Skocz do zawartości

[rower/rama] fs do xc

spark

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pilnie poszukuję ramy(nowej) fs o skoku max 120mm do xc. Mam 193 cm wzrostu i ważę +/- 80kg. Po przejrzeniu internetu wybrałem firmy takie jak : Cube,Scott,Trek,KTM,Giant.

Jeździłem po różnych sklepach rowerowych pytając się o dostępność tego typu ram, pierwszy problem pojawił się już na początku, ponieważ sprzedawcy odpowiadali :"Producent nie sprzedaje ram w detalu" lub "są dostępne ramy, ale carbonowe" na które po prostu mnie nie stać. Stąd też zostałem zmuszony do rozpatrzenia opcji b ) zakup nowego roweru i zrobienie swapa ramy. Dlaczego swapa, otóż oprócz ramy, resztę części mam nowe. Jeśli mam kupić cały rower to wybrałem takie modele : Cube AMS 110, Scott Spark 70, Giant Anthem x4( KTM i Treka mi odradzono). Wiem o tym,że te podstawowe modele mają słabe dampery i jeśli oczekuję dobrego tłumienia to musze wymienić na coś lepszego. Modele, które podałem,wdg cen jakie usłyszałem w sklepach to odpowiednio: 6,5k za cuba, 5700 za scotta oraz 6500 za Gianta.

Pytanie mam do was forumowicze, co sądzicie o modelach zaproponowanych przeze mnie, ew czy macie inne propozycje modeli? Biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebuję tak naprawdę samą ramę(z reszty częsci zbuduję drugi rower na bazie mojej obecnej ramy) nie chciałbym za dużo wydawać, dlatego na chwilę obecną jestem przychylnie nastawiony do tego scotta. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, opinię ;)

P.S Zaproponowano mi taką ramę(w rozm 21,5"): Rama Merida Ninety-Six 3000-D 2011 Rama Merida Ninety-Six 3000-D 2011 [] - 2999.00 zł : BikeAtelier.pl czy ktoś jeździł na tej ramce? Co ta rama jest warta?

Pozdrawiam,

PM

Napisano

Problem tylko w tym,że obecny rower jest na 26" , wtedy moje koła i amortyzator poszły by się paść a mają tylko jeden sezon

Napisano

Uważam, że czasem lepsze są radykalne rozwiązania, zmiana sposobu myślenia, w każdym bądź razie przymierz się do takiego roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...