alacart Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Witam Chcę złożyć koło na tył do 4x/lekkiego dirtu,streetu. Mam pytanie czy koło na takich częściach miało by jaki kolwiek sens. mianowicie udało mi się dostać obręcz DT swiss FR 6.1D za nie duże pieniądze i teraz zastanawiam się nad piastą jak na razie mam na oku piastę Novateca D042SB na 4 łożyskach maszynowych. Nie wiem czy piasta novateca nie była by za ciężka bo z szybko zamykaczem waży około 510g. jeżeli tak to jakie polecacie. Od razu mówie że szukam czegoś używanego za nie duże pieniądze coś do 100-150zł. Mam jeszcze pytanie ile może kosztować zaplot takiego koła 32 szprychy. pozdrawiam alacart
swimfan Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 no nie wiem czy dt swiss fr 6.1 jest taki dobry,dla mnie to miekka plastelina;) zaplot roznie od 30zl wzwyz:) jak bym wybral na takie katowanie cos tanszego na kulkach:)
alacart Napisano 26 Marca 2012 Autor Napisano 26 Marca 2012 co do obręczy to powiem Ci że jeździ mi się na niej bardzo dobrze nie mam żadnych problemów itd. A co do jej wytrzymałości to przy mojej masie (68kg) to nie jest źle. Do tego byłem kiedyś na centrowaniu koła i mechanik powiedział mi że szprychy przy tego typu kołach nie powinny być za mocno naciągnięte żeby koło mogło sobie pracować. i od tego czasu powiem Ci że jeżeli wyskakuje mi jakaś centra to nie ma wielkiego problemu z centrowaniem tego a koło bardzo ładnie się wycentrowuje inie ma z tym żadnych problemów. A co do piasty to nie wiem czy to będzie aż takie wielkie katowanie chodzi mi żeby piasta nie była za bardzo ciężka ale z tego co wiem 0,5kg to trochę dużo jak na piastę dlatego pytałem się o coś lżejszego ale ja jak na razie nie moge niczego tańszego poszukać. dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
swimfan Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 a to zwracam honor:) takiej wadze powinny dac rade:) myslalem ze wazysz cos pokroju 90-100kg;) Obrecze z tego co pamietam do 130 kg niby sa,ale przy mojej wadze to bym nieryzykowal:) a u Ciebe 2 razy tyle zapasu. Co do piasty ciezko mi cos powiedziec bo nie jezdze (4x/lekkiego dirtu,streetu) ,co moge powiedziec jezdze na tyle na shimano fh 525 od jakis 5 lat i sie trzyma waze 40 kg wiecej od Ciebie po miescie,kraweznikach schodach tez nieoszczedzam:) ,korzenie las itp.Co prawda to nie jest typowa piasta pod takie zastosowanie ale z pewnoscia dosc tania i taka w koncu nieslaba(chociaz ostatnio shimano zeszlo na psy;),ale jak cos chcesz staszego to moze Ci nawet wyjdzie na dobre:) bo starsze sie trzymaja:).Z novatec to roznie bywa jedni chwala inni narzekaja zalezy jak trafisz:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.