killy9999 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Niedawno przeniosłem się z Chojen na Retkinię i prowadzę rowerową eksplorację okolicy Nie lubię jeździć ulicami ani większymi drogami. Preferuję uliczki osiedlowe i drogi gruntowe, ewentualnie chodnik. Na Chojnach miałem obcykanych bardzo dużo takich miejsc do jeżdżenia. Na Retkini póki co jest i nieco trudniej bo mam wrażenie że teren jest ogrodzony drogami dla samochodów: Konstantynowska od północy, Złotno jeszcze dalej na północ, Sanitariuszek od zachodu. Jesteście w stanie polecić jakieś ciekawe rejony w okolicy? Na pewno fajnym miejscem są okolice Lublinka i dalej za Pabianicką: Stawy Stefańskiego, Ruda Pabianicka, Rudzka Góra. Zastanawiam się natomiast jak dojechać np. do Bełdowa albo lasów w okolicy Rąbienia, tak żeby nie pokonywać zbyt wielu odcinków ruchliwymi drogami? EDIT: Bardzo ciekawią mnie jeszcze elektrownie wiatrowe, które widać z Retkini na Zachód. Przed nimi widać jakiś komin, który jest chyba w Konstantynowie. Ktoś wie gdzie te wiatraki są dokładnie?
Minor Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Napisz do użytkownika 'wiew' on też na Retkini się znalazł, i też jej nie zna:P To sobie razem poszukacie tras. No i tam nie daleko już koniec Łodzi, i jakieś lasy itp. Nigdy rowerem tam nie dotarłem, ale pamiętam jak tam byłem że jest gdzie pojechać.
killy9999 Napisano 25 Marca 2012 Autor Napisano 25 Marca 2012 Tak, miejsc do jeżdżenia dużo tylko właśnie problem w tym którędy jeździć żeby nie jeździć po drogach wojewódzkich...
wiew Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Jak masz ochotę to w czw mozemy poszukać czegoś ciekawego:) Ostanio jechałem laskiem koło lotniska i widziałem że można dalej pojechać lecz była 23 i się bałem samemu:) Minor, leniu jedziesz z nami?
alkor Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Na okolice lotniska to ja się kiedyś piszę- wiem, że tam można pojeździć ale nigdy nie miałam okazji jakoś bardziej tych miejsc poeksplorować
Mod Team Pixon Napisano 26 Marca 2012 Mod Team Napisano 26 Marca 2012 Wiatraki, które widzisz z okna to prawdopodobnie okolice Szadku, Kwiatkowice. Tam w tej chwili pełno tego nastawiali.
Xanagaz Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Retkinia jest świetną bazą wypadową do lasów pabianickich. Można też pojeździć po okolicznych drogach na oponach szosowych, większość z nich daje radę. A poza tym szału nie ma Jest tutaj taki jeden pijak z Retkini, on może coś więcej napisać, ale pewnie teraz siedzi na siłce
Dinsdale Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Z pół roku nie byłem na forum... Jeśli chodzi o dojazd z Retkinii do Bełdowa/Rąbienia unikając w miarę możliwości asfaltów, to polecałbym jechać koło oczyszczalni, dalej przez Florentynów i Bechcice (lub prawym brzegiem Neru koło stawów w Konstantynowie, dalej ulicą Górną i potem gruntówką po prawej stronie doliny), gdzie skręcasz w prawo i przecinasz DW710, po czym w okolicach Żabiczek i Babiczek dostajesz się do lasu z którego już niedaleko do Rąbienia. Mieszkałem kilka lat na Retkinii (a i teraz niedaleko bo na Karolewie) i miałem wrażenie że oferuje wiele możliwości w miarę nieuciążliwego wydostania się z miasta z rowerem w wielu kierunkach. A w ogóle to polecam mapy turystyczne Łódź - turystyka aktywna 1:75000 wydane przez Urząd Marszałkowski w Łodzi, można je dostać np. w Urzędzie Marszałkowskim na Traugutta. 3 części dwustronnych map, obejmujących praktycznie całe województwo (z wyjątkiem okolic Kutna czy Wieruszowa .
killy9999 Napisano 27 Marca 2012 Autor Napisano 27 Marca 2012 Póki co polegam na mapie Compassu, niestety nie obejmuje ona terenów na południe od Łodzi :/ Kolega dał mi dzisiaj namiary na dobre miejsca przejazdu w okolicach oczyszczalni, także jak będę miał nieco czasu to będę eksperymentował
Dinsdale Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Te mapy o których pisałem też są opracowane przez Compass na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego, opracowaniem graficznym nie różnią się zupełnie od typowych map Compassu więc jak najbardziej polecam, skala też optymalna (1:75000). Na południe sięgają aż za Radomsko, na zachód za Sieradz i do Jeziorska więc powinno w miarę wystarczyć Ponadto wszytkie 3 części (Dolina Pilicy, Turystyka Aktywna - Południowy-zachód i Bzura-Ner) idealnie się uzupełniają.
killy9999 Napisano 29 Marca 2012 Autor Napisano 29 Marca 2012 Wiatraki, które widzisz z okna to prawdopodobnie okolice Szadku, Kwiatkowice. Tam w tej chwili pełno tego nastawiali. Szadek jest 30km w linii prostej, to trochę za daleko A map poszukam, chociaż skala 1:75000 to chyba trochę za mało dokładna jak na moje przyzwyczajenia.
calleh Napisano 30 Marca 2012 Napisano 30 Marca 2012 ciekawe tereny masz w okolicach Porszewic, z Retkini to rzut beretem. W tym linku masz trasę jaką przejechałem z centrum. Tu zdjęcia, a na stronie w profilu opisy
tobi125 Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Witka. Właśnie jestem w trakcie.Składania mojego MTB. Jak tylko ogarnę temat to się zgłoszę. A jestem Z Karolewa- bardziej miejskiej części Retkini :-p
heniek4455 Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak by kto pytał jestem również gotów pojeździć , a objeźdźam retkę sukcesywnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.