Skocz do zawartości

[koło] Dt swiss FR 6.1D + Novatec?

alacart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcę złożyć koło na tył do 4x/lekkiego dirtu,streetu. Mam pytanie czy koło na takich częściach miało by jaki kolwiek sens.

mianowicie udało mi się dostać obręcz DT swiss FR 6.1D za nie duże pieniądze i teraz zastanawiam się nad piastą jak na razie mam na oku piastę Novateca D042SB na 4 łożyskach maszynowych. Nie wiem czy piasta novateca nie była by za ciężka bo z szybko zamykaczem waży około 510g. jeżeli tak to jakie polecacie. Od razu mówie że szukam czegoś używanego za nie duże pieniądze coś do 100-150zł. Mam jeszcze pytanie ile może kosztować zaplot takiego koła 32 szprychy.

pozdrawiam alacart

Napisano

no nie wiem czy dt swiss fr 6.1 jest taki dobry,dla mnie to miekka plastelina;)

zaplot roznie od 30zl wzwyz:)

jak bym wybral na takie katowanie cos tanszego na kulkach:)

Napisano

co do obręczy to powiem Ci że jeździ mi się na niej bardzo dobrze nie mam żadnych problemów itd.

A co do jej wytrzymałości to przy mojej masie (68kg) to nie jest źle. Do tego byłem kiedyś na centrowaniu koła i mechanik powiedział mi że szprychy przy tego typu kołach nie powinny być za mocno naciągnięte żeby koło mogło sobie pracować. i od tego czasu powiem Ci że jeżeli wyskakuje mi jakaś centra to nie ma wielkiego problemu z centrowaniem tego a koło bardzo ładnie się wycentrowuje inie ma z tym żadnych problemów. A co do piasty to nie wiem czy to będzie aż takie wielkie katowanie chodzi mi żeby piasta nie była za bardzo ciężka ale z tego co wiem 0,5kg to trochę dużo jak na piastę dlatego pytałem się o coś lżejszego ale ja jak na razie nie moge niczego tańszego poszukać.

dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Napisano

a to zwracam honor:) takiej wadze powinny dac rade:) myslalem ze wazysz cos pokroju 90-100kg;)

Obrecze z tego co pamietam do 130 kg niby sa,ale przy mojej wadze to bym nieryzykowal:) a u Ciebe 2 razy tyle zapasu.

Co do piasty ciezko mi cos powiedziec bo nie jezdze (4x/lekkiego dirtu,streetu) ,co moge powiedziec jezdze na tyle na shimano fh 525 od jakis 5 lat i sie trzyma waze 40 kg wiecej od Ciebie po miescie,kraweznikach schodach tez nieoszczedzam:) ,korzenie las itp.Co prawda to nie jest typowa piasta pod takie zastosowanie ale z pewnoscia dosc tania i taka w koncu nieslaba(chociaz ostatnio shimano zeszlo na psy;),ale jak cos chcesz staszego to moze Ci nawet wyjdzie na dobre:) bo starsze sie trzymaja:).Z novatec to roznie bywa jedni chwala inni narzekaja zalezy jak trafisz:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...