Skocz do zawartości

[Łódź]Trasy w okolicach Retkini

killy9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno przeniosłem się z Chojen na Retkinię i prowadzę rowerową eksplorację okolicy :) Nie lubię jeździć ulicami ani większymi drogami. Preferuję uliczki osiedlowe i drogi gruntowe, ewentualnie chodnik. Na Chojnach miałem obcykanych bardzo dużo takich miejsc do jeżdżenia. Na Retkini póki co jest i nieco trudniej bo mam wrażenie że teren jest ogrodzony drogami dla samochodów: Konstantynowska od północy, Złotno jeszcze dalej na północ, Sanitariuszek od zachodu. Jesteście w stanie polecić jakieś ciekawe rejony w okolicy? Na pewno fajnym miejscem są okolice Lublinka i dalej za Pabianicką: Stawy Stefańskiego, Ruda Pabianicka, Rudzka Góra. Zastanawiam się natomiast jak dojechać np. do Bełdowa albo lasów w okolicy Rąbienia, tak żeby nie pokonywać zbyt wielu odcinków ruchliwymi drogami?

EDIT: Bardzo ciekawią mnie jeszcze elektrownie wiatrowe, które widać z Retkini na Zachód. Przed nimi widać jakiś komin, który jest chyba w Konstantynowie. Ktoś wie gdzie te wiatraki są dokładnie?

Napisano

Napisz do użytkownika 'wiew' on też na Retkini się znalazł, i też jej nie zna:P To sobie razem poszukacie tras.

No i tam nie daleko już koniec Łodzi, i jakieś lasy itp. Nigdy rowerem tam nie dotarłem, ale pamiętam jak tam byłem że jest gdzie pojechać.

Napisano

Jak masz ochotę to w czw mozemy poszukać czegoś ciekawego:) Ostanio jechałem laskiem koło lotniska i widziałem że można dalej pojechać lecz była 23 i się bałem samemu:)

Minor, leniu jedziesz z nami?

Napisano

Na okolice lotniska to ja się kiedyś piszę- wiem, że tam można pojeździć ale nigdy nie miałam okazji jakoś bardziej tych miejsc poeksplorować:)

• Mod Team
Napisano

Wiatraki, które widzisz z okna to prawdopodobnie okolice Szadku, Kwiatkowice. Tam w tej chwili pełno tego nastawiali.

Napisano

Retkinia jest świetną bazą wypadową do lasów pabianickich. Można też pojeździć po okolicznych drogach na oponach szosowych, większość z nich daje radę. A poza tym szału nie ma :P Jest tutaj taki jeden pijak z Retkini, on może coś więcej napisać, ale pewnie teraz siedzi na siłce

Napisano

Z pół roku nie byłem na forum... Jeśli chodzi o dojazd z Retkinii do Bełdowa/Rąbienia unikając w miarę możliwości asfaltów, to polecałbym jechać koło oczyszczalni, dalej przez Florentynów i Bechcice (lub prawym brzegiem Neru koło stawów w Konstantynowie, dalej ulicą Górną i potem gruntówką po prawej stronie doliny), gdzie skręcasz w prawo i przecinasz DW710, po czym w okolicach Żabiczek i Babiczek dostajesz się do lasu z którego już niedaleko do Rąbienia. Mieszkałem kilka lat na Retkinii (a i teraz niedaleko bo na Karolewie) i miałem wrażenie że oferuje wiele możliwości w miarę nieuciążliwego wydostania się z miasta z rowerem w wielu kierunkach.

A w ogóle to polecam mapy turystyczne Łódź - turystyka aktywna 1:75000 wydane przez Urząd Marszałkowski w Łodzi, można je dostać np. w Urzędzie Marszałkowskim na Traugutta. 3 części dwustronnych map, obejmujących praktycznie całe województwo (z wyjątkiem okolic Kutna czy Wieruszowa :).

Napisano

Póki co polegam na mapie Compassu, niestety nie obejmuje ona terenów na południe od Łodzi :/ Kolega dał mi dzisiaj namiary na dobre miejsca przejazdu w okolicach oczyszczalni, także jak będę miał nieco czasu to będę eksperymentował :)

Napisano

Te mapy o których pisałem też są opracowane przez Compass na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego, opracowaniem graficznym nie różnią się zupełnie od typowych map Compassu więc jak najbardziej polecam, skala też optymalna (1:75000). Na południe sięgają aż za Radomsko, na zachód za Sieradz i do Jeziorska więc powinno w miarę wystarczyć :) Ponadto wszytkie 3 części (Dolina Pilicy, Turystyka Aktywna - Południowy-zachód i Bzura-Ner) idealnie się uzupełniają.

Napisano

Wiatraki, które widzisz z okna to prawdopodobnie okolice Szadku, Kwiatkowice. Tam w tej chwili pełno tego nastawiali.

Szadek jest 30km w linii prostej, to trochę za daleko ;)

A map poszukam, chociaż skala 1:75000 to chyba trochę za mało dokładna jak na moje przyzwyczajenia.

Napisano

Witka.

Właśnie jestem w trakcie.Składania mojego MTB. Jak tylko ogarnę temat to się zgłoszę. A jestem Z Karolewa- bardziej miejskiej części Retkini :-p

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...