Skocz do zawartości

[do 800 pln] rower za 800 zł- czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam możliwość kupna roweru jak na zdjęciu za 800 zł.

W związku z tym, iż nie jestem zdecydowana czy warto za ten rower zapłacic taką gotówkę prowsze Was o pomoc. Rower jest skladany, rama folty aluminiowa, przerzutki Shimano przód (st-ef60-L, st-ef60-8R)i tył (fh-c201), hamulec z przodu tarczowy, brak stópki, oslonki na mechanizm przerzutek z tyłu i brak błotników.

Co o tym myslicie? Rower zeszłoroczny, uzywany dwa razy.

post-150516-0-40620100-1332685389_thumb.jpg

Napisano

Moim zdaniem nie warto. Jeśli możesz to uzbieraj trochę więcej pieniędzy i zakup jakiś porządny sprzęt.

a dlaczego nie warto? może powinnam jeszcze jakies dane tego roweru podać? uwierzyłbyś ze koleś w zeszłym roku dał za niego 2tys.?? Może jest jakiś dobry tylko ja się nie znam. Jeżeli chodzi o moje preferencje jazdy to jeżdże i po drogach polnych i po ulicach, nie uczestniczę w żadnych wyścigach, jeżdże tylko rekreacyjnie, dystanse które pokonuje też nie są specjalnie duże - ok. 20km.

Może jakaś jeszcze podpowiedz? :) Do jutra muszę podjąc decyzję - czy zwrócić rower czy zakupić.... Będę wdzięczna za każdą radę :))))

Napisano

Osprzęt w tym rowerze jest dość słaby i szczerze wątpię, że kosztował on 2000 zł.

To chyba ten rower tylko z dodanym hamulcem tarczowym. Mimo to, za 800 zł, nie jest zły. Ale o marce trudno mi coś powiedzieć.

Napisano

Osprzęt w tym rowerze jest dość słaby i szczerze wątpię, że kosztował on 2000 zł.

Rama i osprzęt trochę inne, ale ten rower jest podobny. Popatrz na cenę.

Nie wiem czy ma to duże znaczenie ale w "moim" rowerze sa 24 przerzutki, sprawdziłam tez hamulce - Promax, opona - 26 cali, z przodu i z tyłu wzmacniane. czyli ogólnie za tą cene nie warto?

Napisano

Tak, później doszukałem, że to niezupełnie ten rower. Za 800 zł osprzęt ma ok. Ale za jakieś 200-300 zł więcej pewnie dałoby się coś podobnego kupić ze sklepu. Np. Arkus Vip 6.0

Napisano

Tak, później doszukałem, że to niezupełnie ten rower. Za 800 zł osprzęt ma ok. Ale za jakieś 200-300 zł więcej pewnie dałoby się coś podobnego kupić ze sklepu. Np. Arkus Vip 6.0

Dzięki, tylko właśnie chodzi o to, że cena gra główną rolę, w jednym z rowerowych powiedziano mi, że amortyzator (resor?) z przodu jest kiepskiej jakości, podobno to jeden z tych najtanszych i byłby do wymiany a to koszt rzedu 200 zł, choz sa też takie za ponad 1.000 zł, co nie ukrywam, że troche mnie zniechęciło. Musiałabym w takim razie wymienic ten resor, dokupić stópkę, osłonę na ten mechanizm przerzutek z tyłu, odblask bądź światło z przodu i błotniki (chociaz mówiono mi przed zakupem, że te koła z uwagi na kształt bieżnika nie chlapią na plecy - ale większośc osób którym to mówię się ze mnie śmieje). Reasumując rower po ulepszeniu będzie kosztowal mnie w granicach 1.000-1.200 zł prawda?

Napisano

Osprzęt jest ok, pod warunkiem, że jest bliski specyfikacji początkowej. Co najmniej jedna rzecz (hamulec) została wymieniona, nie wiadomo, jak z resztą.

Amortyzator za 200 zł, to tak naprawdę niewielki postęp pod względem pracy, choć na pewno byłby trwalszy. Na Twoim miejscu wstrzymałbym się z wymianą, aż miałabym większą kwotę, a obecny złapie luzy.

Hamulec z przodu to też potencjalne źródło problemów. Niestety dobre tarczówki są drogie.

Opony będą chlapać niezależnie od bieżnika.

Napisano
Reasumując rower po ulepszeniu będzie kosztowal mnie w granicach 1.000-1.200 zł prawda?

To nie lepiej wydać tę kwotę na nowy rower,niż ulepszać używany.

Napisano

To nie lepiej wydać tę kwotę na nowy rower,niż ulepszać używany.

Z tym, że on jest praktycznie "nowy" Tak jak już wcześniej pisałam osoba, która sprzedaje ten rower raz czy dwa razy go użyła.

Z tego co zauważyłam to ma on przerzutki shimano altus i 8 przerzutek z tyłu.

Opony są firmy Hang Zhou Rubber Factory

Po prostu się zastanawiam czy dla mnie taki rower za taką cenę będzie odpowiedni. Czy może w tej bądź też podobnej cenie można znaleźć lepiej dopasowany rower dla mnie.

Tak jak już pisałam na wstępie nie robię jakiś dużych tras, poza ty większość dróg to asfalt/drogi polne.

Dodaję jeszcze kilka zdjęć roweru.

p3250003p.th.jpg p3250005t.th.jpg

Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie opinie.

Napisano

Nie bierz - cały rower opiera się na "podobno". Za 800-1000zł można kupić dość dobry rower jak dla Ciebie i to będzie nowy "na pewno". Można by się było zastanawiać gdyby miał kosztować 500zł, ale nie 800...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...