwagi z tego sklepu, ponieważ mogę tam podjechać i zobaczyć jak sprawa dokładnie wygląda.
tomekp24 Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Salamander i Oxygen całkiem w porządku jednak krossa nic nie przebije Popatrz na wagę 13.85 kellysa vs 12.25 krossa, widelec też lepszy w krossie. Napęd podobny, warto dopłacić wg mnie. Przymieżyć możesz w tym rowerzysta.pl - ta A6 jest tam za 2150, a zamówić za 1900 w innym.
Silver400 Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Apropo 300-d nic dziwnego ze tak szybko poszły, jak ktoś potrzebuje roweru w teren to w cennie do 2k to była okazja stulecia. Aktualnie na allegro są dwie: - jedna w rozmiarze 21" - a druga znacznie drożej niż jeszcze miesiąc temu 2,4k A w temacie to jeśli ktoś nie potrzebuje tarcz to Level a6 jest wysmienity
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.