yellowfox Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Witam, od ok roku wałkuję temat strzelania w okolicy sztycy bezskutecznie. Generalnie zdążyłem już wymienić sztyce, siodło, zacisk. Najdłużej spokój był chyba po wymianie sztycy ale to może być mylne wrażenie. Kiedy jadę spokojnie jest ok, kiedy zaczynam przenosić większe obciążenie pojawia się wspomniane strzelanie które staje się dość irytujące. Widziałem na forum kiedyś taki temat, niektórzy próbowali nawet odrobinę smarować sztyce, ten eksperyment też przerobiłem, tylko wsuwała się a strzelanie nie ustało. Sztyca ma 400cm accenta z dwoma śrubami regulacyjnymi. Jest ustawiona dość wysoko ale sporo przed granicą bezpieczeństwa, tak żebym ledwo dotykał ziemi nogami. Prawie na pewno wykluczyłem suport czy elementy napędu bo odjęcie obciążenia z siodła kończy strzelanie a pedałuję dalej. Ktoś zasugerował mi kiedyś pęknięcie ramy na spawie w miejscu gdzie sztyca wchodzi w ramę ale nic takiego nie widzę od strony lakiery i nie wyczuwam z wewnętrznej strony ramy. Po prostu skończyły mi się pomysły i proszę o pomoc
martinw Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Strzelać może rama, szprycha/y, pedały chociażby. Postawić diagnozę nie jest łatwo. PS: Sztyca i rura podsiodłowa są czyste? Skręcasz zacisk z odpowiednią siłą?
tobike Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Współczuję, miałem podobne dźwięki w poprzedniej ramie ale pomagało przesmarowanie sztycy, często dostaje się piasek w okolicę zacisku i on często strzela, miałem też przypadek strzelającego siodełka, mostka i kierownicy. Ja smarowałem pręty w siodełku, połączenie prętów ze sztycą i sztycę w ramie.
kitwie Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Podłączam się do tematu, też walcze już długi czas. Sprawdzałem inną sztyce i inne siadełko wszystkie kombinacje. Muszę sprawdzić inny zacisk ale mam podejrzenia o rame więc wstawiam zdjęcie i prosze o oponię czy to może być przyczyna. Sory za jakość, ale słabe makrow cyfrówce, pęknięcia sa mikro z prawej jest bardziej widoczne, Możliwe ze to od tego? Jak sobie z tym poradzic?
tobike Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 jeżeli chcesz zatrzymać to pękanie to powinieneś rozwiercić ten otwór większym wiertłem żeby zlikwidować pęknięcie
Abdizriel Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Kiedyś w jednym z domowych rowerów miałem podobny problem i pomogło dopiero skrócenie sztycy, zostawiłem wymaganą długość wsunięcia ~ 10cm i trzaski zniknęły.
kitwie Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Mam 15 cm w rurze wsuniętą.. A co do rozwiercenei to bezpieczne?
javman Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 mi tez kiedys strzykało, pomogło zluzowanie zacisku, tak aby dobrze trzymal, ale jednak nie byl dociągnięty na chama.... rozwiercic mozesz chyba smialo, wiertlem powiedzmy o 1mm wiekszym niz obecny otwór.
kitwie Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 mi tez kiedys strzykało, pomogło zluzowanie zacisku, tak aby dobrze trzymal, ale jednak nie byl dociągnięty na chama.... rozwiercic mozesz chyba smialo, wiertlem powiedzmy o 1mm wiekszym niz obecny otwór. Dzięki za pomoc spróbuje.
dovectra Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 tak jak napisali za bardzo wysunieta sztyca nie nasmarowana lub za mało wsunięta mi strzelało bo była za krótka zmiana na dłuższą pomogła
yellowfox Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 ok, to może wskazówka ile tego smaru używacie bo jakbym niewiele dawał to kręciła się a potem wsuwała a obejmę nie będę zaciskał przecież ile sił w łapach? Myślałem nad dłuższą sztycą ale gdzie dostane dłuższe niż 400cm ?
kadargo Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Jesteś pewny że średnica sztycy jest prawidłowa? Ale pewny tak na 100%
yellowfox Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Tak na 100% nie ale przy nowej obejmie niesmarowana sztyca trzyma się stabilnie przy "normalnej" sile docisku. Spróbuję jeszcze raz przesmarować. Rozumiem że nawet nasmarowana sztyca nie powinna się wsuwać ?
kadargo Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Dokładnie. Różnice 0,1 czy 0,2mm to są duże różnice.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.