initox1000 Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Witam. W zeszłym roku założyłem wątek w którym prosiłem o doradzenie mi roweru crossowego do 1400zł Zastanawiałem się nad Authorem Classic lub Unibike Crossfire ale w końcu nic nie kupiłem, ponieważ mam dość poważne problemy z kręgosłupem, na razie powstrzymałem sie od zakupu czegokolwiek i zasuwam na moim Jubilacie Mój tata ma crossowego Gianta z lat 90' , testowałem też kilka crossów należąćych do kolegów i zauważyłem, że nawet przy jak najlepszej regulacji siodełka i kierownicy jeżdżę dość pochylony do przodu. Ponieważ chodzi tu albo o wadę wrodzona, albo chorobę Scheuermana (wygooglajcie sobie jak coś) a nie jakiś uraz, więc nie potrzebuję roweru specjalistycznego - lekaż powiedział że po prostu muszę jeździć wyprostowany. Na moim Jubilacie jeździ się bardzo wygodnie, lecz brak przerzutek (wiem ze jest jedna ale nie pamiętam jak się nazywa to na co się popularnie mówi "przerzutka") i waga utrudniają jazdę na dalsze odległości lub "w terenie" (tzn. przez trawnik lub po leśnej ścieżce xD). Zdecydowałem się więc na rower trekkingowy, który bedzie mi służył do jeżdżenia po mieście i na wycieczki do lasu (po utwardzonych ścieżkach) czy gdziekolwiek gdzie się da takim jeździć Nie znam sie na rowerach i osprzęcie, więc proszę Was o poradę, co wybrać :-) Chciałbym rower który miałby sporo "przerzutek" lub kilka konkretnych, aby łatwiej wjeżdżało się pod górę no i żeby był dość lekki. Pozdrawiam! PS za ewentualne błędy ortograficzne czy stylistyczne przepraszam, ale nie działa mi "podkreślacz" błędów a ja się dość śpieszę. Wybaczcie za "lekaż" i inne, ale już nie mogę edytować :/ Co do tematu - co myślicie o tym rowerku? Wydaje się całkiem fajny, cena ok - ale jak z osprzętem? http://www.activbike.pl/product_info.php/cPath/31/products_id/161 Witam. W zeszłym roku założyłem wątek w którym prosiłem o doradzenie mi roweru crossowego do 1400zł Zastanawiałem się nad Authorem Classic lub Unibike Crossfire ale w końcu nic nie kupiłem, ponieważ mam dość poważne problemy z kręgosłupem, na razie powstrzymałem sie od zakupu czegokolwiek i zasuwam na moim Jubilacie Mój tata ma crossowego Gianta z lat 90' , testowałem też kilka crossów należących do kolegów i zauważyłem, że nawet przy jak najlepszej regulacji siodełka i kierownicy jeżdżę dość pochylony do przodu. Ponieważ chodzi tu albo o wadę wrodzona, albo chorobę Scheuermana (wygooglajcie sobie jak coś) a nie jakiś uraz, więc nie potrzebuję roweru specjalistycznego - lekarz powiedział że po prostu muszę jeździć wyprostowany. Na moim Jubilacie jeździ się bardzo wygodnie, lecz brak przerzutek (wiem ze jest jedna ale nie pamiętam jak się nazywa to na co się popularnie mówi "przerzutka") i waga utrudniają jazdę na dalsze odległości lub "w terenie" (tzn. przez trawnik lub po leśnej ścieżce xD). Zdecydowałem się więc na rower trekkingowy, który bedzie mi służył do jeżdżenia po mieście i na wycieczki do lasu (po utwardzonych ścieżkach) czy gdziekolwiek gdzie się da takim jeździć Nie znam sie na rowerach i osprzęcie, więc proszę Was o poradę, co wybrać :-) Chciałbym rower który miałby sporo "przerzutek" lub kilka konkretnych, aby łatwiej wjeżdżało się pod górę no i żeby był dość lekki. Pozdrawiam! PS za ewentualne błędy ortograficzne czy stylistyczne przepraszam, ale nie działa mi "podkreślacz" błędów a ja się dość śpieszę. Wybaczcie za "lekaż" i inne, ale już nie mogę edytować :/ Co do tematu - co myślicie o tym rowerku? Wydaje się całkiem fajny, cena ok - ale jak z osprzętem? Salon rowerowy Activbike Kurde, czy któryś z modów mógłby to popoprawiać? Bo strasznie namieszałem przy próbie edycji...
pim Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Author stratos z 2011 roku, szukaj na allegro. Pozdrawiam
initox1000 Napisano 26 Marca 2012 Autor Napisano 26 Marca 2012 Ale z tego co widzę to Author Stratos jest raczej rowerem crossowym, więc czasem nie wymusza pochylonej postawy? A co myślicie o Unibike Vision GTS? Myślę również nad Krossem Trans Continental/Pacific Czy mają one dobry osprzęt? Prosiłbym o dość szybką odp, ponieważ chcę kupić rower teraz, kiedy są jeszcze obniżki cen
pim Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Trekingowy to kros z bagażnikiem. A pochylona postawa jest wygodniejsza niż siedzenie jak na stołku gdzie dolna część kręgosłupa jest obciążana a ręce nie mają co robić...
initox1000 Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Trekingowy to kros z bagażnikiem. A pochylona postawa jest wygodniejsza niż siedzenie jak na stołku gdzie dolna część kręgosłupa jest obciążana a ręce nie mają co robić... Lekarzowi chodziło chyba o postawę pochyloną w stylu rowerów szosowych... Interesuje się biologią od kilku lat, a o tak prostej sprawie zapomnialem, heh... A co do roweru - w mieście mam sklep który sprowadza głównie Authory, ale zastanawiam się nad jakimś Krossem - są po prostu nieco tańsze. Jakie rowery tej firmy polecacie? Chociaż tak sobie myślę że, gdybym kupił Trekkinga, nie musiałbym już dokupywać błotników, ew siodełka (wolę takie szersze jakie montują w trekkingowych) no i bagażnik też się przydaje... Czy Unibike Vision jest wart zakupu? Może jakiejś innej firmy?
goncian Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Jak już sam się przekonałeś, wszelkiej maści rowery sportowe (MTB, cross itd.) wymuszające z reguły dość pochyloną sylwetkę rowerzysty, są dla Ciebie nieodpowiednie. Najbardziej wyprostowaną sylwetkę zapewniają rowery miejskie typu holenderskiego, a w następnej kolejności większość miejskich, trekkingowe i ATB (All Terrain Bikes). Żeby się przekonać, co najbardziej pasuje, polecam wyprawę na jakąś większą giełdę lub do sklepu z rowerami użytkowo-komunikacyjnymi, abyś mógł ich dosiąść i odbyć choćby małą jazdę próbną. Zebrane w ten sposób doświadczenia pozwolą Ci na wybranie konkretnego roweru. Uprzedzam jednak, że przyjęta kwota może pozwolić jedynie na zakup najprostszych modeli nowych rowerów. Zdecydowanie większy wybór będzie pośród używanych. Tym bardziej, że głownie powinieneś wybierać pomiędzy rowerami od starych uznanych marek z europy zachodniej (np. Gazelle, Batavus, Pegasus, Sparta, Koga, Raleigh, Hartje, Kalkhoff, VSFFahrradmanufaktur itd.), które głównie specjalizują się w produkcji rowerów użytkowych (komunikacyjnych, nie sportowo-rekreacyjnych – do poczytania: http://polskanarower...6,10126260.html ). Na pewno te firmy gwarantują tak poszukiwaną przez Ciebie spokojną geometrię ram i ergonomię wyposażenia. Unikaj firm, które ze względów budżetowych, na bazie jednego typu ramy składają crossy, trekkingi i mieszczuchy. Pamiętaj, że najważniejsza dla Ciebie jest geometria ramy, a nie osprzęt.
initox1000 Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Byłem dziś w sklepie z rowerami, o którym już wspominałem, w związku z Authorami. I testowałem kilka rowerów, w tym Krossa Evado 10 i Authora Classic 2011. I niestety tak jak się spodziewałem, na obu bardzo niewygodnie mi się jeździło. Najwygodniej i najlżej jeździło mi się na Krossie Trans Pacific. Zarezerwowałem go na dwa dni żeby mi nikt nie wykupił, ale kupić nie muszę - i teraz mam pytanie czy warto ten rower zakupić??? (wiem że Trans Alp jest lepszy ale i tak na Pacifica mi kasy na styk starcza). Owszem, są droższe niż 1400 ale już sie nastawiłem i tak na coś droższego. Jeździ mi sie bardzo wygodnie, plecy i tyłek nie bolą W dodatku lekko się prowadzi. Może znacie inny, tańszy rower tej samej klasy, który warto by było zakupić? Z góry dziękuję za odp Używanych się nieco boję, wolałbym nówkę Rower w sklepie kosztuje 1700zł
goncian Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Tańszych, na kasecie, które jeszcze można Tobie polecić, raczej trudno znaleźć, ale jeśli ten Kross tak dobrze Ci pasuje i nie jestaś za ciężki (>85 kg) to go jednak kup, bo będziesz miał na niego realną gwarancję.
initox1000 Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Tańszych, na kasecie, które jeszcze można Tobie polecić, raczej trudno znaleźć, ale jeśli ten Kross tak dobrze Ci pasuje i nie jestaś za ciężki (>85 kg) to go jednak kup, bo będziesz miał na niego realną gwarancję. Ważę około 60kg Tak sobie przeglądam oferty i zauważyłem, że nowy Kross Trans Pacific z 2011 i 10 roku są dużo tańsze - kosztują od 1100 do 1500 w różnych sklepach - czy bardzo różnią się one od rocznika 2012? Bo chodzi o to że mimo iż kupuję z własnych odszczędności, rodzice i tak nie są zbyt zachwyceni ceną roweru :-/ Czy różnią się one wyraźnie od obecnej wersjii? Zauważyłem ze nie mają tak dobrze amortyzowanego siodełka jak model z 2012 roku - mam rację? Jeśli tak to po prostu bym wymienił je na inne. I jak z osprzętem w starszych rocznikach? Proszę o dość szybką odp - mam zamiar jak najszybciej wybrać się na jakąś przejażdżkę do lasu, czy gdziekolwiek a zasuwanie na moim Jubilacie nie jest zbyt komfortowe :-/ Może też Trans Alp z starszych roczników byłby ok?
goncian Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Są różnice. Dotyczą głównie ramy (Performance Aluminium), kół, widelca i napędu – w poprzednich rocznikach były 7 rzędowe wolnobiegi, a w tegorocznym modelu jest już kaseta. To co dla Ciebie najważniejsze tj. geometria ram powinna być taka sama, ale nie zaszkodzi to sprawdzić. Możesz jeszcze przymierzyć się do Kross Trans Alp 2011 http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-trans-alp-meski-2011-transport-gratis-p-951.html oraz do dość podobnego cenowo Unibike Voyager 2011.
initox1000 Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Są różnice. Dotyczą głównie ramy (Performance Aluminium), kół, widelca i napędu – w poprzednich rocznikach były 7 rzędowe wolnobiegi, a w tegorocznym modelu jest już kaseta. To co dla Ciebie najważniejsze tj. geometria ram powinna być taka sama, ale nie zaszkodzi to sprawdzić. Możesz jeszcze przymierzyć się do Kross Trans Alp 2011 http://www.salon-row...atis-p-951.html oraz do dość podobnego cenowo Unibike Voyager 2011. Trans Alp jest fajniejszy, ale cena niestety jest taka jak Trans Pacifica z 2012 roku, a szukam roweru nieco tańszego :-/ W tym samym sklepie jest fajna oferta Kross Trans Pacific 2011 - TREKKING to najlepsze produkty w swojej kategorii - Rower Kross Trans Pacific Męski 2011 transport GRATIS - KROSS to najlepsze produkty w swojej kategorii Tylko kolor mi trochę się nie podoba - wolałbym czarny lub grafitowy, ale znalazłem gdzieś tylko jedną taką ofertę i to bez promocji - wie ktoś w jakim sklepie internetowym taki dostane? Tzn brązowy zły nie jest ale też nie rewelacyjny... I czy w tej ofercie podanej przeze mnie są w zestawie pedały? Bo z charakterystyki wynika ze nie ma, ale w wyposażeniu dodatkowym są wymienione. Jak to jest?
initox1000 Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Napisano 3 Kwietnia 2012 No i zakupiłem - Kross Trans Pacific 2011 Kupiony sklepie salonrowerowy.pl. Trochę się pomęczyliśmy z tatą przy skręcaniu wszystkiego ale wyszło ok :/ Tylko lampka nie działa - wszystkie wtyczki podłączone gdzie trzeba a tu nic, macie jakiś pomysł co to może być? Gdy przednie koło się kręci i przełączy się z off na on to lekko błyśnie ale nic poza tym...
initox1000 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Odpowie ktoś? :/ czy nowy temat zakładać?
goncian Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisz/zadzwoń w tej sprawie do sprzedawcy, bo to on przygotowtwał rower do sprzedaży.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.