Skocz do zawartości

[ok 1500] Merida Matts 40-D 2011 vs Merida Matts 40-V 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przeczytałem sporo tematów i chyba najczęściej polecanymi rowerami pasującymi do moich potrzeb będą :

MERIDA MATTS 40-D 2011

i

MERIDA MATTS 40-V 2011

Oba rowery różnią się chyba przede wszystkim hamulcami. Czy warto dokładać ok 300 zł do lepszych hamulców ?

Rowerem nie jeździłem chyba z 5 lat :) Przy obecnych cenach paliwka chce zacząć jeździć rowerem przede wszystkim do pracy i to będzie najważniejsze zastosowanie jego.

Jazda około 20 km dziennie + może jakiaś jazda rekreacyjna nie przekraczająca dobrze ubitych leśnych ścieżek.

Waga 80 kg , wzrost 184 cm.

Może macie coś lepszego do zaoferowania.

Prosił bym bardzo o wypowiedzi osób znających się w tematyce.

Myśle że nie chciał bym przekraczać ceny 1500 zł.

pozdrawiam

Napisano

Ciekawa propozycja, tylko pytanie czy warto wydawać 300 zł więcej (porównując np. MERIDA MATTS 40-V 2011) na sprzęt do jazdy rekreacyjnej ?

Napisano

Nie warto. Niedawno kupiłem taka meride i jak na razie jestem zadowolony. Tarcze moga sprawiac problemy, a tak naprawde ich nie potrzebujesz, chyba że do "lansu na mieście". :icon_cool: W tej cenie jeszcze polecany jest Kross level a2 ale musisz sie przymierzyć czy ci odpowiada pozycja na tym rowerze.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi . W środe polatam po sklepach i przymierze się do MERIDA MATTS 40-V 2011 i Kross level a2 i zobacze który jak dla mnie będzie wygodniejszy.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi . W środe polatam po sklepach i przymierze się do MERIDA MATTS 40-V 2011 i Kross level a2 i zobacze który jak dla mnie będzie wygodniejszy.

Miałem tego Mattsa 40-V z 2011. Kupiłem go po promocyjnej cenie i sprawował się naprawdę dobrze. Rama bardzo sztywna jak na taką klase roweru, tylna przerzutka alivio radziła sobie całkiem nieźle. Mankamentem tego roweru jest na pewno amortyzator RST Gila oraz korba, miękka jak rozrobiona plastelina oraz brak mocowania na hamulce tarczowe (no ale jak już zostało powiedziane, do turystyki nie potrzeba tarczówek). Ogólnie fajny rower jak za te pieniądze choć zawsze można iść w używki i na allegro znaleźć coś w bardzo dobrym stanie za podobną kase a 2 razy lepszego ;) Gdybyś się zdecydował na Meride i ten konkretny model z v-brakeami to od razu do odstrzału opony które na asfalcie wydają metaliczne brzęczenie !!

Napisano

Dzięki Fraczi za opinie i porady jako użytkownik .

Jeśli chodzi o używane to w Podlaskim w promieniu 200 km nie znalazłem nic ciekawego zainteresowania w ogłoszeniach bo też myślałem o używanym i w tej granicy cenowej.

Napisano

szukaj crossa, nie górala. W innych wątkach pojawił się polski rower Lazaro Integral i zbiera całkiem niezłe opinie. Zaoszczędzony pieniądz zainwestujesz w akcesoria do jazdy do pracy (sakwa, bagażnik, oświetlenie itd.). Dla Ciebie rama 21"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...