Skocz do zawartości

[klocki] Hayes mx-2 problem z klockami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na ww hamulcach jezdze od 6 lat.

Od miesiąca mam problem z tylnym hamulcem - jest bardzo slaby.

Wymieniłem klocki (były trochę starte), odtłuściłem tarczę. Przez pierwszy tydzień było ok, ale przedwczoraj problem wrócił.

Wygląda to mniej więcej tak, że jeden klocek dociska tarczę do drugiego, ten drugi jest jakby schwany i nie ma tarcia.

Jakieś pomysły?

Dzięki za pomoc z góry ;).

Pozdrawiam.

W MX-2 jeden klocek jest zawsze nieruchomy a drugi dociska tarczę do tego nieruchomego.

Od strony wnętrza koła masz możliwość regulacji położenia tego nieruchomego klocka imbusem, tak aby był w dobrym miejscu.

Tylko dziwne że działały i nagle przestały, bo to się samo raczej nie odkręca :)

Chyba że kupiłeś jakieś marne klocki i już się zdarły.

W MX-2 jeden klocek jest zawsze nieruchomy a drugi dociska tarczę do tego nieruchomego.

Od strony wnętrza koła masz możliwość regulacji położenia tego nieruchomego klocka imbusem, tak aby był w dobrym miejscu.

Tylko dziwne że działały i nagle przestały, bo to się samo raczej nie odkręca :)

Chyba że kupiłeś jakieś marne klocki i już się zdarły.

Kupiłem oryginalne klocki.

Czy tutaj ma być ta śruba?

2iqo67a.png

Jeśli tak, to chyba jej brakuje.... ;/

dzięki za pomoc ;)

Nie pisałem nic o śrubie :) tylko że jest możliwość regulacji, czyli masz dziurę na imbusa i kręcisz całym tym okrągłym elementem albo do środka go wkręcasz albo na zewnątrz wykręcasz.

A tak swoją drogą dziwnie zjechane masz to wejście na imbusa, albo na zdjęciu tak wygląda.

Nie pisałem nic o śrubie :) tylko że jest możliwość regulacji, czyli masz dziurę na imbusa i kręcisz całym tym okrągłym elementem albo do środka go wkręcasz albo na zewnątrz wykręcasz.

A tak swoją drogą dziwnie zjechane masz to wejście na imbusa, albo na zdjęciu tak wygląda.

podkręciłem i działa świetnie :)

Dzięki wielkie za pomoc :))

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...