Skocz do zawartości

[licznik] sigma 1909- problem z pomiarem pulsu

Madara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kilka dni temu kupiłem licznik sigmy model 1909 z pulsometrem. Pierwsza jazda- wszystko pięknie działa. Sam się dziwiłem tylko, że odczyt tętna tak szybko się zmienia. Wszystko moim zdaniem było OK. Problem dopiero pojawił się następnego dnia i dzisiaj, odczyt tętna na liczniku dziwnie się zachowuje, tzn. jego wartość nie jest na bieżąco uatualniana albo wcale. Gdy stoję (nie poruszam się) wszystko wydaje się być w porządku, wskazuje minimalne róznice, np. 130-131. Dopiero, gdy zacznę jechać odczyt się zatrzymuje albo działa przez kilka sekund (jak startowałem z 130 uderzeniami tak pozostaje). Prowokowałem przyśpieszenie tętna, gdzie odczyt powinien wskazywać powyżej 190 i nic. Z chwilą zatrzymania po pewnym czasie wskazywał taką wartość.

Jak to jest z tymi pusometrami? Jak powinny wyświetlać tętno?

Napisano

Zobacz czy dobrze włożyłeś licznik w stojak na kierownicy. Ja mam 2209 i też mi fiksuje jak jest minimalnie źle zamontowany. A jak to nie pomoże to reklamuj.

Napisano

Kupiłem nowe baterie, w sklepie jeszcze sprawdzili i rzeczywiście stare były wyczerpane. Niby odczyty są teraz OK, choć co najmniej dwa razy zdarzyło się trochę większe opóźnienie.

Napisano

Czy Wy też tak macie, że np. gdy jedziecie praktycznie ze stałym pulsem, przypuśćmy 160 i nagle przyśpieszając, musicie odczekać parę sekund, aż wskaże prawidłowe tętno, np. 180. W sensie wartość nie podnosi się przez 160,161,162...170,174...180, tylko ze 160 jest skok na 180?

Napisano

Zależy co to znaczy nagle przypieszając. Jak ostro nagle zapodam sprint to najpierw jest zadyszka dopiero po paru sekundach rośnie tętno i to raczej skokowo bo jeśli pulsometr odświeża co sekundę wynik może być tak że wtedy pulsometr będzie pokazyał zmianę o kilka /kilkanaście uderzeń. To wydaje mi się normalne choć nigdy tak dokładnie się nie przyglądałem.

• 4 tygodnie później...
Napisano

A ja z kolei przechwaliłem i po wymianie kompletu baterii mam problem z opaską. Synchronizuję się z licznikiem strasznie długo - klika minut aż w końcu załapie. Później na początku wydaje się być pomiar nieco przymulony - opóźniony ale po chwili już jest ok. Zastanawiam się w związku z tym czy to wina opaski, licznika czy baterii choć poszły te co ostatnio duracella.

:(

Ehh jakoś przestaję lubić produkt sigmy :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...